Κλεοπάτρα Χατζηγιώση SYNTHESPIAN ( synthetic + Thespis ) / ART – CHAEOLOGY στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας

Μια εικαστική αφήγηση του Δίσκου της Φαιστού

Eγκαίνια: Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023, 18.00 - 20.00 | Διάρκεια έκθεσης: 6 Σεπτεμβρίου – 5 Οκτωβρίου 2023

 

Πώς μια δισδιάστατη αναπαράσταση γίνεται τρισδιάστατη εμπειρία; Πώς ένα αρχαιολογικό εύρημα δύναται να παράγει ένα έργο σύγχρονης τέχνης; Πώς ένα ακατάληπτο κείμενο πάνω σε ένα κομμάτι πηλού ηλικίας 3.700 ετών μεταφράζεται σε γλυπτικές μορφές, σε εικαστική γλώσσα; Με το πρότζεκτ «Synthespian» η Κλεοπάτρα Χατζηγιώση προσεγγίζει ένα από τα άλυτα μυστήρια της αρχαιολογίας, τον περίφημο Δίσκο της Φαιστού, ο οποίος ανακαλύφθηκε στην Κρήτη το 1908 από τον Luigi Pernier και σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

 

Η εργασία της Χατζηγιώση συνίσταται στη δραματοποίηση των 45 εικονογραμμάτων του Δίσκου, μετατρέποντας το αρχαιότερο τυπογραφικό μνημείο σε μια πρωτότυπη γλυπτική εγκατάσταση. Φτιαγμένα από πηλό σε διαστάσεις 30×40 εκ., τα επιζωγραφισμένα γλυπτά της ζωντανεύουν με πιστότητα τις αντίστοιχες δισδιάστατες μορφές χωρίς καμία διάθεση αποκρυπτογράφησης του μηνύματος του αινιγματικού δίσκου και του νοήματος της οπτικής γραφής του.

 

Η Χατζηγιώση δεν επιχειρεί να λύσει τον γρίφο, αλλά να μας εξοικειώσει με την αρχαία τέχνη αναδεικνύοντας τις εικονοποιητικές δυνατότητες ενός αρχαιολογικού ευρήματος που εξάπτει τη φαντασία. Στο ίδιο πνεύμα, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της φωτογραμμετρίας και του animation, σε συνδυασμό με τη χρήση της τεχνολογίας της επαυξημένης πραγματικότητας, δημιουργεί μια ψηφιακή αναπαράσταση του προπλάσματος του σημείου no. 2, με την προτεινόμενη ονομασία «κοννοφόρος» (Plumed head), το οποίο εμφανίζεται συχνότερα στις δύο όψεις του Δίσκου. Η ψηφιοποιημένη φιγούρα παραπέμπει σε avatar βγαλμένο θαρρείς από κάποιο video game με φουτουριστικό/εσχατολογικό περιεχόμενο. Μέσα από αυτό το παράδειγμα η καλλιτέχνις μας παρουσιάζει τη δυναμικότητα (potentiality) του Δίσκου της Φαιστού, τη δημιουργική ερμηνεία του. Άλλωστε η ανάγνωση του Δίσκου δεν είναι μονοσήμαντη, αλλά εμπεριέχει την πολλαπλότητα: τα εικονογράμματα μπορούν να διαβαστούν, μεταξύ άλλων, ως ημερολόγιο, λατρευτικό κείμενο, ερωτικά τραγούδια, προσευχή, ύμνος, κατάρα, κείμενο διδασκαλίας ανάγνωσης, ακόμα και ως επιτραπέζιο παιχνίδι.

 

Το πρότζεκτ της Χατζηγιώση ολοκληρώνεται με τον σχεδιασμό ενός ανατροφοδοτούμενου QR του εικονιστικού σημείου Ν (2) του Δίσκου της Φαιστού με πληροφορίες για αρχαίες ερμηνευτικές αποδόσεις της δομής του και για τον προτεινόμενο τίτλο αυτού: «Synthespian». Mέσω της διάδρασης του QR με τον θεατή επιτυγχάνεται η σύζευξη της σύγχρονης τέχνης με την αρχαιολογία στο φανταστικό πεδίο ART-CHAEOLOGY, ή VIRTUAL-HERITAGE.

 

 

Η Κλεοπάτρα Χατζηγιώση γεννήθηκε το 1964 στη Θεσσαλονίκη όπου τελείωσε τη Γερμανική Σχολή. Σπούδασε στη Σχολή Γραφικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Βακαλό (1982-1984) και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, στον τομέα της Ζωγραφικής με καθηγητή τον Δημήτρη Μυταρά (1985-1990) και στον τομέα της Γλυπτικής με καθηγητή τον Γιώργο Λάππα (1998-2003). Το 2020-2022 παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές με αντικείμενο «Αnimation» στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Είναι Ερευνήτρια Υποψήφια Διδάκτωρ στον τομέα 3 του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο ΕΜΠ. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

 

Εκδήλωση

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης στις 9 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00 στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα ακουστεί η ανάγνωση του κειμένου του Δίσκου της Φαιστού στη Mινωική Γραφή από τη Δέσποινα Χιωτίδου.

Το κείμενο βασίζεται στην «Aνάγνωση» του Δίσκου της Φαιστού από τον Ελληνοβρετανό γλωσσολόγο, πανεπιστημιακό δάσκαλο του Προγράμματος Erasmus του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Ηρακλείου Δρα Γκάρεθ Όουενς σε συνεργασία με τον Καθηγητή Φωνητικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Τζον Κόλμαν (2016). Η απόδοση του κειμένου ηχογραφήθηκε το 2016 στα Χανιά, στο Nest Studio & Productions, προσωπικό στούντιο του συνθέτη και πιανίστα Γιώργου Λουτσέτη. Θα ακολουθήσει παρουσίαση του κειμένου του Δίσκου της Φαιστού σε ελεύθερη «Ποιητική Μετάφραση» στην ελληνική και αγγλική γλώσσα από τον Γιώργο Λουτσέτη και Γκάρεθ Όουενς αντίστοιχα.

 

Στον εκθεσιακό χώρο θα προβάλλονται ταυτόχρονα τα τέσσερα ψηφιακά μοντέλα των εικονογραμμάτων σε animation ( 02-12-31-26) τα οποία σύμφωνα με τους Δρα Γκάρεθ Όουενς και John Coleman γεννούν τους συλλαβικούς ήχους: «I-QE-KU-RJA» που σημαίνουν: «Kυοφορούσα Θεότητα», και αναφέρονται πιθανώς στη μινωική Αστάρτη – Αφροδίτη. H άδεια χρήσης της λέξης έλαβε χώρα μετά την ευγενική παραχώρηση του Δρα Γκάρεθ Όουενς.

 

Tην εκδήλωση θα ανοίξει με χαιρετισμό η Δρ Ελένη Μούρη, Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) “Animation” του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και θα ακολουθήσει Σύντομη Εισαγωγή του Επιβλέποντα της Μεταπτυχιακής Εργασίας της Κλεοπάτρας Χατζηγιώση, Αναπληρωτή Καθηγητή του (Π.Μ.Σ.) Δρος Σπυρίδωνος Σιάκα, καθώς και παρουσίαση των εκθεμάτων της έκθεσης και των συντελεστών που συνέβαλαν στην πραγματοποίησή της, από την Κλεοπάτρα Χατζηγιώση.

 

 

 

 

Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου     

28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 44, 106 82 Αθήνα             

 

 

 

 

 

Eγκαίνια: Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023, 18.00 – 20.00

Διάρκεια έκθεσης: 6 Σεπτεμβρίου – 5 Οκτωβρίου 2023

Ωράριο έκθεσης: 8 π.μ. – 19.00 (εκτός Τρίτης: 13.00-19.00)

 

Επιμέλεια έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος

Συντονισμός: Αιμιλία Κουγιά

Στοιχεία επικοινωνίας: chatzart@gmail.com / 6972875759

 

 
 
 

 

 

H Eρευνητική Έκθεση υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ του
Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής