Αναδρομική έκθεση του Θεόδωρου Μάρκελλου στην ESTUDIO gallery.

Εγκαίνια : Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023 │19.00 | Διάρκεια: 8 – 18.12.2023

Κοντά στη θάλασσα, c.1970, 30X50 εκ., λάδι σε καμβά

H γκαλερί ESTUDIO παρουσιάζει την αναδρομική έκθεση “Th. Markellos”, σε επιμέλεια Αγγελικής Ντούρου, την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023, στην οδό Κυριαζή 9, Κηφισιά.

 

Ο Θεόδωρος Μάρκελλος ταξίδεψε στο ύπαιθρο και στις πόλεις με διάθεση περιηγητή, με σκοπό να συλλάβει και να αποδώσει το χρώμα, το φως και την ατμόσφαιρα που αποπνέει ο κάθε τόπος. Ορεινά και νησιωτικά τοπία, αστικά κέντρα και στιγμές θερινής ραστώνης μας μεταφέρουν νοσταλγικά σε μια εποχή αυθεντική, μας καλούν σε επανασύνδεση με την απλότητα.

Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί απλόχερα στα έργα του το λάδι και εφαρμόζει λαμπρά χρώματα στον καμβά, σε μορφή πάστας. Δημιουργεί επιβλητικούς όγκους και αποφεύγει τη λεπτομερή γραφή. Η δυνατή χρωματική παλέτα και η εξπρεσιονιστική πινελιά του πλάθουν ανάγλυφα έργα που αποπνέουν έντονη ποιητική διάθεση και λυρισμό. 

Η αναδρομική έκθεση του Μάρκελλου στην ESTUDIO gallery, μέσα από διακριτές ενότητες, ανατρέχει στην εποχή των ’50s, ’60s και ’70s και παρουσιάζει με ευαισθησία επιλεγμένα έργα από το ατελιέ του ζωγράφου, επιχειρώντας να ξανασυστήσει το έργο του σε ένα κοινό που αναζητά την επαφή με το αυθεντικό.

 

Σύντομο βιογραφικό

Ο Θεόδωρος Μάρκελλος ( Αθήνα, 1925 – 2015 ),  σπούδασε στην ΑΣΚΤ κοντά στους Ανδρέα Β. Γεωργιάδη και Γιάννη Κεφαλληνό. Αποφοίτησε το 1953 έχοντας κερδίσει πέντε τιμητικές διακρίσεις. Με υποτροφία συνέχισε τις σπουδές του στη ζωγραφική στην Escuela de Bellas Artes de San Fernando (1954-1956) της Μαδρίτης, με δασκάλους τους Don Carlo Saens de Tejada και Don Francisco Soria Aedo, και στην École des Beaux-Arts (1960-1962) στο Παρίσι, κοντά στον Maurice Brianchon. Από το 1963 έζησε και δημιούργησε στην Ελλάδα, με έδρα του την Αθήνα. Το έργο του καλλιτέχνη έχει διακριθεί και έχει παρουσιαστεί σε πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, στην Πινακοθήκη Αβέρωφ, στην Εθνική Τράπεζα, στη Βουλή των Ελλήνων και σε άλλες ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

 

 

Συντελεστές

Διοργάνωση: ESTUDIO gallery

Επιμέλεια-Συντονισμός: Αγγελική Ντούρου MRICS, Πιστοποιημένη Εκτιμήτρια Έργων Τέχνης / Σύμβουλος Τέχνης

Προληπτική Συντήρηση: Κυριακή Λέντζη, Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης, Πολιτιστική Διαχείριση MSc

 

Πληροφορίες

Εγκαίνια : Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023 │19.00 | Διάρκεια: 8 – 18.12.2023

Ωράριο: Δευ-Σαβ, 10.00 – 21.00

Διεύθυνση: ESTUDIO gallery, Κυριαζή 9, Κηφισιά

☎ 210 8086611

Στάση μετρό: Κηφισιά

Email: hello@estudio.gr

Facebook: Estudio Gallery │ Instagram: estudio_gallery

 

 

Αξίζουν την προσοχή