«Hλέκτρες του Κόσμου»: Έκθεση κόμικς εμπνευσμένων από τις τραγωδίες «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη και του Σοφοκλή και «Χοηφόροι» του Αισχύλου.

3 – 19 Μαρτίου 2023, Χίος

Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος για το Αρχαίο Δράμα και Λαϊκή Παράδοση

 

Από την Παρασκευή 3 Μαρτίου ως την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023 η έκθεση κόμικς «Ηλέκτρες του Κόσμου» που διοργάνωσε το  Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στα πλαίσια του Θεσμού:  «Αρχαίο Δράμα: Διεπιστημονικές  και Δια-καλλιτεχνικές προσεγγίσεις»  παρουσιάζεται στη Χίο.

Την έκθεση φιλοξένησε το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Βολισσού – «Μιχάλης Παπαμαύρος» και ακολουθούν ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Βροντάδου (ΦΟΒ) και το Μουσικό Σχολείο Χίου, φορείς που διοργάνωσαν και την παρουσίαση της στη Χίο.

 

Στην έκθεση παρουσιάζονται 27 πρωτότυπες ιστορίες που δημιούργησαν σύγχρονοι καλλιτέχνες εμπνευσμένοι από τη μορφή και το χαρακτήρα της Ηλέκτρας, τους συμβολισμούς και τα επιμέρους θέματα που πλαισιώνουν τις τραγωδίες «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή και του Ευριπίδη και «Χοηφόροι» του Αισχύλου). 

 

Οι ιστορίες τους, αν και αρκετές φορές ακολουθούν τον αρχαϊκό μύθο, τον τοποθετούν σε ένα σύγχρονο κοινωνικο-πολιτικό περιβάλλον ή στον κόσμο της φαντασίας, τον ανατρέπουν και λειτουργούν ως μέσο επανεξέτασης των άρρηκτα αλληλένδετων εννοιών που πραγματεύεται, όπως η απόδοση της Δικαιοσύνης, η αυτοδικία, η εκδίκηση, η προσωπική και συλλογική ευθύνη, η έμφυλη και η ενδοοικογενειακή βία, η κατάχρηση της εξουσίας και η ηθική συνέπεια.

 

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

 

Ρενέ Αγγελίδου (Fokshee), Νίκος Αγάθος, Δήμητρα Αδαμοπούλου, Ιάκωβος Βάης, Θωμάς Βαλιανάτος – Ιώ Αρματά, Μελίνα Βλάχου, BLEΣΣΕ– Λίδα Ζαχοπούλου, Γιάννης Γαλαίος, Dimitri Chevet, Conan Nanco, Γεωργία Καλογεροπούλου, Βάλια Καπάδαη- Παύλος Παυλίδης, Θανάσης Καραμπάλιος, Θωμάς Κεφαλάς, Nίκος Κουρκουτάς, Kristanz, Χρύσα Λαμπρακοπούλου, Γιώργος Μικάλεφ, Μάριος Μπόρας, No Budget Epics, Κάλλη Ντολτσέτη, Παύλος Παυλίδης, Δημήτρης Παπούλιας, Αγγελική Σαλαμαλίκη, Ελευθερία Σαρρή, Δημήτρης Τρακόσας – Αφροδίτη Ρίζου, Νίκος Τσουκνίδας – Μαρία Καραζάνου. 

 

Η ιστορικός τέχνης Αθηνά Εξάρχου σχολιάζει στον κατάλογο της έκθεσης: “Με αφορμή το δραματοποιημένο μύθο των Ατρειδών και τον τρόπο που διαπλέκονται χαρακτήρες και γεγονότα στο πλαίσιο της αρχαίας αφήγησης, τίθεται το ερώτημα αν παρόμοια ψυχικά τοπία επιβιώνουν στη σημερινή εποχή και τη σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή. Οι ενδοοικογενειακές συγκρούσεις, τα ήθη κλειστών κοινωνιών, οι γυναικοκτονίες, οι βεντέτες, τα ψυχολογικά αδιέξοδα, η κατάχρηση εξουσίας και η καταφυγή στην αυτοδικία δεν ανήκουν μόνο στο παρελθόν, αλλά συνεχίζουν να γίνονται πρωτοσέλιδα και να συγκλονίζουν την κοινή γνώμη χωρίς πάντα να επέρχεται κάποιο είδος κάθαρσης.

 

Τα δράματα αυτά καταγράφονται συχνά από τα ΜΜΕ όχι απλώς σαν αυτοτελή περιστατικά, αλλά σαν επεισόδια μιας ιστορίας: ο θεατής/αναγνώστης ακολουθεί την πλοκή από την αρχή μέχρι την κλιμάκωση της δράσης και την όποια κατάληξή της. Ακριβώς αυτή η αφηγηματική δομή, η σύγκρουση των χαρακτήρων και η πορεία μέχρι τη λύτρωση είναι στοιχεία που συναντά κανείς και στα κόμικς: την εικονογραφική απόδοση ιστοριών μέσα από τις οποίες ο αναγνώστης (κοιτά)ζει πάθη, καταστάσεις οικείες και ανοίκειες, φιγούρες κωμικές και τραγικές. Στην παρούσα έκθεση, η Ηλέκτρα ανάγεται σε πρόσωπο-σύμβολο της εκδίκησης και του ηθικού χρέους, γίνεται θύμα και θύτης, και αξιοποιείται από τους δημιουργούς για να αποδοθούν σύγχρονα διλήμματα, ιστορικά γεγονότα και κοινωνικές ανισότητες.”.

 

 

Ημέρες και ώρες λειτουργίας στον κάθε χώρο:

 

3-6 Μαρτίου

Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Βολισσού – “Μιχάλης Παπαμαύρος”

Παρασκευή 3 Μαρτίου & Σάββατο 4 Μαρτίου, 17.00-19.00

Κυριακή 5 Μαρτίου 12.00-14.00 & 17.00 – 19.00

Δευτέρα 6 Μαρτίου 10.00-13.00 & 17.00- 19.00

 

9-12 Μαρτίου

Φιλοπρόοδος Όμιλος Βροντάδου (ΦΟΒ), Άγιος Γεώργιος, Βροντάδου

Πέμπτη 9 Μαρτίου και Παρασκευή 10 Μαρτίου

Πρωί – Επισκέψεις σχολείων ή άλλων φορέων κατόπιν ραντεβού

Απόγευμα – 17.00-19.00

Σάββατο 11 Μαρτίου  17.00-19.00

Κυριακή 12 Μαρτίου 12.00-14.00 & 17.00 – 19.00

 

15-19 Μαρτίου

Μουσικό Σχολείο Χίου, Άγιοι Ανάργυροι, Θυμιανά

Τετάρτη 15 έως Παρασκευή 17 Μαρτίου

Πρωί – Επισκέψεις σχολείων ή άλλων φορέων κατόπιν ραντεβού

Κυριακή 19 Μαρτίου,  11.00-13.00 

 

Είσοδος Ελεύθερη για όλες τις δράσεις

 

Μικάλεφ

Εικόνα 1 από 16

Την Κυριακή 19 Μαρτίου στις 11.30, θα πραγματοποιηθεί μικρή μουσική συναυλία από τους μαθητές του μουσικού σχολείου, η 3η για φέτος, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του νέου θεσμού με τίτλο «Μουσικές Κυριακές» που έχει εγκαινιαστεί στο σχολείο.

 

Επιμέλεια: Καλλιόπη Λιαδή. Καλλιτεχνική Σύμβουλος του Προγράμματος

 

* Τα Γυμνάσια και Λύκεια που επιθυμούν να επισκεφθούν την έκθεση παρακαλούνται να καλέσουν το 6982382667

 

Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε το Μάιο του 2022 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα, έχει ήδη
ταξιδέψει στην Πάρο και την Αντίπαρο ενώ τον Απρίλιο θα παρουσιαστεί στα πλαίσια του Μαθητικού Φεστιβάλ
Αρχαίου Δράματος που διοργανώνει ο Δήμος Αχάρνων.  

 

 

Αξίζουν την προσοχή