Ομαδική έκθεση φωτογραφίας → “True Journey is Return” 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 27.08-12.9.2021

True journey is return

 

Η έκθεση φωτογραφίας True Journey is Return αποτελεί μία από τις βασικές δράσεις του προγράμματος R2I – Image Voice και παρουσιάζει το έργο των καλλιτεχνών που συμμετείχαν στο περυσινό πρόγραμμα φιλοξενίας, Periplus 2020.

 

Οι καλλιτέχνες ακολούθησαν τα ίχνη και τις διαδρομές του Οδυσσέα και συνέδεσαν το έργο τους με ήρωες και σημεία του νησιού, που αναφέρονται στην Οδύσσεια.

Τι συμβολίζει η Ιθάκη; Την ελπίδα για επιστροφή σε μια πατρίδα που μπορεί να φαντάζει χαμένη, το νόστο και τη λαχτάρα για επάνοδο σε γνώριμους τόπους και ανθρώπους, τη μνήμη που παραμένει αναλλοίωτη παρά το αμείλικτο πέρασμα του χρόνου.

True journey is return, όπως αναφέρει η Ursula Le Guin. Όπου κι αν ταξιδέψεις, όσα μαγικά μέρη κι αν γνωρίσεις, όσες εμπειρίες κι αν πλουτίσουν τη γνώση σου, όσα χρώματα και αρώματα γεμίσουν την ψυχή σου, πάντα στο μυαλό σου μια «Ιθάκη» αναζητάς να σε περιμένει και η επιστροφή σε αυτή δίνει αξία και σημασία στο ταξίδι σου.

 

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: 

 

Ανάργυρος Δρόλαπας, Michaël Duperrin, Αργυρώ Γαλάνη, Darija Jelincic, Sabine Maier, Αιμιλία Μπαλάσκα, Μαρία Μαυροπούλου, Arianna Sanesi

 

Επιμέλεια: Νίνα Κασσιανού

 

 

Return2Ithaca (R2I)  Curating Art & Artists

 

To R2I είναι ένα διεθνές καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με κεντρικό άξονα την φωτογραφία photography και τις οπτικές τέχνες visualarts, που μέσα από τις δράσεις του φιλοξενία residency, έρευνα research, εκθέσεις exhibitons, παρουσιάσεις presentations, workshops, masterclasses, ομιλίες conferences κ.ά.– στοχεύει στην συνάντηση των καλλιτεχνών μεταξύ τους και της τέχνης τους με το ευρύ κοινό.

 

Το πρόγραμμα R2I περιλαμβάνει την πρόσκληση και φιλοξενία Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών για 15 μέρες στην Ιθάκη, για να εργαστούν και να παράξουν έργο, εμπνεόμενοι από τις έννοιες και τους μύθους που αναβλύζουν από το έπος της Οδύσσειας και το ποίημα του Καβάφη «Ιθάκη».

Ταυτόχρονα, διεθνούς φήμης επιμελητές, συμμετέχουν για να συνδράμουν το έργο των φωτογράφων και να εργαστούν μαζί τους, με σκοπό τη βελτιστοποίηση του παραγόμενου αποτελέσματος.

Όλες οι εκδηλώσεις R2I, είναι ανοιχτές στις τοπικές κοινωνίες, με σκοπό τη δημιουργία ενός διαύλου επικοινωνίας του κοινού με την καλλιτεχνική έκφραση και δράση.

 

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: ΤΡΙΤΗ 31.08.2021, 20:30,
ΜΕΓΑΡΟ ΔΡΑΚΟΥΛΗ, ΒΑΘΥ, ΙΘΑΚΗ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 27.08-12.9.2021
ΩΡΕΣ: 19:30-22:30 (Καθημερινά)

→ Είσοδος Ελεύθερη

 

Ιθάκη → Κέντρο Φωτογραφίας στα Ιόνια νησιά

Η Ιθάκη, ένα νησί με έντονη, πολυετή, καλλιτεχνική και πολιτιστική παρουσία –το 1975 έγινε το 1ο Θεατρικό Φεστιβάλ στην Ελλάδα, με διάρκεια πάνω από 20 χρόνια–, κρίθηκε ότι είναι το μέρος για την εδραίωση και την ανάπτυξη ενός θεσμού καλλιτεχνικής παραγωγής, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και στον ευρύτερο χώρο των Ιονίων.