Το πλήρες πρόγραμμα του illustradays 2022

9 – 18 Σεπτεμβρίου 2022

Το illustradays 2022 θα πραγματοποιηθεί στις 9-18 Σεπτεμβρίου 2022 στο Σεράφειο ΔΑ, με δωρεάν είσοδο για το κοινό όλων των ηλικιών.

 

Στις 9 Σεπτεμβρίου και για δέκα ολόκληρες μέρες, το Σεράφειο Δήμου Αθηναίων ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί το μοναδικό φεστιβάλ της χώρας αφιερωμένο στην τέχνη της εικονογράφησης: το illustradays. Με δέκα καλεσμένους και καλεσμένες από επτά χώρες, δεκαεπτά ομιλίες από καλλιτέχνες και επαγγελματίες, έντεκα εργαστήρια για όλες τις ηλικίες και πάνω από εκατό καλλιτέχνες που παρουσιάζουν τα έργα τους, το illustradays αποτελεί το πιο χρωματιστό φεστιβάλ της πόλης, μια γιορτή ταλέντων γεμάτη φως, όπως και η θεματική του για το 2022, Beam of light.

 

 

Οι τέσσερις μεγάλες ενότητες του illustradays 2022.

 

Αυτό είναι το πρόγραμμα του illustradays 2022

 

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ χωρίζεται σε 4 μεγάλες ενότητες, τα illustrastories, τα illustralabs, τα illustratalks και το illustraclub, με δράσεις για όλες τις ηλικίες, αφιερωμένες στην εικονογράφηση και τις διαφορετικές εφαρμογές της.

 

illustrastories: οι πολύχρωμες εκθέσεις του φεστιβάλ

 

Πάνω από εκατό καλλιτέχνες παίρνουν μέρος στις τρεις μεγάλες εκθέσεις του illustradays 2022, εκπληρώνοντας τρεις διαφορετικούς στόχους του. Αρχικά, να δώσει έμπνευση, φέρνοντας στην Αθήνα ένα κομμάτι της διεθνούς έκθεσης Le Immagini Della Fantasia, μιας έκθεσης που κλείνει 40 χρόνια ιστορίας, με δουλειές αναγνωρισμένων εικονογράφων από ολόκληρο τον κόσμο. Έπειτα, να παρακινήσει ανερχόμενα ταλέντα της εικονογράφησης, αλλά και επαγγελματίες να μοιραστούν τη δουλειά τους και να δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα εμπνευσμένα από τη θεματική «μια αχτίδα από φως (beam of light)». Τέλος, να ρίξει φως στη δημιουργική διαδικασία της εικονογράφησης μέσα από αγαπημένα και βραβευμένα βιβλία με ένα μεγάλο αφιέρωμα σε σύγχρονους και σύγχρονες εικονογράφους της χώρας. Μια έκθεση, με πάνω από πενήντα συμμετέχοντες και συμμετέχουσες, που φέρνει στην επιφάνεια προσχέδια, σκέψεις και δημιουργίες τους κατά τη διαδικασία της δημιουργίας ενός βιβλίου. Σε αυτήν την έκθεση συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Νικόλας Ανδρικόπουλος, Μυρτώ Δεληβοριά, Πέρσα Ζαχαριά, Έφη Λαδά, Κέλλυ Ματαθία-Κόβο, Αλέκος Παπαδάτος, Βασίλης Παπατσαρούχας, Ίρις Σαμαρτζή, Βασίλης Σελιμάς, Ντανιέλα Σταματιάδη, Φωτεινή Στεφανίδη, Φωτεινή Τίκκου, Τόμεκ, Φίλιππος Φωτιάδης, Κατερίνα Χαδουλού, κ.α.  

 

Φωτογραφία της Mυρτώς Κυρίτση – illustradays 2021

 

illustralabs: δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες

 

Ένα από τα πιο ζωντανά κομμάτια του illustradays είναι τα δημιουργικά, διαδραστικά του εργαστήρια για όλες τις ηλικίες και ενδιαφέροντα. Μέσα από τα φετινά εργαστήρια, τα παιδιά εξοικειώνονται με τις ποικίλες τεχνικές της εικονογράφησης, όπως το doodling, σε ένα εργαστήριο με τους Στέφανο Παπαδήμο (sdeviano) και  Σωτήρη Φωκέα (soteur) (11/09),  τις κατασκευές, χάρη στο εργαστήριο της Ίριδας Σαμαρτζή (10/09) και της Lina Dudaite (17/09), και το χειροποίητο σινεμά με τη βοήθεια της Αγγελικής Μπόζου (17/09). Ένα διήμερο εργαστήριο (10 και 11 / 09) για ενήλικες που αγαπούν την εικονογράφηση, φέρνει ο βραβευμένος Ισπανός εικονογράφος Jesús Cisneros όπου μαζί με την ομάδα συμμετεχόντων, όχι μόνο θα φτιάξουν τους δικούς τους χαρακτήρες, αλλά και τις δικές τους μικρές ιστορίες ανταλλάσσοντας ιδέες και σχέδια.

 

Illustradays Festival Day9 Exhibition & Live Sketching Tikkou / Thalia Galanopoulou

 

illustratalks: ομιλίες και ανοιχτή συζήτηση με το κοινό του φεστιβάλ

 

Θέλεις να μάθεις για εφαρμογές της εικονογράφησης που ξεφεύγουν από το βιβλίο; Να γνωρίσεις και να ακούσεις καλλιτέχνες να μιλούν για τη δουλειά και τις τεχνικές τους; Μερικά από τα ονόματα της ενότητας των illustratalks φέτος είναι ο Στέφανος Ρόκος (13/09), που συστήνει στο κοινό την πρώτη μικρού μήκους animation ταινία του που ακολουθεί τα ζωγραφικά του έργα, η Μαρία Παγκάλου (Little Miss Grumpy) (14/09), που εξηγεί τα βήματα για ένα επιτυχημένο e-shop, ο Στέφανος Παπαδήμος (sdeviano) και ο Σωτήρης Φωκέας (soteur) (13/09), που μιλάνε για το doodling, η Βελγίδα Gerda Dendooven (11/09), ο Ιταλός Valerio Vidali (16/09) και η Λιθουανή Lina Dudaite (16/09), που παρουσιάζουν τον τρόπο που προσεγγίζουν τη δουλειά τους. Μια από τις ημέρες του φεστιβάλ (15/09) θα είναι αφιερωμένη στα πολύ αγαπημένα βούβα βιβλία (silent books) εξερευνώντας τα από διαφορετικές πλευρές, ενώ μια από τις πολυαναμενόμενες συνεργασίες είναι αυτή με τα ΕΒΓΕ, τα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης. Με αφορμή την επέτειο των είκοσι χρόνων τους, τρεις νικητές και νικήτριες βραβείων θα έρθουν στο illustradays για να μιλήσουν για τα διαφορετικά πεδία που η εικονογράφηση βρίσκει δημιουργικές εφαρμογές (12/09).

 

illustraclub: η ενότητα που αγαπούν οι εικονογράφοι

 

Η πιο αγαπημένη γωνιά των εικονογράφων παραμένει και φέτος το illustraclub που δοκιμάζει νέα πράγματα και ψάχνει ασταμάτητα ευκαιρίες που θα βοηθήσουν ανερχόμενα ταλέντα να κάνουν τα επόμενα βήματα στην καριέρα τους. Ανάμεσα στις δράσεις που έρχονται, συμπεριλαμβάνεται ένα Masterclass (10/09) με την εικονογράφο και περσινή Καλλιτεχνική Διευθύντρια του illustradays, Φωτεινή Τίκκου ξεκινώντας με το ερώτημα: «Πώς να γίνεις επαγγελματίας εικονογράφος;». Σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα γίνονται ατομικές συναντήσεις εικονογράφων με επαγγελματίες για portfolio reviews, και εκπροσώπους των εκδοτικών οίκων της χώρας σε μια δράση που γίνεται για πρώτη φορά. Σε αυτές τις speed dating συναντήσεις, οι εκδότες έρχονται σε επαφή με νέα ταλέντα ενώ οι καλλιτέχνες έχουν την ευκαιρία να ακούσουν και να καταλάβουν τους τρόπους συνεργασίας με έναν εκδοτικό οίκο.

 

illustradays 2021

 

Μια από τις βασικές αξίες του φεστιβάλ είναι η συμπερίληψη. Και αυτό το κάνει πράξη σε όλες του τις δράσεις. Για παράδειγμα, συνεργάζεται με την πρώτη πολυγλωσσική βιβλιοθήκη της Αθήνας, την «We Need Books», με μια συλλογή βιβλίων σε πάνω από 36 γλώσσες ώστε η ανοιχτή, υπαίθρια βιβλιοθήκη του φεστιβάλ να μπορεί να φιλοξενήσει αναγνώστες και αναγνώστριες όποια γλώσσα κι αν μιλούν. Για δεύτερη χρονιά, συνεχίζονται και οι καθημερινές, ειδικά διαμορφωμένες, ακουστικές ξεναγήσεις που δίνουν την ευκαιρία σε άτομα τυφλά ή με μειωμένη όραση να απολαύσουν εξίσου αυτή τη χαρούμενη γιορτή. Παράλληλα ένα από τα δημιουργικά εργαστήρια απευθύνεται σε τυφλά και βλέποντα παιδιά που θα συνεργαστούν και θα δημιουργήσουν μαζί.

 

Τέλος, σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η Βελγίδα εικονογράφος και καλεσμένη του φεστιβάλ Gerda Dendooven θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια immersive performance (10/09) όπου η ίδια θα σχεδιάζει ζωντανά με τη συνοδεία μουσικής, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο κοινό να θαυμάσει ένα έργο τέχνης τη στιγμή ακριβώς που φτιάχνεται.

 

Έργο της καλεσμένης του illustradays, Gerda Dendooven

 

Το φετινό φεστιβάλ προτείνει ένα πρόγραμμα γεμάτο από ευκαιρίες για δημιουργικότητα γύρω από την τέχνη της εικονογράφησης, μιας τέχνης που βρίσκεται παντού. Έρχονται δέκα χρωματιστές και γιορτινές illustradays!

 

Χρησιμοποίησε τα hashtags του φεστιβάλ και μοιράσου τις εμπειρίες σου από το illustradays: #illustradays2022 #beamoflight #festivalissima #celebratetalent #illustrastories #illustraclub #illustralabs #illustratalks

 

Ολόκληρο το πρόγραμμα του φεστιβάλ βρίσκεται στο www.illustradays.gr, μαζί με τις λεπτομέρειες που χρειάζεσαι για κάθε μια από τις δράσεις. Οι φόρμες συμμετοχής για τα φετινά εργαστήρια ανοίγουν στις 2 Σεπτεμβρίου.

 

Το illustradays δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη βοήθεια των συνεργατών και των χορηγών του, που συνέβαλαν ώστε το πρόγραμμά του να είναι τόσο γεμάτο από δημιουργικές δράσεις και πρωτοβουλίες.

 

9-18 Σεπτεμβρίου 2022 | Σεράφειο Δήμου Αθηναίων,

Εχελιδών 19 & Πειραιώς 144, Αθήνα, 11854

 

Είσοδος Ελεύθερη

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11:00 – 20:30

Στο χώρο διατίθεται δωρεάν πάρκινγκ (είσοδος από την Πειραιώς)

Πώς να φτάσεις με τα ΜΜΜ: Στάση Κεραμεικός (Μετρό, Γραμμή 3) | Στάση Πετράλωνα (ΗΣΑΠ) | Στάση Κολυμβητήριο (Λεωφορεία: 049, 815, 914)

Όλοι οι χώροι είναι προσβάσιμοι με αμαξίδιο.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα και τα νέα του φεστιβάλ μπορείς να βρεις και στις σελίδες του στα social media:

Facebook: @illustradays

Instagram: @illustradays

Youtube: @illustradays

 

Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Γραφείου Τύπου

Κατερίνα Π. Τριχιά, 6938300975, katerina.p.trichia@gmaill.com

 

 

Αξίζουν την προσοχή