Ελευθεριακό Φεστιβάλ Βιβλίου Ιωαννίνων 2023 – 15 & 16 Σεπτεμβρίου – Άλσος

15-16 Σεπτεμβρίου στο Άλσος

Αναλυτικό Πρόγραμμα

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/09/23

19:00 Βιβλιοπαρουσίαση

Πώς Χάσαμε τον Πόλεμο – Αναρχικές αφηγήσεις για τον ισπανικό εμφύλιο και την
επανάσταση

Εκδόσεις των Ξένων, 2023 – hotel.espivblogs.net

Παρουσίαση από τον συγγραφέα Λουκή Χασιώτη

____________

Η εμπειρία της κοινωνικής επανάστασης και της ήττας στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο (1936-1939) υπήρξε κρίσιμη διεθνώς τόσο για τον αναρχικό χώρο, διαμορφώνοντας σε σημαντικό βαθμό την πολιτική του κουλτούρα, όσο και για όλα σχεδόν τα ρεύματα της αριστεράς. Το βιβλίο Πώς Χάσαμε τον Πόλεμο εξετάζει κριτικά τις μαρτυρίες αγωνιστών και αγωνιστριών του ισπανικού αναρχοσυνδικαλιστικού κινήματος (της CNT/FAI) και επικεντρώνεται σε τέσσερα σημεία, κομβικά για την κατανόηση της εξέλιξης και της έκβασης του εμφυλίου: στο ζήτημα της πολιτικής εξουσίας, στον ρόλο του διεθνούς παράγοντα, στον στρατιωτικό και στρατηγικό παράγοντα, και στην εμπειρία της κολεκτιβοποίησης και τη συμβολή της στην πολεμική προσπάθεια.

 

21:00 Εκδήλωση – Συζήτηση

Πως φτάσαμε στην αύξηση των τιμών της ενέργειας;

Antifa Selanik – antifaselanik.net

Εισήγηση από την συλλογικότητα

____________

Παρουσιάζεται σαν αναγκαίο κακό που προέρχεται από εξωγενείς παράγοντες, αλλά είναι ένα κρατικό σχέδιο: τα ευρωπαϊκά κράτη −και φυσικά το ελληνικό− οργανώνουν την αύξηση των τιμών της ενέργειας, και μαζί όλων των υπόλοιπων εμπορευμάτων. Με τέτοιο τρόπο ώστε να βελτιώσουν την θέση μάχης τους στον παγκόσμιο πόλεμο. Παράπλευρη απώλεια είμαστε εμείς: οι μισθοί μας, το βιοτικό μας επίπεδο, οι συνήθειες μας, όλα αυτά που κάποτε η Δύση παρουσίαζε ως “δικαιώματα” μας.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 16/09/23

19:00 Βιβλιοπαρουσίαση

«Και τώρα ένα σύνθημα που όλους μας ενώνει…» – Ο ελληνικός
αντιεξουσιαστικός χώρος την εποχή του κινήματος ενάντια στην καπιταλιστική
παγκοσμιοποίηση, 2000-2003

Εκδόσεις Ελευθεριακή Κουλτούρα, 2023 – xwroselkoul.blogspot.com

Παρουσίαση από τον συγγραφέα Παναγιώτη Καλαμαρά

____________

“Το σύνθημα που όλους μας ενώνει” αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο το φαντασιακό της σύγκρουσης στον δρόμο με τις δυνάμεις καταστολής που διακατέχει το ελληνικό αναρχικό κίνημα από τις απαρχές του.

Συζητάμε με τον συγγραφέα για εκείνη την τριετία που ο ελληνικός αντιεξουσιαστικός χώρος ξεπέρασε τα τοπικά πλαίσια και πρωταγωνίστησε στους αγώνες για μια άλλη παγκοσμιοποίηση, αυτή του διεθνισμού, του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης. Συζητάμε, όμως, και για ένα σύνθημα ιδιαίτερης συμβολικής σημασίας για την κάθοδο των “γνωστών αγνώστων” στο μητροπολιτικό πεδίο, που μοιάζει να συμπυκνώνει μια λογική διαρκούς σύγκρουσης με ό,τι ενώνει την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων.

Αν δεν ξέρουμε τη γενεαλογία της αντίστασης, είναι πολύ δύσκολο (αν όχι αδύνατο) να αναζητήσουμε και να διερευνήσουμε τις προοπτικές της σε μια κοινωνία του ελέγχου που μοιάζει ασφυκτική…

 

21:00 Βιβλιοπαρουσίαση

Για μια ελευθεριακή δικαιοσύνη – Για μια δικαιοσύνη ενάντια στην Κυριαρχία και
το Κράτος

Υπόγειος Ιλισσός – ypogeios-ilisos.espivblogs.net

Παρουσίαση από την συλλογικότητα

____________

Με τον όρο δικαιοσύνη δεν εννοούμε απλώς ένα πλαίσιο κανόνων και μεθόδων επίλυσης αδικιών. Δεν αναφερόμαστε, δηλαδή, μόνο στους θεσμούς δικαιοσύνης. Ούτε εννοούμε μια γενική υπερβατική αρχή ή έννοια δικαίου, ανεξάρτητη και ουδέτερη από τις ιδεολογικές τοποθετήσεις. Την αντιλαμβανόμαστε μάλλον ως μια κατάσταση, στην οποία ικανοποιούνται οι αρχές της κοινότητάς μας, οι οποίες ορίζουν και το τι είναι δίκαιο. Ταυτόχρονα, αντιλαμβανόμαστε τη δικαιοσύνη ως μια δύναμη που μας παρακινεί διαρκώς. Με αυτή την έννοια, ο ρόλος μας ως αναρχικοί δεν είναι να αποδώσουμε εμείς δικαιοσύνη ως κάποιοι αδέκαστοι δικαστές. Στόχος μας είναι να δημιουργούμε διαρκώς αυτή την κατάσταση δικαιοσύνης, όπου θα πληρούνται οι αρχές μας. Οι πρακτικές λύσεις που θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε ή οι θεσμοί που θα μπορούσαμε να φανταστούμε, πρέπει να εξυπηρετούν αυτόν ακριβώς τον σκοπό, να μας βοηθούν να εντοπίζουμε την αδικία και να δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες για να αποκαθίσταται η ισότητα.

 

23:00 Live

Next & Patient – https://nextandpatient.bandcamp.com/album/strangely-wed

____________

 

Σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ Έκθεση φωτογραφίας

Κινηματογραφία – κινηματικές/κοινωνικές απόπειρες σε αυτοδιαχειριζόμενους χώρους στη σύγχρονη ελλάδα

Γιάννης Στούρνας – kinematography.gr

 

ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ