Κατερίνα Πολυζωίδη – Μαυρολέων “Summer Vibes”. Ατομική έκθεση ζωγραφικής στη γκαλερί Akroproro στο Παλιό Λιμάνι των Σπετσών.

Αύρα καλοκαιριού στη γκαλερί Akroproro

Σας περιμένουμε στα εγκαίνια της έκθεσης που θα διαρκέσει όλο τον Ιούλιο το Σάββατο στις 8.7.2023 στην Spetses Gallery Akroproro στο Παλιό Λιμάνι των Σπετσών.

 

Αντικρύζοντας τα έργα της έκθεσης  Summer Vibes αυτό τον Ιούλιο στην Spetses Gallery Akroproro, το θυμικό κατακλύζεται από τη γλυκιά νοσταλγία των αναμνήσεων των καλοκαιρινών διακοπών στα ελληνικά νησιά. Η δημιουργός τους, Κατερίνα Πολυζωίδη – Μαυρολέων, επιστρατεύει τη ζωγραφική για να ενεργοποιήσει τις αισθήσεις, να απογειώσει την διάθεση και να μας παρασύρει στην ονειροπόληση. Έτσι, το μπλε της θάλασσας και του ουρανού, ενός σταθερού και με βάθος χρώματος το οποίο, διατηρεί  το χαρακτήρα του αμετάβλητο, κυριαρχεί.

Δίπλα του παρατίθενται, μέσω της διάστικτης παρουσίας τους σε καίρια σημεία της ζωγραφικής επιφάνειας, το κόκκινο και το κίτρινο, συνθέτοντας μια  τονική συχνότητα που προσιδιάζει την αρμονία μουσικών συνθέσεων. Όπως τονίζει η Χριστίνα Σωτηροπούλου, Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια Εκθέσεων, ο έντονος κολορισμός που χαρακτηρίζει αυτές τις συνθέσεις, όχι μόνο δεν επιβαρύνει αλλά, αντιθέτως, απογειώνει την αμεσότητα  της φρέσκιας πινελιάς της ζωγράφου.

 

 

Το αποτέλεσμα είναι μια εικαστική πανδαισία με τη μορφή  ανάλαφρων συνθέσεων που φέρνουν στο νου την  ξενοιασιά παλιών καρτ ποστάλ. Είτε απεικονίζονται σκηνές από τη Ρεγκάτα, είτε παραθαλάσσια τοπία ή ακόμη και αρχιτεκτονικά τοπόσημα των Σπετσών, όπως το Ποσειδώνιο, στο έργο της το εφήμερο κατακτά το διηνεκές, αναπαράγοντας στιγμιότυπα που έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από τη χρονικότητα της συγκεκριμένης στιγμής ή του συγκεκριμένου τόπου. Αποκτώντας την διάσταση του διαχρονικού, η εικόνα του εδώ και του τώρα, του παρόντος, λειτουργεί ταυτοχρόνως και ως εικόνα του παντοτινού, υπερβαίνοντας πλέον τα στενά όρια της σύμβασης της αφηγηματικότητας της αναπαράστασης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, στα έργα της έκθεσης “Summer Vibes”, οι σκηνές της ειδυλλιακής καλοκαιρινής ζωής να μην εξαντλούνται στην αναπαραγωγή ενός αδιέξοδου ηδονισμού  αλλά να προβάλλουν ως πρόταση μιας νέας στάσης ζωής, μιας ζωής γεμάτης θετικότητα, αισιοδοξία και φως. Μια ζωή που είναι στο χέρι μας να την κατακτήσουμε!