Άντα Πετρανάκη «Απολογητικό», Εικαστική Εγκατάσταση / Τρίπτυχο. Από την Τρίτη 14 Ιουλίου στη Γκαλερί Genesis.

  

Εγκαίνια έκθεσης:  Τρίτη 14 Ιουλίου 2020
Από τις 8 έως τις 11 το βράδυ
 
Διάρκεια έκθεσης: 14 έως 25 Ιουλίου 2020


Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Γιώργος Τζάνερης
Απολογητικό
….Τα μωρά όμως δεν μιλάνε, οι ηλικιωμένοι γεμίζουν το χώρο περισσότερο με τη σιωπή παρά με τα λόγια και τα παιδιά δεν έχουν οργανώσει ακόμα για τις αφηρημένες έννοιες ένα λόγο διεκδίκησης, άποψης…
Και οι τρεις αυτές ομάδες/σύμβολα που επιλέγω ως «δοκίμια» στο «τρίπτυχο» Απολογητικό, λειτουργούν περισσότερο ή λιγότερο στη βάση της καρδιάς παρά του νου. Σε μια βάση που τείνουμε να ξεχάσουμε, να αποκοπούμε από αυτήν. Εγκλωβισμένοι στην αποκοπή της λογικής, συχνά, τόσο προσωπικά όσο και κοινωνικά, περιθωριοποιούμε τις ευάλωτες αυτές
ομάδες, που υποφέρουν πιο πολύ, γιατί δεν τα καταφέρνουν στην διεκδίκηση.
Μήπως αυτό το «από λογούμαι» έχει να κάνει με το ότι έχω επιτρέψει στον εαυτό μου να βλέπω το χρόνο, την ηλικία, τα βρέφη, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, δηλαδή την ανθρώπινη ζωή, μόνο μέσα από το πρίσμα της συνεισφοράς σ’ ένα ορθολογικό, ανταγωνιστικό σύστημα παραγωγικότητας, μισαλλοδοξίας, εγωισμού και όχι μέσα από το βαθύ βλέμμα της καρδιάς που προσδιορίζει την ουσία και το νόημα της ρίζας της ύπαρξής μας; Απολογούμαι που αποκόπηκα από την ουσία μου και την ουσία της αλληλεγγύης στο παγκόσμιο δέντρο της ανθρωπότητας.
Απολογούμαι, σε μια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού, για να υπάρξω ουσιαστικά.
                                                
                                                                                                           Ιούλιος  2020
                                                                                                             Άντα Πετρανάκη
Η Άντα Πετρανάκη μπήκε στην ζωή μου όταν είδα για πρώτη φορά μια εικαστική της εγκατάσταση με τον τίτλο «Who is afraid of Rhinoceros? Give me more»  τον Ιούνιο του 2016.
Το έργο της  παρουσιάστηκε στο 4o φεστιβάλ Back to Athens με διοργανωτή την Cheapart στο project «who is afraid of rhinoceros?» σε επιμέλεια της Μαρίας Ξυπολοπούλου.
Αποφάσισα από εκεί και έπειτα να παρακολουθώ την δουλειά της και την εξέλιξή της όσο πιο συχνά και σταθερά μπορούσα.
Η εικαστική εγκατάσταση που παρουσίασε στο Μεταπτυχιακό της με τον τίτλο «Επειδή θέλω να ξέρεις…» ομολογώ ότι με συγκλόνισε! Για μεγάλο διάστημα αναφερόμουν σε αυτή την δουλειά της ενώ παράλληλα σκεφτόμουν πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε!
Μέσα σε όλη αυτή την περίοδο που πέρασε, οι αναπόφευκτες ανατροπές που συνέβησαν στην προσωπική αλλά και στην επαγγελματική ζωή, με οδήγησαν στην Άντα!
Της πρότεινα να παρουσιάσει μέσα στην gallery genesis μία εικαστική της εγκατάσταση, εν λευκώ τολμώ να πω, σίγουρος ότι θα είναι μία αλήθεια της – γιατί η Άντα Πετρανάκη μόνο αλήθειες λέει – που δεν θα μπορεί παρά να ακουμπήσει την καρδιά την ψυχή και το μυαλό, όπως όλες οι δουλειές της μέχρι τώρα.
Είχα απόλυτο δίκιο. Η εικαστική εγκατάσταση με τον τίτλο «Απολογητικό», είναι μία προσωπική απολογία αλλά και μία συλλογική.
Το «Απολογητικό»  είναι και το κλείσιμο της σεζόν 2019 – 2020.
Γιώργος Τζάνερης 
Η Άντα Πετρανάκη ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Υποψήφια διδάκτωρ – 2020 – και απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας – 2015 – πρώτη στο έτος της, καθώς και του διετούς Μεταπτυχιακού Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ – 2018.
Επικεντρώνει τη δουλειά της κυρίως στην δημιουργία πολυαισθητηριακών εγκαταστάσεων. Χαρακτηριστικά των έργων της αποτελούν η διερεύνηση της φιλοσοφικής σκέψης, η τέχνη αρχείου καθώς και προβληματικές γύρω από το ακατάληπτο των αναμνήσεων, την έμφυλη ταυτότητα, τα στερεότυπα, το μαύρο/σκοτεινό και την αίσθησή του.
 
Έχει κάνει 5 ατομικές παρουσιάσεις και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 40 ομαδικές εκθέσεις και δράσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό όπως:
Bienalle “Prague Quadrennial of Performance Design and Space” 2015,
Bienalle “Athens 2015”,
2016 Cheapart – 4th International Festival Back to Athens,
ΑΣΚΤ/ΜΕΤ  Documenta14 «Open Studio 2017»,
59o Thessaloniki International Film Festival –Contemporary Art Center of Thessaloniki “Caritas Romana” Curator Orestis Andreadakis,
Platforms Project 2019.
genesis gallery / Χάρητος 35 Κολωνάκι, Αθήνα
 
ΝΕΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΤΡΙΤΗ – ΠΕΜΠΤΗ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 18:00 – 21:00
ΣΑΒΒΑΤΟ: 11:30 – 15:00
ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟ FACEBOOK  Ή ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ
2117100566
Gallery Genesis.
35 HARITOS Street,
Kolonaki 10675
Athens, Greece.
Tel.: +30 211 7100566
www.gallerygenesisathens.com
www.facebook.com/yiorgos.tzaneris
www.facebook.com/pages/Genesis-Gallery