«ΧΑΡΑΓΜΕΝΑ  ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ» από την ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΔΟΞΙΑΔΗ στον Φωταγωγό.

Ζωγραφική – Χαρακτική

 

Έως και την 1η Νοεμβρίου.

 

Δέκα πίνακες σε καμβά (2020) και δώδεκα ζωγραφιές σε χαρτί (2006)  με το απλούστερο μέσο, τα χρωματιστά μολύβια, παρουσιάζει στη νέα έκθεσή της η Ευφροσύνη Δοξιάδη τούτο το δύσκολο φθινόπωρο.

 

Είναι τολμηρό να ζωγραφίζεις λουλούδια σήμερα και ο καλλιτέχνης που θα το αποπειραθεί πρέπει να έχει ειλικρίνεια, επομένως να πατάει γερά στο θέμα της τεχνικής, να την παίζει στα δάχτυλα.

 

Η ιδέα εδώ ξεκινάει από την τεχνική της ξηρής χάραξης (dry point), από τη μεγάλη παράδοση της χαρακτικής.

 

Η ξηρή χάραξη με βελόνα η με διαμαντένια μύτη πάνω σε μέταλλο και η γωνία πίεσης που ασκείται από το εργαλείο αντιστοιχεί πλήρως με τη γωνία πίεσης του χρωματιστού μολυβιού, της ξυλομπογιάς που χρησιμοποιούν και τα παιδιά στην ιχνογραφία.

 

Και από την ισχυρή αυτή πίεση πάνω στο χαρτί ή στον ανθεκτικότερο λείο και λεπτό καμβά προκύπτει το σχέδιο, η υφή και η φωτοσκίαση των «Χαραγμένων λουλουδιών» και οι γραμμώσεις στα φόντα τους.

 

«Ένιωθα ότι το υλικό από μόνο του με οδήγησε στην τεχνική της χαρακτικής, στις ραβδώσεις που προκύπτουν ακολουθώντας την κίνηση του χεριού καθώς πιέζει τη μύτη του μολυβιού.»

 

Η έκρηξη των ζωηρών χρωμάτων και η διάρρηξη του πλαισίου προς το κάδρο είναι μια υπόμνηση της δύναμης της φύσης και συνάμα μια επίκληση, μια προτροπή να τη σεβαστούμε και να χαρούμε τα άνθη και τα φύλλα, κορυφαία δώρα της.

 

Τα σχέδια σε χαρτί έγιναν για να εικονογραφήσουν τη συλλογή έντεκα διηγημάτων του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη με τίτλο Φυσικές ιστορίες που κυκλοφόρησε το 2006 από τις εκδόσεις Το Ροδακιό.

 

Οι δέκα πίνακες ζωγραφίστηκαν στην Πάρο άνοιξη και καλοκαίρι του 2020.

 

 

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ : ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 11.30 – 18.00, ΤΡΙΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ : 11.30 – 19.00

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 59Β [ΣΤΟΑ ΚΟΥΡΤΑΚΗ] Τ. Κ. 105 60 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ. 210 3839355

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΩΣ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020