Η Cube Gallery παρουσιάζει το Art Project “Curiosity Killed The Cat”

Opening: Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021, 20.00 -22.00

Λιάνα Ζωζά

Επιμέλεια: Λιάνα Ζωζά / Γκαλερί Cube, Μιαούλη 39, Πάτρα

 

Φέτος, για την Γκαλερί Cube, το art project Curiosity Killed The Cat, σίγουρα, δεν θα έχει το ρόλο ενός καλοκαιρινού επιλόγου.

 

Θα αποτελεί, τον πρόλογο, όλων των συνεργασιών που θα ακολουθήσουν, γιατί μετά την πολύμηνη, αναγκαστική κοινωνική αποστασιοποίηση και τον εγκλεισμό, λόγω της παγκόσμιας πανδημίας, συνεχίζουμε το πρόγραμμα των εκθέσεων μας, με μεγάλη όρεξη και ακόμη μεγαλύτερη χαρά βαδίζοντας δημιουργικά, στο χώρο της σύγχρονης τέχνης.

 

Αν και η τέχνη, όπως ομόφωνα δέχονται οι άνθρωποι της, είναι αυτή που πλήττεται πρώτη και ανακάμπτει τελευταία σε περιόδους κρίσης, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει για όλους εμάς που συνεργαστήκαμε για την πραγματοποίηση του, μιας και μέσα από αυτό θέλουμε να επικοινωνήσουμε τη δημιουργικότητα, την αισιοδοξία και την ανυπομονησία, που μας διακατείχε σε όλο το χρονικό διάστημα που χρειάσθηκε να περιμένουμε μέχρι την παρουσίασή του.

 

Και βέβαια, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η περιέργεια, σίγουρα, δεν σκότωσε τη γάτα!

 

H Λιάνα Ζωζά, επιμελήτρια του project Curiosity Killed The Cat, γράφει: “Ο τίτλος του εικαστικού project, συνδέεται άμεσα, με την αγγλική ιδιωματική έκφραση που τη συναντούμε για πρώτη φορά στην Αγγλία του 16ου αιώνα και μάλιστα σε δύο σύγχρονους θεατρικούς συγγραφείς.

 

Ismini-Bonatsou

 

Ο πρώτος, είναι ο Ben Jonson και η θεατρική κωμωδία του Every Man in His Humour, το 1958, με τη φράση “Helter skelter, hang sorrow, care ‘ll kill a Cat, up-tails all, and a Louse for the Hangman.”.

 

Λίγο αργότερα, το 1959, εμφανίζεται και στο πολύ γνωστό έργο Much Ado About No, του William Shakespeare, σαν “What, courage man! what though care killed a cat, thou hast mettle enough in thee to kill care.”

 

Η μόνη διαφορά βρίσκεται στην αρχική λέξη care που χρησιμοποιείται με την έννοια της υπερβολικής ανησυχίας για κάτι και στο curiosity που ήρθε και την αντικατέστησε τον 17ο αιώνα, με τις πρώτες αναφορές να γίνονται σε μια Ιρλανδική εφημερίδα.

 

Στην τέχνη, όπως και στην επιστήμη, χρειαζόμαστε την “περιέργεια” που είναι η κινητήριος δύναμη της έρευνας και της δημιουργίας.

 

Αν ο καλλιτέχνης, δεν διακατέχεται από την επιθυμία να πειραματισθεί σε καινούρια πεδία στη δουλειά του, δεν εξελλίσεται και κάποια στιγμή πιθανόν, σταματά να δημιουργεί.

 

Στο μεγαλείο της τέχνης, η περιέργεια συναντά τη φαντασία και οδηγούν στη δημιουργία.

 

Έχοντας στο μυαλό μου το παιχνίδι και την περιπέτεια που προκύπτει μέσα από τη συγκεκριμένη έκφραση και όχι απαραίτητα την αυτούσια μεταφορά της, στα έργα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στο project, συναποφασίσαμε να κινηθούμε εικαστικά σε δρόμους όπου ο καθένας μας ανακαλύπτει καινούρια πράγματα μέσα από τη δική του “περιέργεια”.

 

Εξάλλου, Curiosity killed the cat but satisfaction brought her back!

 

 

Συμμετέχουν: Bleeps, Reiner Heidorn, Brendan Kelly, Liza Krugermayer,  Ηλίας Αηδονίδης, Μπέτυ Βακάλη, Χριστίνα Γούσια, Ιορδάνης Καλημεράκης, Βασίλης Καρακατσάνης, Γιάννης Κούρταλης, Χρήστος Κουτσούκης, Φάνης Λογοθέτης, Ανδρέας Λυμπεράτος, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Αλέξανδρος Μάγκος, Ελεάννα Μαρτίνου, Ισμήνη Μπονάτσου, Ανδρέας Νικολάου, Αριστέα Παναγιωτακοπούλου, Κώστας Παναγιωτακόπουλος, Βασιλική Πανταζή, Βάσια Πατινιώτου, Ξενοφών Παπαευθυμίου, Κωνσταντίνος Πάτσης, Βούλα Φερεντίνου.

 

 

Διάρκεια έκθεσης:  9 Ιουλίου – 4 Σεπτεμβρίου 2021

 

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα ▪ Τετάρτη ▪  Σάββατο ▪ 10.00 – 14.00

Τρίτη ▪ Πέμπτη ▪ Παρασκευή ▪ 10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00

Κυριακή ▪ κλειστά

 

cube gallery ▪ Μιαούλη 39, 26222 Πάτρα ▪ τηλ. 2611110069 ▪ email: lianazoza@cubegallery.gr

www.cubegallery.gr

 

Iordanis-Kalimerakis

 

Yiannis-Kourtalis

 

Bleeps