Προγραμματισμένες ατομικές εκθέσεις στους χώρους της Myró Gallery.

Ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής

Περίοδος Δεκέμβριος 2020 – Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2021

 

Η Myró Gallery φιλοξενεί στον χώρο του Art Shop την έκθεση της Δήμητρας Γαβριηλίδου.

 

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020 στις 07:30 μ.μ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου.

 

Τόσο την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης όσο και τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες που η έκθεση θα είναι ανοικτή, θα τηρούνται οι συστάσεις της Πολιτείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19.

 

 

Η Δήμητρα Γαβριηλίδου ζει στη Θεσσαλονίκη και  από το 2015 ασχολείται με τα εικαστικά.

 

Για τρία χρονιά μαθήτευσε στην Λέσχη Τέχνης Βορείου Ελλάδος, με δάσκαλο τον Λεούδη Χρήστο, πάνω στην κλασική ζωγραφική, στην abstract τέχνη, στην ζωγραφική με ακριλικά καθώς και σε άλλες τεχνικές.

 

Δημιουργεί  κυρίως ζωγραφικά έργα κάνοντας χρήση ακριλικών χρωμάτων.

 

Έχει ζωγραφίσει εθελοντικά τοιχογραφίες σε τοπικό σχολείο και στο καλλιτεχνικό εργαστήρι οπού ήταν μαθήτρια.

 

Έχει συνεργαστεί και με άλλους ζωγράφους.

 

 

Ατομική έκθεση της Μαρίας Γιαλουράκη στη Myró Gallery.

 

Η Myró Gallery φιλοξενεί την έκθεση της Μαρία Γιαλουράκη, «Alice», στον χώρο του Project room. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020 στις 07:30μμ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου.

 

Τόσο την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης όσο και τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες που η έκθεση θα είναι ανοικτή, θα τηρούνται οι συστάσεις της Πολιτείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19.

 

Η Μαρία Γιαλουράκη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου ζει και εργάζεται .Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών με δάσκαλο τον Γεώργιο Γκολφίνο.

 

Είναι μέλος του επιμελητηρίου εικαστικών τεχνών  Ελλάδος και του CARFAC -Visual Arts Alberta Canada.

Έχοντας παρακολουθήσει τα εκπαιδευτικά προγράμματα  «Μυθολογία και Τέχνη στην Εκπαίδευση: Βιωματικές και Εναλλακτικές Προσεγγίσεις», το «Σκηνογραφία και Ενδυματολογία»  του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το ’Live!A History of Arts for Artists, Animators and Gamers’ από το California institute of Arts(CALARTS) αυτήν την περίοδο συμμετέχει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΑΠΚΥ(ανοικτό πανεπιστήμιο Κύπρου ) με γνωστικό αντικείμενο των θεατρικών σπουδών και ειδίκευση στην επιβίωση του αρχαίου δράματος.

Το ερευνητικό πλαίσιο που ακολουθείται στις δημιουργίες της διευθετείται μέσω της διαδικασίας της μυθοπλασίας.

Ως αφετηρία χρησιμοποιήθηκε το έργο “Alice in Wonderland”του Lewis Carroll με τα ανθρωπόμορφα πλάσματα και τις συνεχόμενες αλλαγές στο σώμα και την ψυχολογία της Αλίκης να οδηγούν σε αλληγορίες και γενικότερα στην έλλειψη λογικής δίνοντας στην φανταστική αυτή διήγηση μια προσωπική προσέγγιση με έντονη την αίσθηση του παιχνιδιού -πολλές φορές με την σύνθεση και τον κατακερματισμό της εικόνας .

 

Ομαδικές εκθέσεις

  • 2019 Εικαστική Εκδήλωση “EMILIA” Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
  • 2019 «Οι καλλιτέχνες εικαστικοί δημιουργούν” Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
  • 2014 “2011-2014 Απόφοιτοι” Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης  Θεσσαλονίκη
  • 2014 “Bread Basket” Visual Arts Alberta – CARFAC Edmonton, Καναδάς
  • 2013 “Un seul grain de riz” – ” A single grain of rice” Galerie Metanoia Παρίσι,Γαλλία
  • 2013 “London Art Biennale ” Chelsea Old Town Hall Λονδίνο,Αγγλία
  • 2012 “Transform 2012”-“Pandora’s Box’ Τελλόγλειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκη,Ελλάδα
  • 2011 “In Art” Zina Athanassiadou Gallery Θεσσαλονίκη,Ελλάδα
  • 2011 ” Epsilon Art Festival “Κόρινθος

 

 

 

Ατομική έκθεση του Θωμά Τουρναβίτη στη Myró Gallery.

 

 

Η Myró Gallery φιλοξενεί την ατομική έκθεση του Θωμά Τουρναβίτη , στον χώρο του Main Hall.

 

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 στις 07:30μμ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 17 Ιανουαρίου.

 

Τόσο την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης όσο και τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες που η έκθεση θα είναι ανοικτή, θα τηρούνται οι συστάσεις της Πολιτείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19.

 

Ο Θωμάς Τουρναβίτης γράφει.

 

“Συνθέτω τη πάλη, σύνθεσης και αποσύνθεσης. Συνθέτω πορτρέτα που αρνούνται τη στατική. Η ζωγραφική μου αγκαλιάζει τον άνθρωπο στο κόσμο της κίνησης.”

 

Η ενιαία φορά των αντιθέσεων στο χώρο και η ιδέα της συνεχούς αλλαγής της κίνησης, πηγάζουν από το νόμο του σύμπαντος.

 

Στη σειρά EMBRACE, τα παραπάνω αγκαλιάζουν τη χρωματική παλέτα που είναι εκτεθειμένη στο Ελληνικό φώς, γεννώντας εφορική αρμονία.

 

Επιλεγμένες τροχιές και σημεία σχηματίζουν πρόσωπα μέσα στο πρόσωπο, τόπους μέσα στο τόπο, στιγμές μέσα στη στιγμή.

 

Απεικονίζουν τη τραγικότητα των εσωτερικών συγκρούσεων του ατόμου και αποδίδουν την  ποικιλία  των διακυμάνσεων της συνείδησης του με μορφές που εντυπωσιάζουν.

 

Η σκληρότητα της φιγούρας δεν έχει σχέση με την απωθητική εξέγερση, με συνέπεια η γραφή να μιλάει στα όρια μιας πραγματικότητας στο κόσμο της κίνησης.

 

 

Ο Θωμάς Τουρναβίτης  γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα. Φοίτησε στο εργαστήρι του γλύπτη Νίκου Στέφου (1997-1999).

 

Αποφοίτησε το 2005 από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Ντέρμπι (Ηνωμένων Βασίλειο) με BA (DP).

 

Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη σχολή Philharmonie στο Βερολίνο (Γερμανία 2006).

 

Εργάστηκε ως καθηγητής σημειολογίας στο Δ.ΙΕΚ Βόλου και ως δάσκαλος Καλλιτεχνικών σε ιδιωτικά και δημόσια δημοτικά (2008-2010). Στο ιστορικό του έχει πλέον  περί των 33 ατομικών εκθέσεων και έχει συμμετάσχει  σε περισσότερες από 130 ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

Εργα του ανήκουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές σε Νέα Υόρκη, Μαϊάμι, Παρίσι, Μόναχο, Μονπελιέ, Βιέννη, Μπουσάν, Ζυρίχη, Μπρατισλάβα, Ζάγκρεμπ, Λευκωσία, Αθήνα, Σαράγεβο και αλλού. Ζει και εργάζεται στο studio T T στο Πήλιο.

 

 

 

 

 

 

Aτομική έκθεση της Ελευθερίας Προφητηλίωτη στη Myró Gallery.

 

Η Myró Gallery φιλοξενεί την ατομική έκθεση της Ελευθερίας Προφητηλίωτη, στον χώρο του Main Hall.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021 στις 07:30μμ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 30 Ιανουαρίου.

Τόσο την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης όσο και τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες που η έκθεση θα είναι ανοικτή, θα τηρούνται οι συστάσεις της Πολιτείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19.

 

Κείμενο της Ελευθερίας Προφητηλιώτη:

Φωτοψία

Τα μάτια μου κλείνουν… Βλέπω εικόνες…

Μοτίβα, υφές, επαναλαμβανόμενα σχήματα ή σκιές σχημάτων, εικόνες αντικειμένων που όλο και πολλαπλασιάζονται όλο και επιταχύνουν.

Όσο παρατηρώ οι εικόνες επιταχύνουν την εμφάνισή τους και αποκτούν μεγαλύτερη ταχύτητα. Τα χρώματα γίνονται πιο έντονα και με περίπλοκη κίνηση.

Οι κηλίδες χρωμάτων που αιωρούνται στο κενό δημιουργούν ακανόνιστα σχήματα και νέες μορφές. Γίνονται εικόνες.

Αυτή η ενότητα έργων έχει σχέση με τις οπτικές ψευδαισθήσεις και συγκεκριμένα με την κατηγορία που όλοι την έχουν βιώσει τουλάχιστον για μια φορά στη ζωή τους.

Είναι οι ψευδαισθήσεις που εμφανίζονται σε κάποιον όταν έχει ερμητικά κλειστά τα μάτια του ή όταν βρίσκεται σε χώρο που δεν υπάρχει ίχνος φωτός.

Ένα άτομο που προσπαθεί να παρακολουθήσει συνειδητά αυτή τη διαδικασία των κλειστών ματιών έρχεται μια στιγμή που εάν κοιτάξει ένα επίπεδο αντικείμενο με τα μάτια ανοιχτά και προσπαθήσει να ψάξει αυτόν τον οπτικό θόρυβο θα αντιληφθεί και θα συνειδητοποιήσει την τυχαία και αποδιοργανωμένη κίνηση σαν ένα ημιδιαφανές επικάλυμμα μπροστά από αυτό που πραγματικά φαίνεται.

Μετά από άσκηση επιτυγχάνεται ένας έλεγχος πάνω σ αυτές τις νοητικές απεικονίσεις που φαίνονται με μάτια κλειστά. Χάρη στην υπναγωγική ψευδαίσθηση αυτές γίνονται γρήγορα και άμεσα ορατές.

Χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια μπορεί το υποκείμενο να ασκήσει εύκολα διανοητικό έλεγχο στα μοτίβα και στις κηλίδες χρωμάτων που γίνονται άμεσα ορατά όταν έχει τα μάτια κλειστά.

Δημιουργώ τέτοιου τύπου μοτίβα σχήματα και μάζες χρωμάτων με εμφάνιση εκρήξεων ή αυλακιών φωτός στο οπτικό πεδίο και ακαριαία εξαφάνιση τους προσπαθώντας να μεταφέρω στον θεατή την εμπειρία τέτοιου είδους οπτικών ψευδαισθήσεων.

 

 

Ατομική έκθεση της Βασιλικής Καράμπαμπα.

 

Η Myró Gallery φιλοξενεί στον χώρο του Show Room την ατομική έκθεση της Βασιλικής Καράμπαμπα.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2020 στις 07:30μμ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου.

Τόσο την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης όσο και τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες που η έκθεση θα είναι ανοικτή, θα τηρούνται οι συστάσεις της Πολιτείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19.

Η Βασιλική Καράμπαμπα ζει στην Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ.

Αποφοίτησε το 2019 από το 4ο Εργαστήριο με διδάσκοντες τους Ι. Φωκά, Β. Πλοιαρίδη, Χ. Βενετόπουλο και Β. Αβραμίδη.

Εκθέσεις:

2014: ομαδική έκθεση του εργαστηρίου γλυπτικής στο Tελλόγλειο ίδρυμα Α.Π.Θ.

2020: Virtual exhibition “so far so close” MoMus

2020 ομαδική έκθεση, Miro Gallery, Τι θα πει ο κόσμος?