Νεκτάριος Μαρίνος «ΕΛΛΕΙΨΙΣ». Ατομική έκθεση στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου.

Η έκθεση θα διαρκέσει από 19 Απριλίου έως 14 Μαΐου.

Με μία αλλιώτικη έκθεση ζωγραφικής ξεκινά το 2021 για το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου.

 

Η έκθεση ονομάζεται Έλλειψις και η διαφορετικότητα της συνίσταται στο γεγονός ότι τα έργα της έκθεσης αποτελούν ένα ολοκληρωμένο έργο σχετικό με τις ελλείψεις, το οποίο αποδίδει με τον πλέον κατάλληλο και ευρηματικό τρόπο ο καλλιτέχνης Νεκτάριος Μαρίνος.

 

Ο Νεκτάριος Μαρίνος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Αίγιο. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών και τα τελευταία 16 χρόνια ζει και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στο Ηράκλειο Κρήτης.

 

Έχει στο βιογραφικό του οχτώ ατομικές εκθέσεις και συμμετοχές σε διάφορες ομαδικές. Παράλληλα, ασχολείται με τη μουσική.

 

 

Η έκθεση με τίτλο Έλλειψις έχει διάφορες αναγνώσεις. Σε ένα πρώτο επίπεδο, η λέξη ἔλλειψις παραπέμπει στην απουσία, την απομόνωση, την εγκατάλειψη, την απώλεια. Σε ένα δεύτερο, ο όρος ἔλλειψις δηλώνει την επιλογή, την αφαίρεση.

 

Ενώ σε ένα τρίτο, η έννοια ἔλλειψις μεταφράζεται ως το αποτέλεσμα της επιβολής ενός στοιχείου έναντι του άλλου μέσα από ένα συγκρουσιακό σχήμα αντιθέσεων. Ένα σχήμα που διαπερνά τα πάντα στη ζωή και κινεί τα νήματα.

 

Στη βάση αυτή, τα έργα του Νεκτάριου Μαρίνου αποτελούν ένα φιλοσοφικό συνδυασμό των κοσμογονικών αντιλήψεων των προσωκρατικών φιλοσόφων.

 

Έχοντας ως βασική αρχή στα έργα του εκείνη του άπειρου, ορίζει τον κόσμο δίχως αρχή και τέλος. Το άπειρο είναι το πεδίο μέσα στο οποίο κινούνται οι πλανήτες σε σχήμα ελλειψοειδές.

 

Είναι ο χώρος μέσα στον οποίο γεννιούνται, αναπτύσσονται, εξελίσσονται, μεταβάλλονται τα στοιχεία της φύσης (νερό, χώμα, φωτιά, αέρας).

 

 

Εδώ είναι το κέντρο από το οποίο προκύπτουν όλα τα ζεύγη των αντιθέτων και οι άπειροι κόσμοι. Είναι ο χώρος μέσα στον οποίο παλεύουν τα χρώματα αντιπαραθετικά μεταξύ τους.

 

Όπως επισημαίνει η χορογράφος Α. Δανιήλ: «Αντικρίζοντας τη δουλειά του Νεκτάριου Μαρίνου, ένιωσα τη βαθιά αγωνία του να πετάξει κάθε τι το περιττό, να ξεδιαλύνει μέσα από τα χρώματα το πιο σημαντικό, το ουσιώδες.

 

Εκείνο που η ανθρώπινη ψυχή αναζητάει σε μια λεπτή δέσμη φωτός. Μία σιωπή λίγο πριν την έκρηξη, μία σιωπή έτοιμη να ομολογήσει όλα εκείνα που φειδωλά δίνονται πάνω στον πίνακα, σαν σκέψεις διατυπωμένες μέσα σε μία χρωματική αντίθεση, υποδηλώνοντας την πάλη των αντιθέσεων στη ζωή του ανθρώπου και τη φύση, στο διηνεκές».

 

Η έκθεση θα διαρκέσει από 19 Απριλίου έως 14 Μαΐου, Δευτέρα με Παρασκευή 18:00 – 20:00 και εφόσον ζητηθεί Σαββατοκύριακα κατόπιν συνεννοήσεως στα τηλέφωνα: 6976974000 και 6976676694.

 

 

 

Αξίζουν την προσοχή