«Μετάλλια Τιμής» με τις εμβληματικές μορφές Βενιζέλου, Καζαντζάκη, Θεοδωράκη από τον φωτογράφο Νίκο Μπασιά

Η παραγωγή έγινε από την Περιφέρεια Κρήτης.

Στην παραγωγή τριών αναμνηστικών με εμβληματικές μορφές της Κρήτης που έχουν κατασκευαστεί με πρωτότυπη τεχνική από τον φωτογράφο Νίκο Μπασιά  προχώρησε η Περιφέρεια Κρήτης. 

 

Ελευθέριος Βενιζέλος, Νίκος Καζαντζάκης και Μίκης Θεοδωράκης, τρείς κορυφαίες προσωπικότητες για την Κρήτη που με την προσφορά τους στην πολιτική, τα γράμματα και την τέχνη, αποτελούν σημείο αναφοράς για το νησί, την ιστορία του τόπου και των ανθρώπων του, απεικονίζονται στα αναμνηστικά που θα διατίθενται σε κορυφαίες προσωπικότητες που επισκέπτονται το νησί. 

 

Στην παρουσίαση των αναμνηστικών παραβρέθηκαν: Η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος της Π.Ε. Χανίων Σοφία Μαλανδράκη – Κρασουδάκη που είχε καταθέσει την πρόταση,  ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Ελευθέριος Βενιζέλος Νίκος Παπαδάκης ( Παπαδής ), η υπεύθυνη προγραμμάτων του Ιδρύματος Αργυρώ Βασάκη, ο Πρόεδρος του Μουσείου Καζαντζάκη Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, Μιχάλης Ταρουδάκης, η Διευθύντρια του Μουσείου Μαριλένα Μηλαθιανάκη, ο Γιώργος Αγοραστάκης, Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων του Μίκη Θεοδωράκη και Εντεταλμένος του Μίκη Θεοδωράκη και ο καλλιτέχνης- δημιουργός των αναμνηστικών Νίκος Μπασιάς.

 

«Ως Περιφέρεια Κρήτης οφείλουμε να προβάλλουμε κάθε δράση που αναδεικνύει αυτές τις μεγάλες προσωπικότητες της Κρήτης. Αξίζουν συγχαρητήρια για το έργο που επιτελούν τα Ιδρύματα Ελ. Βενιζέλου και Ν. Καζαντζάκη καθώς και το ίδρυμα για τον Μ. Θεοδωράκη που θέλουμε να δημιουργηθεί», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.   

 

Από την πλευρά της, η κα Μαλανδράκη ευχαρίστησε τον κ. Αρναουτάκη για την αποδοχή και υλοποίησης της πρότασης της. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της τεχνοτροπίας με την οποία δημιούργησε ο φωτογράφος Νίκος Μπασιάς τα αναμνηστικά δώρα, στη σύνδεση των πνευματικών ιδρυμάτων ιστορίας, τέχνης και πολιτισμού της Κρήτης αλλά και της σημαίνουσας παρουσίας των εκπροσώπων τους στην παρουσίαση των αναμνηστικών δώρων.

 

Οι εκπρόσωποι των Ιδρυμάτων αναφέρθηκαν στο εξαιρετικό αποτέλεσμα και στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας, ευχαριστώντας τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, την εντεταλμένη σύμβουλο Σοφία Μαλανδράκη και συνεχάρησαν παράλληλα τον παριστάμενο, βραβευμένο φωτογράφο – καλλιτέχνη Νίκο Μπασιά και δημιουργό των αναμνηστικών.

 

 

Ο δημιουργός των αναμνηστικών, φωτογράφος Νίκος Μπασιάς και καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επισήμανε πως πρόκειται για τεχνοτροπία που αποτελεί βραβευμένη παγκόσμια πρωτοτυπία.

Για να έχουμε τα έργα αυτά δημιουργεί «κατεψυγμένες» φωτογραφίες.

Τοποθετεί τις φωτογραφίες μέσα στο νερό το οποίο κατόπιν το καταψύχει δημιουργώντας διαδοχικά στρώματα πάγου όπως γίνεται και στην φύση.

Το σχήμα της «κατεψυγμένης» κατασκευής είναι στρογγυλό, προσομοιάζοντας με μετάλλιο και έτσι τα έργα αυτά ονομάζονται «Μετάλλια Τιμής».

Στο τελικό στάδιο, υποβάλλει την «κατεψυγμένη» κατασκευή σε διαδοχικά «θερμικά σοκ» και ξεκινάει την τμηματική απόψυξή τους.

Δημιουργεί με αυτόν τον τρόπο ένα παιχνίδι μεταξύ παρόντος και παρελθόντος, ένα «παιχνίδι» μνήμης και λήθης.  Καθώς ο πάγος τήκεται εμφανίζονται οι εμβληματικές μορφές.

Κατόπιν, την κατάλληλη στιγμή φωτογραφίζει αυτή την παγωμένη κατασκευή.

Οι τρείς αναμνηστικές πλακέτες, τα τρία «Μετάλλια Τιμής»,  έγιναν με φωτογραφικό υλικό που παραχώρησαν το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», το Ίδρυμα «Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη» καθώς και το υπό δημιουργία Ίδρυμα Μίκη Θεοδωράκη.

 

Στην Περιφέρεια Κρήτης

 

Αξίζουν την προσοχή