Η Google Arts & Culture και το Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία» παρουσιάζουν την διαδικτυακή έκθεση «Χρόνης Μπότσογλου: Αφιέρωμα» και 117 νέα έργα από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου.
Χρόνης Μπότσογλου: Αφιέρωμα | 117 νέα έργα, 92 εικαστικών
Η Google Arts & Culture έχοντας επεκτείνει τη συνεργασία της με το Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία», παρουσιάζουν την διαδικτυακή έκθεση «Χρόνης Μπότσογλου: Αναφορές» και 117 νέα έργα από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου.
Συνεχίζοντας η Google Arts & Culture την παρουσίαση της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου στην ομώνυμη διαδικτυακή πλατφόρμα, μια σύμπραξη που άρχισε τον Μάρτιο 2021 και συνεχίζεται έως και σήμερα, παρουσιάζει δράση της με την οποία εμπλουτίζεται αυτή η συνεργασία.
Η Google Arts & Culture με τη δράση της και το διεθνές κοινό που την παρακολουθεί, αποτελούν ένα πανεποπτικό βήμα για την σύγχρονη ελληνική τέχνη, όψεις της οποίας μπορεί ο θεατής να δει στο felioscollection.gr.
Η συνεργασία παρουσιάζεται μόνιμα στο: https://artsandculture.google.com/partner/the-sotiris-felios-collection με 316 έργα, 92 Ελλήνων καλλιτεχνών της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου.
Χρόνης Μπότσογλου: Αφιέρωμα
Στη νέα παρουσίαση υπάρχει ειδική αναφορά στον μεγάλο Έλληνα ζωγράφο, Χρόνη Μπότσογλου, μέσα από τη διαδικτυακή έκθεση «Χρόνης Μπότσογλου: Αφιέρωμα», η οποία εστιάζει στην εικαστική ενότητα, Αναφορές, και ειδικότερα σε εφτά πορτρέτα που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος την περίοδο 2002 – 2009 και βρίσκονται στη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου.
Τα πορτρέτα απεικονίζουν τους σπουδαίους ζωγράφους: Francis Bacon, Vincent Van Gogh, Alberto Giacometti και Γιώργο Μπουζιάνη.
Μέρος της παρουσίασης αποτελεί το trailer του νέου ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Φρέντυ Βιανέλλη για τη ζωή και το έργο του Χρόνη Μπότσογλου. Κύριος άξονας του ντοκιμαντέρ είναι η εξέλιξη μιας συζήτησης του σκηνοθέτη με τον Χρόνη Μπότσογλου και την σύντροφο του Ελένη, στο ατελιέ του ζωγράφου.
Ενδιάμεσα αποκαλύπτεται η πορεία του καλλιτέχνη μέσα από ανέκδοτα ηχητικά ντοκουμέντα, προσωπικές του σημειώσεις και συζητήσεις με ομότεχνους του, όπως τον Μάκη Θεοφυλακτόπουλο και τον Γιάννη Ψυχοπαίδη.
Βλέπουμε επίσης στιγμιότυπα από εκθέσεις του ζωγράφου με τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου στην Βενετία και στην Ρώμη.
Η ενότητα έργων Αναφορές (2002-2009) περιλαμβάνει μια συγκεκριμένη εικαστική περίοδο του Χρόνη Μπότσογλου, κατά τη διάρκεια της οποίας φιλοτέχνησε 75 ελαιογραφίες, ακουαρέλες, σχέδια και γλυπτικά αντικείμενα, απεικονίζοντας τα «φανταστικά» πορτρέτα πέντε σημαντικών εικαστικών του προηγούμενου αιώνα, του Francis Bacon, του Vincent Van Gogh, του Alberto Giacometti, του Γιώργου Μπουζιάνη και του Γιαννούλη Χαλεπά.
Σύμφωνα με τα λόγια του Χρόνη Μπότσογλου: «Αυτοί οι καλλιτέχνες στους οποίους αναφέρομαι με συγκλόνισαν με τις ζωγραφιές τους. Ή, καλύτερα με άγγιξε το περιεχόμενο του έργου τους, σαν στάση ζωής και στοχασμός, σαν σχέση ζωής και πνευματική εξουσία».
Την καλλιτεχνική διεύθυνση των εκθέσεων έχει αναλάβει η Δάφνη Πολίτη, Υπεύθυνη της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου.
117 νέα έργα, 92 εικαστικών
Μαζί με την διαδικτυακή έκθεση, εκτίθενται ακόμα 117 έργα από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου. Δημιουργοί αυτών των έργων είναι:
Αλέξης Ακριθάκης, Ηώ Αγγελή, Δάφνη Αγγελίδου, Μανώλης Αναστασάκος, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Αγήνωρ Αστεριάδης, Γιώργος Αυγέρος, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Μαρία Γιαννακάκη, Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, Στέφανος Δασκαλάκης, Νίκου Εγγονόπουλου, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Έλια Ηλιάδη, Τζουλιάνο Καγκλής, Κωνσταντίνος Κακανιάς, Μέμας Καλογηράτος, Μιχάλης Καλλιμόπουλος, Ηλίας Καρράς, Κυριάκος Κατζουράκης, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Ιωάννα Καφίδα, Κωνσταντίνος Κερεστετζής, Ισμήνη Κινγκ, Ειρήνη Κομνηνού, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Νίκος Κυριακόπουλος, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Σπύρος Κουρσάρης, Πένυ Κωνσταντίνου, Κώστας Λαλές, Γιώργος Λαζόγκας, Γιώργος Λάππας, Αλέκος Λεβίδης, Αφροδίτη Λίτη, Ανδρέας Λόλης, Έλια Ηλιάδη, Πέρης Ιεραμιάδης, Αλέξανδρος Ίσαρης, Θανάσης Μακρής, Τάσος Μαντζαβίνος, Μιχάλης Μανουσάκης, Αλεξία Μαρουλή, Ναταλία Μελά, Κατερίνα Μερτζάνη, Όλγα Μηλιαρέση-Φωκά, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Ξενοφών Μπίτσικας, Χρήστος Μποκόρος, Χρόνης Μπότσογλου, Γιάννης Μόραλης, Robert McCabe, Helen Mudie-Ioannidou, Βάλυ Νομίδου, Αντώνης Ντονέφ, Αγγελική Ξυνού, Κώστας Παπανικολάου, Βασίλης Παπανικολάου, Αχιλλέας Παπακώστας, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος, Τάσος Παυλόπουλος, Γιώργος Ρόρρης, Ράνια Ράγκου, Παύλος Σάμιος, Δαυίδ Σάμπεθαϊ, Εδουάρδος Σακαγιάν, Μάριος Σπυλιόπουλος, Αντώνης Στάβερης, Μυρτώ Σταμπούλου, Φωτεινή Στεφανίδη, Στέλιος Σκοπελίτης, Γιάννης Σχινάς, Takis, Δημήτρης Τάταρης, Παναγιώτης Τέτσης, Άννα-Μαρία Τσακάλη, Γιάννης Τσαρούχης, Μισέλ Φάις, Τάσος Μισούρας, Αλέκου Φασιανού, Πάνος Φειδάκης, Μαρία Φιλοπούλου, Στέφανος Χανδελής, Παντελής Χανδρής, Μαρία Χατζηανδρέου, Δημήτρης Χαντζόπουλος, Αντώνης Χουδαλάκης, Σάντρα Χρήστου, Γιάννης Ψυχοπαίδης.
Google Arts & Culture
Με την χρήση νέων τεχνολογιών η Google έχει κάνει προσβάσιμες στο κοινό της, απανταχού στον κόσμο, τις συλλογές σπουδαίων μουσείων και ιδιωτών.
Ανάμεσα στα μεγάλα μουσεία που έχουν δώσει την συγκατάθεσή τους για την ψηφιακή ανάδειξη των θησαυρών τους είναι μουσεία όπως το MoMA, η Tate Britain, το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, το Guggenheim, το Λούβρο, η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, το Albertina, το Βρετανικό Μουσείο και η Συλλογή Frick στην Νέα Υόρκη.
Για τη Συλλογή
H Συλλογή Σωτήρη Φέλιου είναι μια ιδιωτική συλλογή που άρχισε να διαμορφώνεται τη δεκαετία του 1980. Η Συλλογή αναφέρεται κυρίως στη σύγχρονη ελληνική παραστατική τέχνη και ιδιαίτερα στη ζωγραφική, με κεντρικό θέμα της την ανθρώπινη μορφή.
Περιλαμβάνει περισσότερα από χίλια διακόσια έργα Ελλήνων καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα (ζωγραφικά έργα, γλυπτά, ανάγλυφα, κατασκευές, χαρακτικά, φωτογραφίες, σχέδια κ.ά.).
Όλα τα έργα αποτελούν προσωπικές επιλογές του συλλέκτη.
Με σκοπό η Συλλογή να καταστεί προσβάσιμη στο ευρύ κοινό, ο Σωτήρης Φέλιος, έχει συστήσει το Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία», το οποίο διοργανώνει την έκθεση έργων της Συλλογής στην Ελλάδα και τον κόσμο, την επιμέλεια και έκδοση των αντίστοιχων καταλόγων, καθώς και τον δανεισμό έργων σε μουσειακές εκθέσεις.
Παράλληλα με το ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία», ο συλλέκτης δημιούργησε τον χώρο τέχνης 16 Φωκίωνος Νέγρη, όπου στεγάζονται περιοδικές εικαστικές εκθέσεις, διοργανώνονται καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, αναπτύσσονται δίκτυα συνεργασίας, συμπράξεις και ανταλλαγές με άλλους φορείς από τον χώρο του πολιτισμού.
Από τον Μάρτιο 2021 και μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία» και η Google Arts & Culture συνεργάζονται παρουσιάζοντας συνολικά τριακόσια δεκαέξι έργα και πέντε διαδικτυακές εκθέσεις από τη Συλλογή στο κοινό της ψηφιακής πλατφόρμας της Google.