Το ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ – PANDOLFINI & ΣΙΑΤΕΡΛΗ  Α.Μ.Κ.Ε. παρουσιάζει τη διατομική έκθεση της ΕΡΗΣ ΑΓΡΙΟΥ και της ΟΛΓΑΣ ΜΠΟΓΔΑΝΟΥ «ΔΕΣΜΟΙ»

ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Πέμπτη 25 Απριλίου, 18:30 – 22:30

ETCH INK | ERI AGRIOU - OLGA BOGDANOU: DESMOI

Έρη Αγρίου, Παγκόσμιος φόβος, 20 μονοτυπίες σε χαρτί, 9x11 εκ., 2024

Διάρκεια έκθεσης 25 Απριλίου - 1 Ιουνίου 2024

ETCH INK | ERI AGRIOU – OLGA BOGDANOU: DESMOI

Το ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ – PANDOLFINI & ΣΙΑΤΕΡΛΗ Α.Μ.Κ.Ε. παρουσιάζει τη διατομική έκθεση χαρακτικής Δεσμοί της Έρης Αγρίου και της Όλγας Μπογδάνου, στο χώρο τέχνης ETCH INK από τις 25 Απριλίου έως την 1 Ιουνίου 2024. Οι δύο καλλιτέχνιδες παρουσιάζουν για πρώτη φορά στο κοινό συνδυαστικά τη δουλειά τους μέσα από έναν ειλικρινή και ανοιχτό εικαστικό διάλογο με επίκεντρο τις διαπροσωπικές σχέσεις. Ο τίτλος της έκθεσης συνοψίζει την παράλληλη πορεία των δύο γυναικών, τις εικαστικές συνδέσεις ανάμεσα στο προσωπικό έργο τους, όσο και τους δεσμούς που αρθρώνονται σε ευρύτερο επίπεδο μεταξύ των ανθρώπων στις σύγχρονες κοινωνίες. Με αναστοχαστική, διεισδυτική και ευαίσθητη ματιά, οι καλλιτέχνιδες επιχειρούν να επαναπροσδιορίσουν τις σχέσεις και τα συναισθήματα που τις συνοδεύουν σε μια μεταπανδημική εποχή ρευστότητας, διαρκούς ανησυχίας και ανασφάλειας.

 

ETCH INK | ERI AGRIOU - OLGA BOGDANOU: DESMOI
Έρη Αγρίου, Εγώ τότε, εγώ τώρα, 4 χειροποίητα υφαντά σε τετράγωνο πλαίσιο, 40×40 εκ. το κάθε ένα, 2020

 

Η Έρη Αγρίου προσεγγίζει την έννοια του φόβου αξιοποιώντας διάφορα μέσα, φόρμες και σύμβολα επιδιώκοντας την αποδόμηση και αποδυνάμωσή του. Αγγίζοντας προσωπικές της εμπειρίες, θίγει ζητήματα ενηλικίωσης, προτύπων και συμβάσεων, στα οποία καλείται να ανταποκριθεί ο σύγχρονος άνθρωπος. Το έργο της ξεδιπλώνεται θέτοντας τις προϋποθέσεις ενδυνάμωσης τόσο της ίδιας της δημιουργού όσο και κάθε γυναίκας. Στα χαρακτικά της χρησιμοποιεί κλωστές και νήματα με υλικές και αλληγορικές προεκτάσεις, καθώς και αποσπάσματα ποιητικού και θρησκευτικού λόγου ενθαρρύνοντας την πίστη και την ελπίδα για ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.

 

ETCH INK | ERI AGRIOU - OLGA BOGDANOU: DESMOI
Όλγα Μπογδάνου, Ισορροπία, Μικτή τεχνική, Χαρτί, πλεξιγκλάς, χειροποίητος χαρτοπολτός, 61 x 45 x 5 εκ., 2024

 

Το έργο της Όλγας Μπογδάνου επικεντρώνεται σε σύγχρονους προβληματισμούς γύρω από ανθρώπινες σχέσεις, καταστάσεις και συναισθήματα που συχνά δεν εξωτερικεύονται. Φανερώνει αυτόν τον εσωτερικό κόσμο με δραστικές παρεμβάσεις στην επιφάνεια του χαρτιού, αφήνοντας να φανούν τα σημάδια της επέμβασής της και αναδεικνύοντας νέους όγκους και ποιότητες του ίδιου του μέσου. Η αναγλυφικότητα και η απτικότητα του αποτελέσματος νοηματοδοτούνται συναισθηματικά από την καλλιτέχνιδα, με την χαρακτική να ενισχύει τον τρόπο που αποδίδονται τα ίχνη και οι υφές.

 

ETCH INK | ERI AGRIOU - OLGA BOGDANOU: DESMOI
Έρη Αγρίου, Μη φοβού…, Τετράπτυχο (λεπτομέρεια έργου) λινοτυπία και κέντημα σε χαρτί, 35×50εκ., 2024

 

Όπως σημειώνει η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια Έλλη Λεβεντάκη για το έργο των δύο δημιουργών: «Η χαρακτική επιλέγεται ως μεθοδολογικό εργαλείο που συνδυάζεται με διάφορες ελαφριές ύλες, αντανακλώντας την ευθραυστότητα της συνύπαρξης σήμερα. Στη δουλειά και των δύο γυναικών, το χαρτί λειτουργεί ως καμβάς αλλά και υλικό οριοθέτησης χώρων και σκέψεων, αποκτώντας ακόμα και γλυπτική διάσταση σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι υφές των υλικών συνδέονται με δημιουργικές διαδικασίες, αλλά και νοήματα που άπτονται συναισθημάτων και

βιωμάτων. Κοινή πρακτική είναι η χρήση λέξεων και φράσεων, οι οποίες ενσωματώνονται οργανικά στα έργα των δύο καλλιτέχνιδων. Επιλέγοντας άλλοτε ολόκληρα αποσπάσματα κειμένων γύρω από τον φόβο, όπως κάνει η Αγρίου, κι άλλοτε μονολεκτικές δυναμικές έννοιες, όπως αυτές της Μπογδάνου, πάγια θέση και στις δύο περιπτώσεις παραμένει η πεποίθηση ότι στο τέλος όλα θα πάνε καλά».

 

Κείμενο έκθεσης: Έλλη Λεβεντάκη

 

 

ETCH INK | ERI AGRIOU - OLGA BOGDANOU: DESMOI
Όλγα Μπογδάνου, Πολύτιμη συμβουλή, Μικτή τεχνική, Χαρτί, χειροποίητος χαρτοπολτός, πλεξιγκλάς, 30 x 30 x 5 εκ., 2024

 

 


ETCH INK | ERI AGRIOU – OLGA BOGDANOU: DESMOI


Χώρος τέχνης ETCH INK

Αργυρουπόλεως 16, Λυκαβηττός, Αθήνα

Εγκαίνια

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, 18:30 – 22:30

Διάρκεια έκθεσης

25 Απριλίου – 1 Ιουνίου 2024

Ημέρες & Ωράρια λειτουργίας

Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή 17.00- 21.00 & Σάββατο 11.00 – 15.00

Επικοινωνία | info@athens-printmaking.com | www.athens-printmaking.com

 

*Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας στις: 1-4/05.

 

 

ETCH INK | ERI AGRIOU - OLGA BOGDANOU: DESMOI
Όλγα Μπογδάνου, Λεπτά όρια, Μικτή τεχνική, Χαρτί, πλεξιγκλάς, 52,5 x 42 x 5 εκ., 2024

 

Αξίζουν την προσοχή