Έκθεση έργων του Θανάση Μακρή στο Χώρο Τέχνης δ. με τίτλο «Όσα ο σαλός ονειρεύεται» στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από το 1821.

Εικαστική προσέγγιση για τον θρυλικό φουστανελά ζωγράφο Θεόφιλο.

Η έκθεση έργων του Θανάση Μακρή στο Χώρο Τέχνης  δ. θα διαρκέσει έως 7 Μαΐου 2021.

 

Έκθεση έργων του καταξιωμένου ζωγράφου Θανάση Μακρή με τίτλο «Όσα ο «σαλός» ονειρεύεται» διοργανώνει ο Χώρος Τέχνης δ. στο Βόλο ( Χατζηαργύρη 4 με Ιάσονος ) με έναρξη την Τετάρτη 7 Απριλίου 2021 στις 6:30 το απόγευμα, στο πλαίσιο των ειδικών παρουσιάσεων που πραγματοποιεί τηρώντας τα μέτρα που επιβάλλουν οι ειδικές συνθήκες της πανδημίας.

 

Πρόκειται για την παρουσίαση σχεδίων με κεντρικό και κύριο θέμα – άλλοτε φανερά και άλλοτε υπαινικτικά – τον γνωστό ως «σαλό» ή και αλαφροΐσκιωτο ζωγράφο Θεόφιλο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την έναρξη της επανάστασης του 1821.

 

Σχέδια με χρώμα και σχέδια μόνο με μολύβι, μικρών και μεγαλύτερων διαστάσεων αποτυπώνουν τη μορφή του Θεόφιλου που επέλεξε τη φορεσιά του φουστανελά ως ένδειξη τιμής στην ανδρεία των πολεμιστών για την απελευθέρωση ενώ ο ίδιος, όπως είναι γνωστό, είχε δώσει το «παρών» ερχόμενος στο Βόλο για τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897.

 

 

 

Ο Θανάσης Μακρής, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Βόλο με ατομική έκθεση, αξιοποιώντας την ανθρώπινη φιγούρα που κυριαρχεί στο έργο του παράλληλα με το τοπίο, δίνει μια διαφορετική δική του εικαστική γραφή ενώ δίνεται με άνεση στο σχέδιο αξιοποιώντας τα εντυπωσιακά εκφραστικά του μέσα.

 

Γεννημένος στην Καλαμάτα το 1955, με σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη και στην Ecole des Beaux Arts στο Παρίσι ο Θανάσης Μακρής παρουσίασε για πρώτη φορά τη ζωγραφική του με ατομική έκθεση το 1984 στο Καλλιτεχνικό Πνευματικό Κέντρο «Ώρα».

 

Από τότε έως σήμερα έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

 

Ενδεικτικά αναφέρεται η συμμετοχή του στις εκθέσεις «Το παιδί στη Νεοελληνική Τέχνη 19 ος – 20 ος αιώνας» στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου (1993), Γενέθλιος Τόπος στο Μουσείο Μπενάκη – κτίριο Οδού Πειραιώς (2007), Εικαστικό Πανόραμα στην Ελλάδα στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (2007). Το 2012 πραγματοποιήθηκε αναδρομική του έκθεση στο Μουσείο Φρυσίρα.

 

Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στη Συλλογή Φρυσίρα καθώς σε άλλες δημόσιες και ιδιωτικές Συλλογές.

 

Μέρες και ώρες λειτουργίας

ΤΡΙΤ. ΤΕΤ. ΠΕΜΠ. ΠΑΡ. 11:00 έως 14:00 και 18:30 έως 21:00

ΣΑΒΒ. 11:00 έως 14:30. ΚΥΡ. και ΔΕΥΤ. κλειστά ή με ραντεβού στο τηλ. 6978186878.