«Κυκλοδίωκτος…». Έργα από τον κύκλο στη σφαίρα και vice versa από τον Εικαστικό Κύκλο Sianti Gallery

Εγκαίνια: Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021, ώρες : 13:00-21:00

Δημήτρης Μυταράς

Η Sianti gallery την Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021 από τις 13:00 μέχρι τις 21:00 εγκαινιάζει την ομαδική έκθεση «Κυκλοδίωκτος…», έργα από τον κύκλο στη σφαίρα και vice versa.

 

Διάρκεια Έκθεσης : Πέμπτη 17 Ιουνίου – Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

 

…Ο ήλιος κυκλοδίωκτος,

 

   ως αράχνη μ εδίπλωνε

 

   και με φως και με θάνατον

 

   ακαταπαύστως.

 

   (Ανδρέας Κάλβος, Η ΛΥΡΑ, ωδή 3 «Εις θάνατον», στροφή κ΄, στίχ. 97-100)

 

 

Συνεχίζοντας τις πρωτότυπες, θεματικές της εκθέσεις που έγιναν ευμενώς δεκτές και από το κοινό και από την κριτική, προτείνει αυτή τη φορά μία εικαστική έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής και κατασκευών με θέμα τον κύκλο και τη σφαίρα.

 

Κατ’ ουσίαν συνέχεια και ολοκλήρωση της προηγούμενης έκθεσης με τον τίτλο «Tondo», η ενότητα “Κυκλοδίωκτος...”ασχολείται με τα αρχετυπικά ζητήματα τόσο της ζωής όσο και της τέχνης.

 

Τον κύκλο και τη σφαίρα, δηλαδή το τέλειο σχήμα και το τέλειο σώμα που συμβολίζουν τη νομοτέλεια αλλά και την πληρότητα των πραγμάτων, όπως το απόλυτο της ζωής και του θανάτου, όπως τουλάχιστον υπαινίσσεται ο πασίγνωστος στίχος του Κάλβου.

 

« Η τέχνη είναι το μόνο μας δικαίωμα σε μίαν, έστω, ιδιοτελή αθανασία και η μόνη μας δυνατότητα να ψηλαφήσουμε με τα ακροδάχτυλα μας το τέλειο » τονίζει ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής της έκθεσης, Μάνος Στεφανίδης σημειώνοντας «  Ένας κύκλος είναι η εναλλαγή των εποχών μέσα στη σφαίρα του σύμπαντος κόσμου.

 

Κι άλλος κύκλος είναι η ζωή των ανθρώπων μέσα στη σφαίρα του βιωμένου τους χρόνου.

 

 

 

 

Άρα, αντιλαμβάνεται κανείς πώς μία έκθεση που έχει ως θέμα τον κύκλο και τη σφαίρα, καταπιάνεται – είτε ηθελημένα είτε και ασυνείδητα – με πάρα πολύ ουσιαστικά πράγματα.

 

Ξεφεύγει σαφώς από το επίπεδο της δεξιοτεχνίας, της διακόσμησης ή της μονοσήμαντης εικονοποιΐας και ανιχνεύει αρχέτυπα.

 

Ακραγγίζει με άλλα λόγια, τις ιδανικές μορφές. Το πόσο το καταφέρνει θα το κρίνετε εσείς. Ήδη όμως τα σώματα και τα σχήματα, κύκλοι και σφαίρες, μέσα από τα οποία καλούνται να εκφραστούν οι δημιουργοί ανεβάζουν τον πήχη πολύ ψηλά».

 

Ο κύκλος της ζωής, η σφαίρα που συμπυκνώνει ολόκληρο το σύμπαν αλλά και η τέχνη η ίδια που μέσα από τις δύο αυτές “πρωταρχικές ουσίες” ξαναλέει το δικό της παρηγορητικό ή εκστατικό αφήγημα.

 

 

Νεκτάριος Κοντοβράκης

 

 

Στην άκρως θεαματική αυτή παρουσίαση συμμετέχουν καθιερωμένοι και νεότεροι δημιουργοί συνεργάτες μόνιμοι ή περιστασιακοί της gallery Sianti:

 

Οι ζωγράφοι : Αντωναρόπουλος Χρήστος, Απέργης Αντώνης, , Βαλυράκης Γιάννης, Κοντοβράκης Νεκτάριος, Καζάζης Γιώργος Κούκος Δημήτρης, Λάλας Θανάσης, Μυταράς Δημήτρης, Παπαθεοδώρου Μίνα, Παπαϊωάννου Χριστίνα, Σιάγκρης Παναγιώτης, Σπυριούνης Κώστας, Σταθόπουλος Γιώργος, Τόλης Κωνσταντίνος, Φασιανός Αλέκος, Φωκάς Γιάννης, Χανιώτη Δήμητρα, Χαντζαράς Απόστολος, Χάρος Μανώλης

 

Και οι γλύπτες : Αρμακόλας Δημήτρης, Βαρώτσος Κώστας, Ζογγολόπουλος Γιώργος, Ρόκος Κυριάκος, Σαραντοπούλου Χριστίνα

 

 

Επιμέλεια Έκθεσης: Μάνος Στεφανίδης

 

Εικαστικός Κύκλος Sianti Gallery

Βασ. Αλεξάνδρου 2 και Μιχαλακοπούλου, Αθήνα (Πίσω από την Εθνική Πινακοθήκη)

Τηλ: 210 7245432, 210 3648335

Email:  info@ikastikos-kiklos.com

Web:   Sianti Gallery

 

 

 

Θανάσης Λάλας

 

Κυριάκος Ρόκος