«Ποιμενικά»: Ομαδική έκθεση εικαστικών στο πλαίσιο της Γιορτής Βουνού και Κτηνοτροφίας Χίου.

Ζωγραφική, φωτογραφία, κεραμική, μικρογλυπτική

Φωτεινή Στεφανίδη

14/7 – 6/8 2023 | Πιτυός, Χίος

 

Από τις 14 Ιουλίου ως τις 6 Αυγούστου, στο Πιτυός της Χίου, με αφορμή τη Γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας Χίου, λειτουργεί η ομαδική έκθεση «Ποιμενικά». Περιλαμβάνει έργα εμπνευσμένα, κυρίως, από την ορεινή ύπαιθρο και κτηνοτροφία και τους πρωταγωνιστές τους, τα κατσίκια, τα κριάρια, τα πρόβατα, τις ξερολιθιές, τα βότανα, τις ταγές, αλλά και τους ανθρώπους που αφορμούν από αυτό το περιβάλλον.  

Την έκθεση διοργάνωσε η ΚΟΙΝΣΕΠ Πιτυός – Προορισμός και η έναρξη έγινε την πρώτη μέρα της Γιορτής ( 14/7 ) με πολύ μεγάλη επιτυχία.

 

Σοφία Χουλιαρά

 

Στο σύνολο τους τα έργα καλούν τον θεατή να παρατηρήσει και να ανακαλύψει εκ νέου τη γοητεία της ορεινής χλωρίδας και πανίδας, αλλά και τον άνθρωπο η ζωή του οποίου είναι άμεσα συνδεδεμένη μαζί της. 

 

Η έκθεση στεγάζεται στο παλιό Καφενείο της Ηρώς, στην πλατεία του Πιτυούς, χωριού, ενώ κάποια έργα εκτίθενται και στους δυο ακόμα χώρους εστίασης που βρίσκονται εκεί, στο Παλιό Σχολειό και στον Καφενέ του Γιώργη. Έτσι χρώματα και εικόνες απλώνονται στο χώρο δημιουργώντας μια εικαστική γιορτή στο χωριό. 

 

Αφροδίτη Σεζένια

 

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Julie Loi, Στυλιανός Αξιωτάκης Κατερίνα Ασλανίδου, Δέσποινα Καλαγκιά, Μπάμπης Κοιλιάρης, Δήμητρα Λαμπρέτσα, Μικελία Λεγάτου, Σιδερής Λοΐζος, Ηλίας Λυκουρίνας, Μάγδα Μάρα, Λυδία Μαργαρώνη, Ματίνα Μαυρονικόλα, Σταμάτης Μενής- Μαστρομιχαλάκης, Περσεφόνη Μίχου, Ισμήνη Mπονάτσου, Άννα Παϊδούση, Δέσποινα Πανταζή, Αφροδίτη Παπαδουλή, Ελένη Πεχλιβάνη, Ναυσικά Σαλιάρη, Αφροδίτη Σεζένια,  Βασιλική Σοφρά,  Φωτεινή Στεφανίδη, Αλεξάνδρα Στραβοράβδη, Στέλλα Τσακίρη, Ναταλία Τσουκαλά, Βούλα Φερεντίνου, Σοφία Χουλιαρά.       

 

Έξω από το χώρο της έκθεσης οι επισκέπτες μπορούν να διαβάσουν τις σκέψεις αρκετών από τους καλλιτέχνες για τη Γιορτή και το Πιτυός που ανακαλύπτουν μέσα από τη συμμετοχή τους.

 

Χορηγός της έκθεσης είναι το Mycafe το οποίο οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά.

 

Ισμήνη Μπονάτσου

 

Ώρες λειτουργίας: Tετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 7.00μ.μ.-10.00μ.μ.  και κατόπιν ραντεβού.      

 

Ακολουθεί το κείμενο της ζωγράφου Φωτεινής Στεφανίδη που παραχώρησε το έργο της για την αφίσα της έκθεσης:

 

«Πιτυός· η λέξη, το όνομα του χωριού της Χίου, από μόνη της έδωσε το ναι για τη συμμετοχή στα «Ποιμενικά». Κι εκτός από τις «πίτυες» –πόσο τρυφερό η αρχαία λέξη για το πεύκο να είναι γένους θηλυκού–, έχουμε και τις αίγες, τις λατρεμένες που στολίζουν κάθε τόπο κάθε κορφούλα και ακρογιαλιά με την εμφάνισή τους όλο χάρη και περηφάνεια. Χωρίς να ξεχνάμε την Αμάλθεια, το Κέρας και τον αστερισμό του Αιγόκερω – εκεί είχα την τύχη να δω το φως της μέρας. «Κι ήταν ευχή του κάμπου τα βελάσματα» (Νίκος Γκάτσος).

Σαράντα κάτοικοι μονάχα στην άκρη της πατρίδας, ένα αρχαίο όνομα, ένα νησί μεγάλο πλάι στη Μικρασία που μοσχοβολά μαστίχα, ένας άνθρωπος προσκαλεί σε έκθεση. Και το ναι μεγαλώνει απ’ όλα αυτά, και μεγαλώνει κι άλλο, γιατί «αγάπαγε πολύ τα πεύκα η μοναχική ζωγράφος» (Χρήστος Μπουλώτης, Του ποιητή και της ζωγράφου έρωτας και πολιτεία) και γιατί ακόμα «πίτυος τρόπον εκτρίβομαι» (Ηρόδοτος, Ιστορίαι) που θα πει «σαν πεύκο καταστρέφομαι» – το πεύκο αν κοπεί δεν ξαναβλασταίνει.»

Φωτεινή Στεφανίδη
28 Ιουνίου 2023, για την έκθεση Ποιμενικά στο Πιτυός Χίου
(www.photinistephanidi.gr)

 

 

Αξίζουν την προσοχή