Παρουσίαση του έργου “I have always wondered what it is to build” της εικαστικού – αρχιτέκτονα Αντιγόνης Μιχαλακοπούλου στον χώρο τέχνης Poeme στο Ναύπλιο.

25 Ιουλίου – 30 Αυγούστου 2023

 Το έργο παρουσιάζεται στα πλαίσια του καλλιτεχνικού project “Pazari”.

 

Με την συμπλήρωση 100 ετών από τα γεγονότα του 1922 και την ανταλλαγή των πληθυσμών, δίνεται η αφορμή για έναν απολογισμό της περιόδου 1922-2022 με στόχο την ανάδειξη των πολιτιστικών και άλλων στοιχείων που επηρέασαν και διαμόρφωσαν την καλλιτεχνική δημιουργία στην Ελλάδα και διεθνώς. Για τον σκοπό αυτό ο εικαστικός Δημήτρης Παπαχρήστος προσκαλεί δημιουργούς των οποίων το έργο συνομιλεί με την ιστορία με στόχο την ανάδειξη εναλλακτικών αφηγήσεων και ιδεών.

Το έργο της εικαστικού-αρχιτέκτονα Αντιγόνης Μιχαλακοπούλου διερευνά τις έννοιες του χτισίματος και της κατοίκησης, μέσω των οποίων επιχειρείται μία βαθύτερη σύνδεση με το τοπίο. Μια διαδικασία ζύμωσης με τον τόπο που διαμορφώνει την ταυτότητά μας.

Η ίδια η καλλιτέχνης αναφέρει για το έργο της: «Τα μικρά χαμόσπιτα που σχεδιάζω και χτίζω, φτιαγμένα από μικρές πλίνθους από μπουκιές ψωμιού, γίνονται σύμβολα της ανάγκης για επιστροφή σε μια άλλη αίσθηση του τόπου και του χρόνου». Το έργο της εστιάζει σε μια ανάγκη για επιβράδυνση, για υπομονή και σεβασμό στη φυσική πρώτη ύλη και στο περιβάλλον. Πώς είναι να χτίζεις τα πάντα από το μηδέν, με δεξιότητα και σεβασμό στο χρόνο και την πρώτη ύλη, όπως αυτή προσφέρεται από τη γη, το κοινό μας καταφύγιο στο εφήμερο πέρασμά μας;

 

Σχετικά με τον χώρο τέχνης Poeme

Ο χώρος που στεγάζεται το Ατελιέ ανήκε σε οικογένεια προσφύγων από την Μικρά Ασία και πρόκειται για μεταγενέστερη επέκταση της ήδη υπάρχουσας προσφυγικής κατοικίας που βρίσκεται στην οδό Αγαπητού 21 στο Ναύπλιο. Το αρχικό οίκημα σώζεται σε άρτια κατάσταση και αποτελεί ένα από τα πολλά σπίτια του συνοικισμού που δημιουργήθηκαν το 1929 μετά από έγκριση της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων για την στέγαση των νεοφερμένων. Οι κατοικίες αυτές, κάποιες από τις οποίες κατοικούνται έως και σήμερα στέκουν ως μέρη ενός ευρύτερου συνόλου διαμορφώνοντας τον μοναδικό χαρακτήρα της ιστορικής γειτονιάς του συνοικισμού. Πραγματοποιώντας μία βόλτα στις οδούς, Θερμογιάννη, Αγαπητού, Μ. Ράδου, Αγίου Ανδριανού, Άργους, Ορέστη Χαρμαντά, Αργοναυτών, Λάμπρου Φωτόπουλου και Χρυσοστόμου Σμύρνης μπορεί κανείς εύκολα να αναγνωρίσει τις σωζόμενες οικίες οι οποίες προσδίδουν μία ξεχωριστή ταυτότητα στην περιοχή.

 

 

Το έργο της Μιχαλακοπούλου θα προβάλλεται στην βιτρίνα του χώρου τέχνης Poeme στο Ναύπλιο, και είναι
ορατό από το πάρκο Μανουσάκη καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.

 

Το Pazari project είναι ένα πρόγραμμα εκθέσεων σχετικά με την σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνολικό πρόγραμμα:

https://poemestudio.wordpress.com/

 

Διάρκεια παρουσίασης έργου: 25/07- 30/08 2023

Ελεύθερη θέαση καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.

Χώρος Τέχνης Poeme design and fine arts: Ι. Αγαπητού 21, Ναύπλιο.

Πληροφορίες: 2752110929