“APOTROPAION” ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης από τη συλλογή Σωτήρη Φέλιου
9 Ιουνίου – 11 Σεπτεμβρίου 2021
Από τις απαρχές του πολιτισμού η τέχνη κλήθηκε να παράξει μορφές έμπλεες δύναμης, ικανές να αποτρέπουν το κακό.
Την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021 στις 4 μ.μ. εγκαινιάζεται στον εκθεσιακό χώρο «16 Φωκίωνος Νέγρη» η ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης «APOTROPAION» με έργα των εικαστικών Ιλεάνας Αρναούτου, Anna Gonzalez Noguchi, Ναταλίας Μαντά, Αριάδνης Στροφύλλα και Δέσποινας Χαριτωνίδη, σε επιμέλεια της Ισμήνης Κινγκ.
Η έκθεση αποτελεί μία νέα πρωτοβουλία της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου με στόχο την προβολή της ανερχόμενης γενιάς σύγχρονων εικαστικών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της μακροχρόνιας υποστήριξης και προώθησης της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό από τη Συλλογή.
Η Συλλογή Σωτήρη Φέλιου προσκάλεσε την γλύπτρια και κεραμίστρια Ισμήνη Κινγκ, της οποίας έργα περιλαμβάνονται στη Συλλογή, να επιμεληθεί μια έκθεση με κύριο υλικό τον πηλό, δημιουργώντας μια γέφυρα ανάμεσα στη σύγχρονη πρακτική της γλυπτικής και την παράδοση της κεραμοπλαστικής.
Η έκθεση «APOTROPAION» περιλαμβάνει πέντε έργα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί ειδικά για την έκθεση και αντλούν έμπνευση από το εννοιολογικό πλαίσιο που πηγάζει από το ακροκέραμο.
Το ακροκέραμο χαρακτηρίζεται ως αποτροπαϊκό δομικό στοιχείο καθώς και σύμβολο προστασίας.
Μέσα από τα έργα τους οι εικαστικοί αναπτύσσουν σκέψεις και προβληματισμούς γύρω από θέματα όπως η Προστασία, η Φροντίδα, η Φθορά, η Οικία και το Υπερφυσικό στοιχείο.
Την έκθεση συνοδεύει πλήρως εικονογραφημένη δίγλωσση έκδοση με κείμενα της επιμελήτριας της έκθεσης, Ισμήνης Κινγκ και της Δρ. Αρχαιολογίας, Αγγελικής Κοτταρίδη.
Η Ισμήνη Κινγκ επισημαίνει στο εισαγωγικό σημείωμα του καταλόγου: «Από την αρχή της περιόδου της πανδημίας που διανύουμε, η λέξη ΄προστασία’ έχει υπάρξει εξαιρετικά συχνή και δραστική.
Παράλληλα, η σχέση μας με την Οικία και με ότι περιλαμβάνεται σε αυτή, εξελίσσεται σε μια σχέση έντονης οικειότητας και σημασίας, καθώς βιώνουμε την οικία με τον αρχέγονο ρόλο της, ως καταφύγιο. […]
Είναι ίσως τώρα η στιγμή που τα σύμβολα και τα ίχνη του υπερφυσικού, που κοσμούν τις οικίες και την πόλη, είναι πιο ισχυρά, μέσα από τις προστατευτικές ιδιότητες που τους αποδίδουμε, σύμφωνα με το σύστημα πεποιθήσεων του καθενός μας».
Η Αγγελική Κοτταρίδη συμπληρώνει στο κείμενο της: «Ο φόβος του θανάτου ορίζει διαχρονικά την ανθρώπινη σκέψη και πράξη.
Θεραπεύοντας μια πανανθρώπινη και ζωτική ανάγκη «αποτρόπαια» κάθε λογής βρίσκονται παντού, συνιστώντας πολύπλοκα συστήματα αναφοράς που συχνά καθορίζουν την εικόνα παραδοσιακών -και όχι μόνον- πολιτισμών.
Και είναι πραγματικά άξιο προσοχής πως η αρχαία ελληνική τέχνη που λάτρεψε όσο καμιά τις εικόνες εδώ στάθηκε τόσο φειδωλή, δημιουργώντας δύο μόνον μορφές που ανταποκρίνονται στον διττό, αποτροπαϊκό και συγχρόνως φυλακτήριο, ρόλο: τον ορθωμένο φαλλό και το γοργόνειο».
Ο εκθεσιακός χώρος «16 Φωκίωνος Νέγρη» έχει πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων, αλλά και των κανόνων λειτουργίας των χώρων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας.
Η χρήση ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική, κατά την παραμονή του κοινού σε όλους τους χώρους.
Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων στον εκθεσιακό χώρο είναι 20 άτομα.
Διοργάνωση: Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία»
Χώρος: «16 Φωκίωνος Νέγρη», Αθήνα, 11257
Επιμέλεια: Ισμήνη Κινγκ
Εγκαίνια: 9 Ιούνιου 2021, 16:00-20:00
Διάρκεια: 9 Ιουνίου – 11 Σεπτεμβρίου 2021
Ωράριο λειτουργίας:
Τετάρτη-Παρασκευή 16:00-20:00
Σάββατο 12:00-17:00
(Το ανωτέρω ωράριο μπορεί να τροποποιηθεί. Συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα μας και τους λογαριασμούς μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram για τυχόν ανακοινώσεις.)
Instagram @felioscollection
Facebook The Sotiris Felios Collection
Website felioscollection.gr
Στοιχεία επικοινωνίας:
Δάφνη Πολίτη, Collection Manager
info@felioscollection.gr
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ
H Συλλογή Σωτήρη Φέλιου είναι μια ιδιωτική συλλογή που άρχισε να διαμορφώνεται τη δεκαετία του 1980. Η Συλλογή αναφέρεται κυρίως στη σύγχρονη ελληνική παραστατική τέχνη και ιδιαίτερα στη ζωγραφική, με κεντρικό θέμα της την ανθρώπινη μορφή.
Περιλαμβάνει περισσότερα από χίλια έργα Ελλήνων καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα (ζωγραφικά έργα, γλυπτά, ανάγλυφα, κατασκευές, χαρακτικά, φωτογραφίες, σχέδια κ.ά.).
Όλα τα έργα αποτελούν προσωπικές επιλογές του συλλέκτη.
Με σκοπό η Συλλογή να καταστεί προσβάσιμη στο ευρύ κοινό, ο Σωτήρης Φέλιος, έχει συστήσει το Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία», το οποίο αναλαμβάνει την έκθεση έργων της συλλογής εντός και εκτός Ελλάδος, την επιμέλεια και έκδοση των αντίστοιχων καταλόγων, καθώς και τον δανεισμό έργων σε μουσειακές εκθέσεις.
Παράλληλα με το Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία», ο συλλέκτης δημιούργησε τον χώρο τέχνης 16 Φωκίωνος Νέγρη, όπου στεγάζονται περιοδικές εικαστικές εκθέσεις, διοργανώνονται καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, αναπτύσσονται δίκτυα συνεργασίας, συμπράξεις και ανταλλαγές με άλλους φορείς από τον χώρο του πολιτισμού.
Από τον Μάρτιο 2021, το Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία» και η Google Arts & Culture συνεργάζονται παρουσιάζοντας εκατόν ενενήντα πέντε έργα και τέσσερεις διαδικτυακές εκθέσεις από τη Συλλογή στο παγκόσμιο κοινό της ψηφιακής πλατφόρμας της Google.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ
Η Ιλεάνα Αρναούτου γεννήθηκε το 1994. Είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών Slade School of Fine Art του University College London στο Λονδίνο, από όπου απέκτησε τον προπτυχιακό τίτλο BA(Hons) το 2017. To 2018 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Ιστορία της τέχνης στο University College London, με ειδίκευση στη σεξουαλικότητα, το τραύμα και την ψυχανάλυση. Μέσο της είναι πρωτίστως η ζωγραφική, αλλά και η γλυπτική. Είναι συν-ιδρύτρια του Athens Open Studio, ενός ανοιχτού εργαστηρίου στην Αθήνα που εστιάζει σε ερευνητικές και εκπαιδευτικές μεθόδους που βασίζονται στην εικαστική πρακτική. Έχει λάβει υποτροφίες από το Artworks (Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), το Ίδρυμα Schilizzi και το University College London. Έχει πάρει μέρος σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις, στο Οικειότητα: Μία σύγχρονη τυραννία, του 61ου Φεστιβαλ Θεσσαλονίκης στο MOMus (διαδικτυακά), την Back to Athens: International Art Festival, και Exposition 1 στο Athens Open Studio. Τα έργα της είναι μέρος ιδιωτικών συλλογών. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Η Anna Gonzalez Noguchi γεννήθηκε το 1992. Ολοκλήρωσε το προπτυχιακό της, BA Sculpture, στο University of Brighton (2011-2014) και το μεταπτυχιακό της, MA Sculpture, στο Royal College of Art (2016-2018). Έχει λάβει τα βραβεία Gilbert & Bayes Trust και Eaton Art Fund. Πρόσφατες συμμετοχές της σε εκθέσεις περιλαμβάνουν: Under the Volcano στο Studio Block M74, Πόλη του Μεξικού (2020), NEW FOUND LAND στο Caustic Coastal Salford, UK (2019), To The Core στο White Crypt, Λονδίνο (2018), Nomadic Vitrine στο Recent Activity, Birmingham (2018). Η Anna δουλεύει με ένα ευρύ φάσμα υλικών και μεθόδων, όπως τα κεραμικά, η επεξεργασία ξύλου στον τόρνο και το μέταλλο. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Η Ναταλία Μαντά γεννήθηκε το 1994. Εισήχθη σύμφωνα με τις ειδικές διατάξεις της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών για εξαιρετικά ταλέντα στην νεαρή ηλικία των 16 ετών, προτού ολοκληρώσει το Λύκειο. Στο δεύτερο χρόνο των σπουδών της έλαβε βραβείο γλυπτικής στην Ιταλία. Σπούδασε υπό τον παγκοσμίου φήμης γλύπτη Γιώργο Λάππα. Αμέσως μετά την απόκτηση του πτυχίου της από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, έκανε την πρώτη ατομική της έκθεση στη Γκαλερί Καππάτος στην Αθήνα. Επίσης τα έργα της εκτέθηκαν στη Διεθνή Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας Art Athina το 2018 και το 2019 από την ίδια γκαλερί. Εργάστηκε για τρία χρόνια ως βοηθός καθηγητή στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Εικαστικών Τεχνών από την ίδια Σχολή. Για την παραγωγή των έργων της μεταχειρίζεται υλικά όπως το μέταλλο, οι φωτοευαίσθητες επιφάνειες, το μάρμαρο και πηλός. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις, παγκόσμια projects καθώς και σε live παραστάσεις και συναυλίες δημιουργώντας αυτοσχεδιαστικά live visuals. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Η Αριάδνη Στροφύλλα γεννήθηκε το 1995. Είναι εικαστικός και κεραμίστρια, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών της Γλασκώβης, με πτυχίο BA(Hons) στη Ζωγραφική και τη Χαρακτική. Η δουλειά της επικεντρώνεται στην προσέγγιση παραδοσιακών διακοσμητικών τεχνικών με τα σύγχρονα χρηστικά και γλυπτικά κεραμικά. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις όπως η Serving Off Matter και η Exposition 1, στο Athens Open Studio, και έχει κάνει την ατομική της έκθεση Ελληνίδα Μάνα στο Χώρο Τέχνης «9 ΕΝΝΕΑ». Από το 2018 διδάσκει κεραμική σε αρχάριους στο Mum Social Club και άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Η Δέσποινα Χαριτωνίδη γεννήθηκε το 1991. Το 2011 έγινε δεκτή στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης (Accademia di Belle Arti di Roma) όπου σπούδασε παραδοσιακή γλυπτική. Το 2013 μετέφερε τις σπουδές της στη Σχολή Καλών Τεχνών της Ουτρέχτης (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της με κύριο άξονα την εγκατάσταση και την performance. Η δουλειά της Δέσποινας περιλαμβάνει ποικίλα μέσα, όπως η γλυπτική με πηλό και μέταλλο, και οι δράσεις/ περφόρμανς, ανάλογα με την θεματική του κάθε έργου. Το έργο της έχει παρουσιαστεί, μεταξύ άλλων, στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας (στο πλαίσιο της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021), 2018, στο Hydra School Projects 2020, στο Neu Now Online European League των Ινστιτούτων Τέχνης, 2016, στο Centraal Museum της Ουτρέχτης στο Hoog Catharine (Project One Light Stand) Ολλανδία, 2015 και στο MACRO (Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ρώμης – Artisti Nomadi Project), 2013. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.