Καλλιόπη Κουκλινού «Τα Γυμνά». Ατομική έκθεση ζωγραφικής σε επιμέλεια της Αλεξάνδρας Κολλάρου.

Στο πλαίσιο του εικαστικού προγράμματος «Τέχνη Τώρα»

Καλλιόπη Κουκλινού

2 Μαρτίου  - 2 Απριλίου 2022

 

Tο artAZ παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Καλλιόπης ΚουκλινούΤα Γυμνά” – μία

συλλογή έργων που εξερευνά το σώμα ως μέσο έκφρασης της ανθρώπινης φύσης και όχημα

πλοήγησης στο ταξίδι της ζωής. Η έκθεση, σε επιμέλεια Αλεξάνδρας Κολλάρου,

παρουσιάζεται στο πλαίσιο του εικαστικού προγράμματος “Τέχνη Τώρα”.

 

“Το γυμνό με αφορά ως θεματολογία, είναι γύρω μου, μπορώ να συσχετιστώ με αυτό”. Ο ερωτισμός ωστόσο δεν είναι απαραίτητα η αφετηρία για τη δημιουργία των έργων, αφετηρία είναι η αλήθεια της καλλιτέχνιδας και η επιθυμία της να τη μοιραστεί με τον κόσμο. “Φτιάχνω έργα για να μοιραστώ την προσωπική μου ερμηνεία της ύπαρξης μας. Η σύνθεση για εμένα ολοκληρώνεται με την παρέμβαση του θεατή, με την ερμηνεία που θα δώσει ο ίδιος στο έργο”.

 

Οι φιγούρες συνήθως δεν έχουν πρόσωπα, είναι ρευστές, μοιάζουν να αιωρούνται στον χώρο. Πρωταγωνιστής είναι πάντα η σύνθεση και ζητούμενο η αναζήτηση της απλής γραμμής, μία διαδικασία διαρκούς αφαίρεσης. “Δεν αντιλαμβάνομαι την πραγματικότητα ως δομή μόνο, δε με ενδιέφερε ποτέ η αντιγραφή της.”

 

Η καλλιτέχνης ρέπει προς το εικαστικό πείραμα, οδηγούμενη από την επιθυμία της να εξερευνήσει τις δυνατότητες των μέσων που έχει στη διάθεση της, όποια και αν είναι αυτά. Η δουλειά έχει αναφορές στη χαρακτική, τις μήτρες, τις αντιδράσεις και τις αλληλεπιδράσεις των υλικών και των επεξεργασιών. Τα τελικά έργα παραπέμπουν αμυδρά σε σχεδιασμένες εκδοχές χαρακτικών, σαν μία αντιστροφή των μέσων: σχέδια που ξεκίνησαν από υποθετικά χαρακτικά, αντί για το αντίθετο που είναι το σύνηθες.

 

 

 

 

Τα έργα χωρίζονται σε 8 ενότητες: Τα Εσωτερικά, Το Δέρμα, Το Κόκκινο & το Μαύρο, Τα Τοπία, Άνδρας & Νεραντζιά, Οι Κόκκινες Γραμμές, Τα Ζευγάρια και τα Σχέδια του Sketchbook. Η τελευταία αυτή ενότητα έχει ιδιαίτερη σημασία για την καλλιτέχνιδα. Έφτιαξε τα σημειωματάρια στη διάρκεια της καραντίνας, σαν αντίδραση στη νέα πραγματικότητα, ξεκίναγε την κάθε μέρα της ενσωματώνοντας και εξωτερικεύοντας τα ερεθίσματα, προκειμένου να τα επεξεργαστεί. Ήταν μια “άσκηση υγείας”.

 

Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022, στις 16:00 και θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Απριλίου 2022. Μπορείτε να την επισκέπτεσθε, σε 24ώρη βάση, στη διεύθυνση: https://alexandrakollaros.com/kalliopi-kouklinou-ekthesi-ta-gymna/.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Κολλάρου

 

 

 

 

Σχετικά με την καλλιτέχνιδα

 

Η Καλλιόπη Κουκλινού γεννήθηκε στη Γερμανία το 1970. Σπούδασε Παιδαγωγική και Ιστορία της Τέχνης. Ειδικεύθηκε στη χαρακτική στο εργαστήριο του Prof. Dr. Schuetz. Από το 2001 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές διεθνώς. “Τα Γυμνά” είναι η δεύτερη ατομική της έκθεση. @kalliopi.kouklinou

 

Σχετικά με την Αλεξάνδρα Κολλάρου

 

Η Αλεξάνδρα Κολλάρου ασχολείται με την προώθηση της σύγχρονης τέχνης τα τελευταία 27 χρόνια, στοχεύοντας στο να την κάνει προσιτή σε όλους.  Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Η Ελληνική Τέχνη από το Α έως το Ω». @alexandrakollaroswww.alexandrakollaros.com

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο info@artaz.gr.