6 Νοεμβρίου 2024

Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός | Πρόγραμμα Εβδομάδας 7 Μαρτίου – 13 Μαρτίου 2022

Ρήγα Παλαμήδη 2 – Ψυρρή, ΑΘΗΝΑ

Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ

Παραστάσεις – Εκδηλώσεις - Μαθήματα

Εκδηλώσεις

 

 

Σάββατο 12/3/2022, στις 22:00 

Συναυλία μουσικής Κάτω Ιταλίας με τους TARANTESYS

 

Το Σάββατο 12/03 στις 10:00 στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός, οι ΤARANTESYS θα μας ταξιδέψουν στα ακούσματα και τις μουσικές παραδόσεις της Magna Grecia, την ελληνόφωνη παράδοση της Κάτω Ιταλίας.

 

Οι μουσικοί έρχονται από την Κάτω Ιταλία και από την Ελλάδα του Σαλέντο (Grecìa Salentina) της Απουλίας, γλωσσική νησίδα όπου ακόμα σήμερα ομιλείται μία αρχαία διάλεκτος Ελληνικής προέλευσης, τα Γκρίκο (Grico). Μας παρουσιάζουν παραδοσιακά τραγούδια της Κάτω Ιταλίας και δικές τους συνθέσεις που δημιουργήθηκαν κυρίως για να δώσουν ζωή σε μία γλώσσα η οποία σχεδόν σβήνει και δεν είναι πλέον μια γλώσσα για επικοινωνία. Ελάτε να χορέψουμε Pizzica, Tarantella, Tammurriata σε τραγούδια παραδοσιακά, ερωτικά και πονεμένα.

 

O GIANFRANCO NARRACCI γεννημένος στην Απουληία, πολυοργανοπαίκτης, συνθέτης και τραγουδοποιός, ανήκει στην παράδοση των αυθεντικών μουσικών της περιοχής.Στις πολυάριθμες συναυλιακές και δισκογραφικές συνεργασίες του με διεθνείς καλλιτέχνες συγκαταλέγονται η Nuova Compagnia di Canto Popolare, οι Tiempo Mancante, η συνεργασία του με τον αναγνωρισμένο ταμπουρελλίστα Marcello Colasurdo, τον Riccardo Tesi, Fabio Fabbri, Tarante Niura, Giovanni Mauriello κ.α. Αξιοσημείωτη και η συμβολή του ως καθηγητή ταμπουρέλλου στην Taranta Power του Eugenio Bennato. Εχει κάνει περιοδίες στην Αμερική, Βραζιλία, Γαλλία, Σουηδία, Ολλανδία, Ελβετία, Δανία κ.α. To 2004 δημιουργεί το μουσικό σχήμα Medila3na ( βασικό χαρακτηριστικό της ομάδας η εισαγωγή και ανάμειξη διαφορετικών μουσικών στυλ) εκδίδοντας τον πρώτο του δίσκο για να συνεχίσει με άλλους επτά σε συνεργασία με άλλα μουσικά σχήματα. Με το νεοσύστατο σχήμα του TARANTESYS εκτός από συναυλίες και φεστιβάλ, προσφέρει σεμινάρια στο εξωτερικό και στην Ελλάδα.

 

O SALVATORE CONTICELLO γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1997 στην Γαλλία από ελληνοσικελούς γονείς. Κατάγεται από την Τροίνα της Σικελίας και την Σάμο. Τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολείται επαγγελματικά με την παραδοσιακή μουσική, κυρίως ελληνική, της κάτω Ιταλίας και γενικότερα της Μεσογείου. Από το 2019 διαμένει στην Αθήνα όπου ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της μουσικολογικής σχολής του ΕΚΠΑ με ειδίκευση στο παραδοσιακό τραγούδι. Παράλληλα εργάζεται στον χώρο της μουσικής συμμετέχοντας σαν τραγουδιστής και λαουτιέρης σε συναυλίες, εκδηλώσεις, μαθήματα και εκπομπές.

 

Aydın Çıracıoğlu

Born in 1989 in Mugla, he grew up and lived in Istanbul until 2020. After graduating from the Political Science Department of Galatasaray University in 2013, he started his ethnomusicology master’s degree in Istanbul Technical University Advanced Research Center for Music (MIAM). He has concentrated on Balkan music, Anatolian music and Greek city music (Rebetiko) both as performance and research topics. He has developed his accordion performance under the influence of traditional musics and musicians from all over the world. He has attended to numerous festivals and concert halls as well as urban music scenes in Turkey and abroad, solo and with different music groups and performed mainly repertoires of traditional musics from Turkey, Rebetiko and Balkan musics. Since 2020 he has been living in Athens, Greece.

 

Παραστάσεις

 

Κάθε Τετάρτη & Πέμπτη, 2, 3, 9 &10/3/2022, στις 21:00 –

“Σάκκο και Βαντσέττι”

 

 

Οι Τσιριτσάντσουλες παρουσιάζουν: ΣΑΚΚΟ ΚΑΙ ΒΑΝΤΣΕΤΤΙ
Μια θεατρική παράσταση βασισμένη σε κείμενα των Αλαίν Γκιγιάρ, Τζον Ντος Πάσος, Νικόλα Σάκκο και Μπαρτολομέο Βαντσέττι.
Συντελεστές
Παίζουν: Ντίνα Μαυρίδου, Γιάννης Αδρίμης, Μαρίνος Μουζάκης
Σκηνοθεσία: Μαρίνος Μουζάκης
Μάσκες, Κοστούμια: Μαρία Μαρκοπούλου
Διεύθυνση παραγωγής: Ντίνα Μαυρίδου
Κινησιολογική επιμέλεια: Ηρώ Κατσιφλώρου
Τεχνική υποστήριξη: Κώστας Βαλατσός
Δραματουργική σύνθεση, μουσικές επιλογές, παραγωγή: Τσιριτσάντσουλες 2021

www.tsiritsantsoules.gr

Έχουν χρησιμοποιηθεί ιστορικές αναφορές από το επίμετρο της Λίας Γυιόκα στην αυτοβιογραφία του Μπαρτολομέο Βαντσέττι (Ιστορία μιας προλεταριακής ζωής εκδ. Κουρσάλ 2014).
Ακούγονται τα τραγούδια:
O profughi d’Italia (Πρόσφυγες απ’ την Ιταλία) του Pietro Gori, μτφ: Γιάννης Αδρίμης, Μαρίνος Μουζάκης. Lacrime e’ cundannate (Δάκρυα για τους καταδικασμένους) του Alfredo Bascetta, μτφ: Riccardo Delli Veneri, Μαρίνος Μουζάκης. Il Galeone (Η γαλέρα) στίχοι: Belgrado Pedrini, μουσική: Paola Nicolazzi, μετάφραση αγνώστου, αλιευμένη από το διαδίκτυο.
Ευχαριστούμε το αντιεξουσιαστικό, αναρχικό στέκι Αντίπνοια για τη φιλοξενία των
προβών μας κι όλες τις τσιριτσάντσουλες που βοήθησαν στην παραγωγή αυτής της
παράστασης.

Υπόθεση

5 Μαΐου 1920, Βοστώνη, ΗΠΑ: Δύο ιταλοί μετανάστες αναρχικοί, ο Μπαρτολομέο Βαντσέττι και ο Νικόλα Σάκκο, συλλαμβάνονται για ανατρεπτική δράση, αλλά στην συνέχεια κατηγορούνται για μία ένοπλη ληστεία μετά φόνου. Η δίκη που ακολουθεί είναι στημένη, βασισμένη σε ένα σαθρό κατηγορητήριο και οδηγεί στην καταδίκη των δύο αναρχικών σε θάνατο. Η συγκλονιστική παγκόσμια κινητοποίηση αλληλεγγύης που θα ακολουθήσει, δεν θα καταφέρει να ανατρέψει την απόφαση, κι έτσι οι Σάκκο και Βαντσέττι θα εκτελεστούν στην ηλεκτρική καρέκλα στις 23 Αυγούστου 1927.

Για την παράσταση

Η υπόθεση των δύο αναρχικών Σάκκο και Βαντσέττι υπήρξε μια από τις πιο πολύκροτες δικαστικές υποθέσεις, καθώς και μία από τις μεγαλύτερες κακοδικίες του εικοστού αιώνα. Μιλάμε για τις αρχές του αιώνα, την εποχή που η καταστολή ενάντια στο εργατικό κίνημα έχει γιγαντωθεί και η υστερία απέναντι στους μετανάστες έχει κορυφωθεί. Είναι η ιστορία δύο εργατών μεταναστών και αναρχικών που συνθλίβονται μέσα σε ένα «καφκικό» σύστημα, για παραδειγματισμό, χωρίς κανένα στοιχείο εναντίον τους, με κατασκευασμένες μαρτυρίες και εξαφάνιση πειστηρίων. Ένας ολόκληρος κρατικός μηχανισμός που πέφτει σαν κεραυνός στο κεφάλι δύο φτωχών εργατών, που θα δικαιωθούν και θα αποκατασταθούν μόνο 50 χρόνια από την εκτέλεσή τους, το 1977 από τον κυβερνήτη της Μασαχουσέτης την εποχή εκείνη, Μάικλ Δουκάκη.
Για μας αυτή είναι μια ιστορία, που όχι μόνο μας σμίλεψε πολιτικά στη νεανική μας ηλικία, αλλά κυρίως μια ιστορία που δεν πρέπει να ξεχαστεί, γιατί απλά η διαχρονικότητά της είναι εφιαλτικά οδυνηρή σχεδόν έναν αιώνα μετά. Η καταστολή και ο ρατσισμός είναι τα κυρίαρχα στοιχεία του νέου ολοκληρωτισμού που επιχειρείται να επιβληθεί παγκόσμια.

Η ιστορία των Σάκκο και Βαντσέττι είναι με έναν τρόπο η δική μας ιστορία, σε μια χώρα που ακόμα οδηγούνται εκδικητικά στη φυλακή άνθρωποι με ατράνταχτα άλλοθι, σε μια περίοδο που πρέπει να διαφυλάξουμε τη μνήμη ως όπλο ενάντια στη λήθη που προσπαθεί να επιβάλει η εξουσία.
Η ιδέα προέκυψε διαβάζοντας το ομώνυμο θεατρικό έργο του Αλαίν Γκιγιάρ. Ξεκινήσαμε να σκαλίζουμε τη σχετική βιβλιογραφία και έτσι καταλήξαμε στο δραματουργικό σχεδίασμα που αποτέλεσε τη βάση της δικής μας παράστασης. Την περίοδο της μελέτης του υλικού, εντυπωσιαστήκαμε από την διαχρονικότητα των στοιχείων της κοινωνικής πάλης που διεξάγονταν εκατό και πλέον χρόνια πριν, από τις βρόμικες μεθόδους του κράτους και του παρακράτους ενάντια στους ανθρώπους που αντιστέκονται, τη δύναμη του εργατικού κινήματος της εποχής, αλλά κυρίως από τον λόγο στα γραπτά αυτών των δύο φτωχών εργατών-μαρτύρων. Ένας λόγος απλός, αλλά βαθιά ουμανιστικός και πολιτικά τόσο προωθημένος, που σε κάνει να ανακαλύψεις ξεχασμένες έννοιες και αισθήσεις που ξεπροβάλουν νέες και φρέσκιες μπροστά σ’ ένα σύγχρονο κουρασμένο και κατακερματισμένο παγκόσμιο κίνημα. Ήταν, να μην ξεχνάμε, η εποχή που οι εργάτες ακόμα ονειρεύονταν έναν καλύτερο κόσμο για όλους τους ανθρώπους και που πίστευαν πως θα το πετύχουν.
Η ιστορία του Νικόλα Σάκκο και του Μπαρτολομέο Βαντσέττι μας ενέπνευσε, μας συγκίνησε, μας ταξίδεψε, μας έμαθε πράγματα και μας ανέθεσε την αποστολή να μην αφήσουμε τη λήθη να κυριαρχήσει. Έτσι καταλήξαμε σε αυτή μας την παράσταση…

 


Έκθεση

 

Παρασκευή 4 έως Τρίτη 8/3/2022, 17:00-21:00 

Έκθεση Αυτοοργανωμένης Τέχνης

 

ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Ο χώρος του αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ φιλοξενεί μια ομάδα καλλιτεχνών πουξεκίνησε 5 μήνες πριν με πυρήνα της το θέατρο ΕΜΠΡΟΣ. Εγκαταστάσεις, κολλάζ, φωτογραφία, ήχος συνδυάζονται και μεταφράζουν την πρόταση της ομάδας με επίκεντρο το θέατρο.

Στοχεύοντας στην αυτοοργάνωση και την ελευθερία της τέχνης, οι καλλιτέχνες δημιουργούν αυτό το βήμα με σκοπό να συνεχιστεί και στο μέλλον. Είναι ανάγκη να εκφραστούμε, να ξαναγίνουμε εξωστρεφείς και να κοινωνήσουμε ιδέες μας μέσα από ένα δίκτυο αλληλεγγύης.

Πρόκειται για έναν εικαστικό διάλογο με όλα τα στοιχεία που προκύπτουν από μία συνομιλία, που περιμένει τους θεατές να γίνουν μέρος του.

 

SELF – ORGANIZED ART EXHIBITION

The space of the free self-managed theater EMBROS hosts a group of artists that started 5 months ago with it’s core the theater EMBROS. Installations, collage, photography and sound unite and translate the proposal of the group focusing on the theater. Aiming at self-organization and the
freedom of art, they begin by creating this step in order to continue in the future.

We need to express ourselves, become extroverted again and share our ideas through a solidarity network.
It is a visual dialogue with all the elements that emerge from a conversation, waiting for the viewers to become part of it.

 


ΜΑΘΗΜΑΤΑ

 

 

Κάθε Δευτέρα – 18:00-20:00, Balkan Session of Athens

 

Το Balkan Session επιστρέφει και φέτος στο Θέατρο Εμπρός!

Πρόκειται για μία ξεχωριστεί πρωτοβουλία η οποία έχει σκοπό την προώθηση της μουσικής των Βαλκανίων, και την ανάδειξη των μουσικών δικτύων που ενώνουν τις παραδόσεις τους.

 

Το B.S χωρίζεται σε δύο μέρη : αρχικά μαθαίνουμε ένα καινούργιο τραγούδι κάθε εβδομάδα με έναν υπεύθυνο διδάσκοντα της ειδικότητας που μας αφορά (μελωδία, συνοδεία, ρυθμός και τραγούδι).

Σε δεύτερη φάση πραγματοποιείται η πρόβα με όλους τους συντελεστές και το διασκευάζουμε με πνεύμα πρωτοβουλίας και συλλογικότητας.

 

Τα μαθήματα θα είναι κάθε Δευτέρα 6-8 μμ στο Θέατρο Εμπρός.

Το Balkan Session λειτουργεί με το σύστημα της ελεύθερης συνεισφοράς ούτως ώστε να στηριχτούν τα έξοδα της οργάνωσης.

———————————————

ENGLISH

Balkan Session returns to Embros Theater again this year!

This is a special initiative that aims to promote the music of the Balkans, and to highlight the music networks that unite their traditions.

 

The B.S is divided into two parts: first we learn a new song every week with a responsible teacher of the specialty that concerns us (melody, accompaniment, rhythm and song).

In the second phase, the rehearsal takes place with all the participants and we adapt it with a spirit of initiative and collectivity.

 

Classes will be every Monday 6-8 pm at the Embros Theater.

The Balkan Session operates with the system of free contribution in order to support the expenses of the event.

 


Κάθε Τρίτη – 18:00-20:00, Εργαστήρι θεατρικού αυτοσχεδιασμού

 

 

 


Κάθε Τρίτη και Παρασκευή – 18:30-20:00, μάθημα Hatha Yoga με την Τατιάνα

 

Κάθε Τρίτη και Παρασκευή 18:00-20:00 (από 19 Οκτωβρίου 2021)

Χάθα, στα σανσκριτικά, σημαίνει ήλιος (χα) και φεγγάρι (θα) και γιόγκα σημαίνει ένωση – σύνδεση.

Ένωση της αναπνοής με την κίνηση, του σώματος με το νου, της ατομικής με τη συμπαντική ψυχή, του αρσενικού με το θηλυκό… όλων των αντιθέτων για να βρούμε ξανά το κέντρο μας, την πηγή.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη την επιστροφή στις ρίζες μας, την επανένωση με την πηγή, με την εσωτερική μας δύναμη για να ξανακερδίσουμε την ακεραιότητά μας, την ενότητα σώματος, νου και ψυχής ώστε ν’ αντιμετωπίσουμε την ολοένα αυξανόμενη πίεση και το άγχος που παράγουν οι καθημερινές συνθήκες της ζωής μας.

 

 

Η γιόγκα αποτελεί το ιδανικό εργαλείο για να το πετύχουμε. Άσκηση σωματική, ενεργειακή και πνευματική, βασισμένη στην προσεκτική και ακούραστη αυτοπαρατήρηση των ανθρώπων που ασκήθηκαν και ασκούνται σ’ αυτή, εδώ και χιλιετίες, αποτελεί, στην πραγματικότητα, μία πλήρη επιστημονική αγωγή υγείας σε σωματικό, ψυχικό και πνευματικό επίπεδο. H γιόγκα βοηθάει τον άνθρωπο ν’ αναπτύξει την ισορροπία, το συντονισμό κινήσεων και να εστιάσει στο κέντρο του, σωματικά και νοητικά. Ανανεώνει, αναζωογονεί, θεραπεύει το σώμα, τεντώνοντας τους μύες, τις αρθρώσεις, τη σπονδυλική στήλη, κάνοντας μασάζ στα εσωτερικά όργανα, τροφοδοτώντας με οξυγόνο το αίμα μέσω της αναπνοής. Το αίμα, τροφοδοτώντας με τη σειρά του με οξυγόνο όλα τα εσωτερικά όργανα συμπεριλαμβανομένου του νευρικού συστήματος και των αδένων,ρυθμίζει όλες τις λειτουργίες του οργανισμού!

 

Ένα πλήρες μάθημα παραδοσιακής χάθα γιόγκα διαρκεί από 1 1/2 έως 2 ώρες και περιλαμβάνει τεχνικές αναπνοής (πραναγιάμα), ασάνες (στάσεις που εναλλάσσονται ), καθοδηγούμενο διαλογισμό,ή, όπως συνηθίζουμε να λέμε, βαθιά χαλάρωση (νίντρα γιόγκα) και τεχνικές συγκέντρωσης του νου, ή όπως συνηθίζουμε να λέμε, διαλογισμό.

 

Ελάτε με άνετα ρούχα και με όποια διάθεση θέλετε….

Στρωματάκια γιόγκα, καθώς και κουβερτούλες φλις για τη βαθιά χαλάρωση υπάρχουν στο χώρο, αλλά μπορείτε, εννοείται να φέρετε τα δικά σας αν θέλετε.

 


Κάθε Τετάρτη 18:00-20:00 και Κυριακή 17:00-19:00,

Μάθημα χορού salsa, kizomba, batchata με τον Υβ

 

Κάθε Τετάρτη 18:00 – 20:00 και Κυριακή 17:00 – 19:00.

 


 

 

Κάθε Πέμπτη – 19:00-21:00, Μαθήματα Παραδοσιακών Χορών με τον Δημοσθένη

 

Κάθε Πέμπτη

Στις 19.00 Τμήμα Αρχαρίων

Στις 20.00 Τμήμα Προχωρημένων

Διδασκαλία χορών Δημοσθένης Αλεξόπουλος

τηλ.επικοινωνίας 6973733425

email dimod25@yahoo.com

 

Κάθε Κυριακή μετά τις 19:00 – Ανοιχτή Συνέλευση

 

Ανοιχτή συνέλευση κάθε Κυριακή από τις 19:00 και μετά.

Καλούμε όλες και όλους να συμμετάσχουν με τις απόψεις και τη δημιουργικότητά τους στην ανοιχτή συνέλευση του Εμπρός.

 


Κάθε Σάββατο-15:00-18:00,

Εργαστήρι Σωματικού Θεάτρου και Commedia dell’ Arte

με την Ντέμη Σαρακανίδα

 

 

• Γιατί Σωματικό Θέατρο;
Διότι το Θέατρο είναι Βίωμα. Ας ακούσουμε τί έχει να μας πει το Σώμα μας προτού μας προλάβει το μυαλό και ο λ/Λόγος.
• Γιατί Commedia dell’ Arte;
Διότι είναι έντονη, εκφραστική, εμμένει στη λεπτομέρεια και παρασύρει στη σκανδαλιά.
• Λίγα λόγια για το εν λόγω είδος:
Η Commedia dell’ Arte μπορεί να θεωρηθεί η Μητέρα τη Μοντέρνας Κωμωδίας. Είναι αδιαμφισβήτητα η πρώτη φορά στην Ιστορία του Θεάτρου που συναντάμε επαγγελματίες ηθοποιούς.
Οι σταθεροί τύποι – χαρακτήρες δεν είναι πολύ μακριά από τη δική μας λαϊκή θεατρική παράδοση: το Θέατρο Σκιών.
• Λίγα Λόγια για τις Συναντήσεις μας:
Η Δομή του Εργαστηρίου είναι αυστηρή. Ξεκινάμε με ΖΕΣΤΑΜΑ, προχωράμε σε ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ, μελετώντας ΣΩΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ και κλείνουμε με ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ.
Κάθε Σάββατο 15:00-18:00 (το ωράριο τηρείται με ευλάβεια) στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ.
• Λίγα Λόγια για τη Δασκάλα:
Ονομάζομαι Ντέμη Σαρακανίδα και θα χαρώ να σας γνωρίσω από κοντά.
* Το Εργαστήρι είναι ΑΝΟΙΧΤΟ σε όσες και  όσους έχουν αυξημένη περιέργεια για… την ίδια τη ζωή!
** Υπάρχει ΚΟΥΤΙ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ.
*** Στις αρχές του Ιούνη στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ θα λάβει χώρα παράσταση, στην οποία θα παρουσιαστούν από τις συμμετέχουσες και τους συμμετέχοντες του Εργαστηρίου σκηνικές συνθέσεις, βασισμένες στην Commedia dell’ Arte.

Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός

Ρήγα Παλαμήδη 2 – Ψυρρή, ΑΘΗΝΑ

www.embros.gr

embrostheater0@gmail.com