Έκθεση ζωγραφικής του Αλέξανδρου Ψυχούλη με τίτλο ” Αίθουσα αναμονής ” στον Χώρο Τέχνης δ.

Η έκθεση «Αίθουσα Αναμονής» του Αλέξη Ψυχούλη θα διαρκέσει έως 13/4/2022.

Έργα που αποτυπώνουν τις επιπτώσεις της πανδημίας παρουσιάζει ο Αλέξανδρος Ψυχούλης στον Χώρο Τέχνης  δ.  στον Βόλο με τίτλο  «Αίθουσα Αναμονής»  από το Σάββατο 5 Μαρτίου 2022 και ώρα έναρξης της έκθεσης  01:00 το μεσημέρι.

 

Με τίτλο «Αίθουσα Αναμονής» έκθεση έργων του Αλέξανδρος  Ψυχούλη, που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας και αφορούν στις επιπτώσεις της σε όσους την έζησαν, θα λειτουργήσει στο Χώρο Τέχνης δ ( Χατζηαργύρη 4 με Ιάσονος ) στο Βόλο από το Σάββατο 5 Μαρτίου έως την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022.

 

Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης, καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέσα από τα σαράντα (40) μεσαίου και μικρού μεγέθους έργα του αναδεικνύει τις εμπειρίες όπως αποτυπώθηκαν στα πρόσωπα ανθρώπων από την πανδημία και τις επιπτώσεις της.

 

Συγκεκριμένα ο Αλέξανδρος Ψυχούλης καταγράφει εικαστικά τις αλλαγές στις συναναστροφές και στην επικοινωνία, την εξ αποστάσεως επαφή των ανθρώπων και την εργασία μέσα από την οθόνη του υπολογιστή, όσα αποτυπώθηκαν και αποτύπωσαν μια περίοδο περίεργης συνέργειας που δημιούργησε νέα δεδομένα.

 

Όπως χαρακτηριστικά ο ίδιος αναφέρει “… Όταν δεν κρύβαμε το μισό πρόσωπό μας πίσω από μια μάσκα, συνήθως σήμαινε ότι βρισκόμασταν στον ασφαλή ιδιωτικό μας χώρο όπου μπορούσαμε να κρύψουμε τα τρία τέταρτα του σώματός μας και να εκθέσουμε δημόσια τις ψηφιακές προτομές μας σε δωμάτια τηλεδιασκέψεων όπου συντελούνται τα εργασιακά μας καθήκοντα και οι κοινωνικές συναναστροφές μας…».

 

Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης γεννήθηκε στον Βόλο το 1966 και σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Τα πρώτα του έργα είναι αλληλεπιδραστικές εγκαταστάσεις οι οποίες ενεργοποιούνται από τον θεατή και διερευνούν το υποσυνείδητό του, αποκωδικοποιώντας σε εικόνες ή ήχους τις εικόνες τους φόβους του, τις επιθυμίες ή τις αναμνήσεις του.

 

Η διερεύνηση του τοπίου της ψηφιακής πραγματικότητας αποτελεί και σήμερα κεντρικό άξονα της δουλειάς του η οποία αποτελείται από εγκαταστάσεις στο χώρο, animation και ζωγραφική. Το 1997 του απονεμήθηκε το βραβείο Benesse για το έργο του Black Box με το οποίο συμμετείχε στην 47η Biennale της Βενετίας.

 

Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε σχεδόν εκατό ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης είναι καθηγητής Τέχνης και Τεχνολογίας στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από το 2017 είναι διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος “Μεταβιομηχανικός Σχεδιασμός / Σχεδιαστικές και καλλιτεχνικές πρακτικές για το σχεδιασμό της καθημερινής ζωής” στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 

Η έκθεση «Αίθουσα Αναμονής» του Αλέξη Ψυχούλη θα διαρκέσει έως 13/4/2022.