«Μαρία Ιγγλέση (1882-1942) : Μια Μυκονιάτισσα πρωτοπόρος ζωγράφος». Από 23/8 έως 20/9/2019 στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση».


Eγκαίνια : 23 Αυγούστου 2019 στις 20:30

Η Μαρία Ιγγλέση (1882-1942) ήταν μία από τις
πρωτοπόρες ζωγράφους των αρχών του εικοστού αιώνα που γεννήθηκε στη Μύκονο.
Χάρη στην εύπορη και καλλιεργημένη οικογένειά της, απέκτησε ιδιαίτερη μόρφωση
για την εποχή της μαζί με την αδελφή της Ειρήνη, την μετέπειτα σύζυγο του
ποιητή Ιωάννη Γρυπάρη.

     Πομπηία,  Λάδι σε καμβά,
Λαογραφική Συλλογή Μυκόνου
Φοίτησε αρχικά στην Τήνο στην γαλλική σχολή της Ιεράς Μονής των Ουρσουλινών και στη συνέχεια παρακολούθησε στην Αθήνα ιδιαίτερα μαθήματα ζωγραφικής κοντά στον Καθηγητή του Σχολείου των Τεχνών Βικέντιο Μποκατσιάμπη. Το 1907 εγκαταστάθηκε  στη Ρώμη, όπου παρέμεινε μέχρι το 1914 και παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής σε Ακαδημία Καλών Τεχνών, μέσα σε μια έντονα ακόμη ανδροκρατούμενη καλλιτεχνική κοινωνία. Παρέμεινε για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Ιταλία, ταξίδευε και ζούσε μια ζωή πέρα από τα στερεότυπα που επέβαλλε η εποχή της και οι περιορισμοί του φύλου της. Υπήρξε συχνή ανταποκρίτρια του περιοδικού «Πινακοθήκη» και εκπροσώπησε τη χώρα μας, μαζί με αναγνωρισμένους καλλιτέχνες στην πρώτη Διεθνή Έκθεση της Ρώμης το 1911. Είχε έντονη  εικαστική παρουσία, τόσο στο εξωτερικό, όσο και  στην Αθήνα με συνεχείς εκθέσεις στις αίθουσες του φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός». Στη ζωγραφική της υιοθέτησε το κίνημα του ιμπρεσιονισμού, πολύ γρήγορα όμως η πινελιά της απέκτησε μια πιο έντονα εξπρεσιονιστική γραφή.
Το έργο της Μαρίας Ιγγλέση θα πρέπει να αποτιμηθεί όχι μόνον όσον αφορά την καλλιτεχνική του αξία, αλλά και ως το αποτέλεσμα μιας προσωπικότητας η οποία, απέκτησε επαγγελματική σχέση  με τη ζωγραφική,  και ζούσε μια ζωή, θέλοντας να ενταχθεί σε ένα διεθνές κοσμοπολίτικο περιβάλλον.
Η Μαρία Ιγγλέση στην
Ιταλία, στις αρχές του 20ου αιώνα.
Maria Igglessi in Italy, in the early 20th century
Η Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση», παρουσιάζει στο κοινό το έργο μιας ξεχωριστής προσωπικότητας, φιλοδοξώντας να αναδείξει τη συνεισφορά της στην ιστορία της νεοελληνικής τέχνης, η οποία μέχρι τώρα έμενε στην αφάνεια.
Επιμέλεια έκθεσης : Ειρήνη Σαββανή, Ιστορικός τέχνης.
Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
Διάρκεια έκθεσης: Από 23/8 έως 20/9/2019
Eγκαίνια : 23 Αυγούστου 2019 στις 20: 30
Διοργάνωση : Κ.Δ.Ε.Π.Π.Α.Μ.
Διεύθυνση: Παναχράντου 2, 84600 Μύκονος
Τηλέφωνο: +302289027190, φαξ: +302289027192, emaildeppam@otenet.gr

Ειρήνη Ιγγλέση, Λάδι σε καμβά, 
Συλλογή Δήμου Μυκόνου
1.                Kεντρική φωτό: Τοπίο Μυκόνου, Λάδι σε καμβά, Συλλογή Μάρκου Πασαλιάδη

Αξίζουν την προσοχή