Στο MOMus – Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στην Αθήνα συνεχίζεται η έκθεση «Το εργαστήριο του γλύπτη» μέχρι και τις 2 Οκτωβρίου ( Φωτορεπορτάζ )

MOMus – Μουσείο Άλεξ Μυλωνά ( Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, Αθήνα )

7 Απριλίου - 11 Σεπτεμβρίου 2022 ( Παράταση έως και τις 2 Οκτωβρίου )

 

Το εργαστήριο του γλύπτη, ο χώρος όπου κυριαρχούν οι έντονοι ήχοι και θόρυβοί των εργαλείων του, σε μια προσπάθεια να δαμαστούν υλικά όπως ο πηλός, ο γύψος, η πέτρα, το μάρμαρο και τα μέταλλα, ο καθημερινός χώρος όπου συλλαμβάνεται, εκτελείται και αποδίδεται η ιδέα, το ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό έργο, όλα αυτά βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας έκθεσης του MOMus – Μουσείου Άλεξ Μυλωνά στην Αθήνα. 

 

Υπό τον τίτλο «Το εργαστήριο του γλύπτη», στην έκθεση παρουσιάζονται έργα, προπλάσματα, εργαλεία και αρχειακό υλικό από τον χώρο δημιουργίας και καλλιτεχνικής έκφρασης Ελλήνων γλυπτών —ανδρών και γυναικών—, προκειμένου να ανοίξουν οι πόρτες του χώρου δημιουργίας τους και να αποτυπωθούν, στον βαθμό που αυτό είναι δυνατόν, η καθημερινότητά τους, οι σχέσεις μαθητείας, φιλίας και συμπόρευσης, καθώς και οι πορείες τους, που άλλοτε συγκλίνουν και άλλοτε διαφοροποιούνται.

 

Παράλληλα, στον συνοδευτικό κατάλογο, ο οποίος αποτελεί χρήσιμο σύγγραμμα για τη νεοελληνική γλυπτική με πρωτότυπα κείμενα, επιχειρείται η αναδρομή στην ιστορίας της από τις πρώτες προπολεμικές έως τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες, διάστημα κατά το οποίο συντελούνται κρίσιμες αλλαγές που διαφοροποιούν σε σημαντικό βαθμό και αναπροσανατολίζουν την ίδια την τέχνη της γλυπτικής. Έκθεση και έκδοση λειτουργούν συμπληρωματικά, δίνοντας ένα πανόραμα του εσώτερου καθημερινού κόσμου της καλλιτεχνικής έκφρασης Ελλήνων γλυπτών, υπό την εποπτεία και επιμέλεια επιμελητών και ιστορικών της τέχνης.

 

Τα έργα που παρουσιάζονται προέρχονται από τις συλλογές του MOMus – Μουσείου Άλεξ Μυλωνά, του MOMus – Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου, του Μουσείου Μπενάκη – Εργαστηρίου Γιάννη Παππά και του Ιδρύματος Γεώργιου Ζογγολόπουλου, καθώς και από συλλογές των οικογενειών των καλλιτεχνών και από ιδιωτικές συλλογές.

 

Γλύπτες και γλύπτριες που παρουσιάζονται στην έκθεση και στην έκδοση

Αχιλλέας Απέργης, Φρόσω Ευθυμιάδη – Μενεγάκη, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Χρήστος Καπράλος, Λάζαρος Λαμέρας, Κλέαρχος Λουκόπουλος, Μέμος Μακρής, Άλεξ Μυλωνά, Γιάννης Παππάς, Μπέλλα Ραφτοπούλου, Σωσώ Χουτοπούλου-Κονταράτου.

 

Γλύπτες και γλύπτριες που παρουσιάζονται στην έκδοση

Θανάσης Απάρτης, Κώστας Δημητριάδης, Θωμάς Θωμόπουλος, Βάσος Καπάνταης, Κώστας Κλουβάτος, Κώστας Κουλεντιανός, Ναταλία Μελά, Ναυσικά Πάστρα, Γεράσιμος Σκλάβος, Γαβριέλλα Σίμωσι, Takis, Μιχάλης Τόμπρος, Φιλόλαος (Τλούπας).

 

Επιμελητική ομάδα

Ζέττα Αντωνοπούλου, Γιάννης Γαλανόπουλος, Τώνια Γιαννουδάκη, Δόμνα Γούναρη, Άρτεμις Ζερβού, Χάρις Κανελλοπούλου, Αρετή Λεοπούλου, Θούλη Μισιρλόγλου, Σπύρος Μοσχονάς, Γιάννης Μπόλης, Δημήτρης Παυλόπουλος, Κατερίνα Σύρογλου, Αλέξανδρος Τενεκετζής, Νικολέτα Τζάνη, Συραγώ Τσιάρα.

 

Οι ξεναγήσεις στην έκθεση «Το εργαστήριο του γλύπτη» πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και Κυριακή, 13:00. Η συμμετοχή γίνεται με το εισιτήριο εισόδου στην έκθεση και προϋποθέτει δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 3215717 ή/και το reception.mam@momus.gr.

 

Η έκθεση θα πλαισιωθεί από εκπαιδευτικά προγράμματα, παρουσιάσεις και κύκλους μαθημάτων – διαλέξεων.

 

MOMus – Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο,

10554, Αθήνα

210 3215717

https://www.momus.gr/

 

Επικοινωνία

Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, 10554, Αθήνα

210 3215717

210 3215712

info.mam@momus.gr

 http://mouseioalexmylona.blogspot.com/

MOMusAlexMylona

momus

 

Ωράριο λειτουργίας:

Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 11:00-19:00, Πέμπτη 11:00-22:00, Δευτέρα κλειστά

 

Τελευταία είσοδος επισκεπτών: 30 λεπτά πριν από τη λήξη του ωραρίου

 

 

Οι χώροι στη Θεσσαλονίκη θα παραμείνουν κλειστοί, το διάστημα 08 – 15 Αυγούστου 2022.

MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών

 

 

 

 

 

Το MOMus – Μουσείο ‘Αλεξ Μυλωνά στην Αθήνα θα παραμείνει κλειστό το διάστημα

08 – 22 Αυγούστου 2022.

 

Φωτορεπορτάζ: Ζώης Σπ. Κουτρούλης για https://itsonlyarts.com/