Μπαϊράκια, παντιέρες…φλάμπουρα από τον Ορίζοντα Γεγονότων

Γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος την Κυριακή 6/6

Τα μπαϊράκια, προεπαναστατικά πολεμικά σήματα αναγνώρισης, που συσπείρωσαν στη βάση τους ανθρώπινες επιδιώξεις για ελευθερία, έμειναν σαν ανοιχτό βιβλίο να μας διδάσκουν ιστορία.

 

Το ορατό κάλεσμα που ανέμιζε σε βουνοκορφές και θάλασσες, μπορεί να δώσει ακόμη και σήμερα αφορμή στους καλλιτέχνες για δημιουργία. Να κάνουμε έστω ένα σχόλιο για τα 200 χρόνια αναλογισμού, ιδίως σ’ αυτή την εποχή που οι προσωπικές ελευθερίες περνούν κρίση στο δυστοπικό περιβάλλον που διαμορφώνεται.

 

Η έκθεση «Μπαϊράκια, παντιέρες… φλάμπουρα» 2021 του Ορίζοντα Γεγονότων στην οποία συμμετέχουν εβδομήντα (70) εικαστικοί καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα και έξι από το εξωτερικό (Δανία Ιρλανδία Ολλανδία) είναι προγραμματισμένο να παρουσιαστεί σε διαφορετικά σημεία της Ελλάδας και να καταγραφούν αυτές οι δράσεις σε αρχειακό υλικό με τη μορφή βίντεο.

 

Η κραυγή ελευθερίας που συμβολίζουν τα «μπαϊράκια» επιδιώκουμε να δένει αρμονικά και να συνδέεται με τον εκάστοτε τόπο έκθεσης και τους ανθρώπους που θα λάβουν μέρος στις παρουσιάσεις τους.

 

Κυρίως όμως συνδέεται με τους τόπους που έχουν ζητήματα υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος και επιβάλλεται η προστασία και η διάσωση του πολιτισμού και της ποιότητας ζωής, που αμφισβητείται με το προσωπείο της ανάπτυξης.

 

Γι’ αυτό αποδεχθήκαμε την πρόσκληση της Ομάδας Πολιτών του Πειραιά που δραστηριοποιείται για την προστασία της Πειραϊκής από τα καταστροφικά σχέδια επέκτασης του Λιμένος Πειραιά.

 

Για να τιμήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος την Κυριακή 6/6 σηκώνουμε τα «Μπαϊράκια» μας μαζί με τους φίλους Πειραιώτες στα βράχια της Πειραϊκής και τον τραγουδιστή από το συγκρότημα. «Λαθρεπιβάτες», Γιάννης Νικολάου.

 

Δημιουργούμε μια εφήμερη Land Art εγκατάσταση, η οποία θα καταγραφεί και θα αποτελέσει μέρος του τελικού βίντεο από το οδοιπορικό της Έκθεσης – Δράσης.

 

 

ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

Κεραμεικού 88, Αθήνα
Τηλ. Επικοινωνίας: Τζίμης Ευθυμίου  6976689670