7 νέα έργα του Μάκη Θεοφυλακτόπουλου στον Φωταγωγό

Μικρό σύνολο με νέα έργα | Μέρος πρώτο

Μάκης Θεοφυλακτόπουλος | Έκθεση ζωγραφικής

 

Έργα μικρών διαστάσεων που έγιναν το 2022 με μαρκαδόρους σε χαρτόνι εκθέτει ο Μάκης Θεοφυλακτόπουλος στο τέλος της χρονιάς και έχει σκοπό στα μέσα του Γενάρη του 2023 να παρουσιάσει πάλι εδώ, στον Φωταγωγό, το Μέρος Δεύτερο του Μικρού Συνόλου με Νέα Έργα.

Ο ζωγράφος που παρακολουθούμε από την δεκαετία του ‘60 να ερευνά με πειστική μονομανία τις δυνατότητες της ανθρώπινης φιγούρας και τις δυνατότητες των υλικών του, με τις φιγούρες άλλοτε κατάμονες και άλλοτε φουσκωμένες από μια φιγούρα εσώκλειστη μέσα στην άλλη.

Κάθε του εικόνα ζυγιάζεται στα δύο άκρα. Τη μοναξιά και την απόλυτη συνταύτιση (δύο σε ένα), τη σκοτεινιά και τις φλέβες του φωτός που κυβερνούν τη μαυρίλα, την απουσία του χρώματος σαν να ‘χει χαθεί από όλη την πλάση και, άλλοτε, το όργιο των χρωματικών εναλλαγών.

Πότε χαρούμενος, πότε λυπημένος, πάντα υπαρκτός, βαρύς από ουσία, σαν να πονάει, σαν να αντιστέκεται, σαν να στυλώνει την πλάτη μέσα σε μια αξιοπρέπεια (dignity), που δεν έλειψε ποτέ από τα μεγάλα έργα της τέχνης, από τους πρωτόγονους καιρούς στους αρχαϊκούς, τους αρχαίους, το Βυζάντιο, την Ισπανία, τον Ρέμπραντ, τον Πικάσο.

Στάσου όρθιος βρε, ακούγεται από κάπου μια φωνή, τρέξε, ζωγράφισε, φύγε, κλείσου, ανοίξου, σταυρώσου, ζήτα, διώξε, στάσου όρθιος, είσαι ζωντανός και μετά τι;

Αυτές οι φιγούρες ξέρουν τι είναι μετά, ο ίδιος μπορεί και όχι. Ας τον παρακολουθήσουμε να δημιουργεί στην ένατη δεκαετία της ζωής του, όπως έχουμε συνηθίσει να κάνουμε από την δεκαετία του ‘60.

 

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 19/12/2022 – 14/01/2023

ΔΕΥΤΕΡΑ ΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12.00 – 20.00, ΣΑΒΒΑΤΟ 12.00 – 18.00

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 59Β ΚΑΙ ΛΙΜΠΟΝΑ [ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΑΣ ΚΟΥΡΤΑΚΗ ]

ΤΗΛ. 210 383935, e-mail: infotorodakio@gmail.com

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟ ΡΟΔΑΚΙΟ [https://www.facebook.com/ToRodakio/ ]

Fotagogos [https://www.facebook.com/fotagogosbookstore/ ]