Ειρήνη Ράπτη “Shadows Dancers” έως και το Σάββατο 24 Απριλίου στον χώρο Τέχνης ETCH INK του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών ( Video )

To ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ- PANDOLFINI & ΣΙΑΤΕΡΛΗ Α.Μ.Κ.Ε. σας καλωσορίζει εκ νέου στην έκθεση μονοτυπιών της Ειρήνης Ράπτη “Shadow Dancers”.

Ατομική έκθεση χαρακτικής σε επιμέλεια της Έλλης Λεβεντάκη

 

Η εικαστικός και μουσειοπαιδαγωγός Ειρήνη Ράπτη, παρουσιάζει την πιο πρόσφατη δουλειά της «Shadow Dancers», με επίκεντρο τον χορό μέσα από την κίνηση της ανθρώπινης φιγούρας.

 

Η ιστορικός της τέχνης Έλλη Λεβεντάκη που επιμελείται την έκθεση, σημειώνει:

«Στα έργα της Ειρήνης Ράπτη πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν τα σώματα των μορφών, τα οποία, είτε παραπέμπουν σε φιγούρες αγγείων, είτε στον «Χορό» του Matisse, δίνονται πάντοτε σχηματικά, σχεδόν αφαιρετικά, μοιάζοντας με σκιές της πραγματικής τους εικόνας.

 

Το αίσθημα αυτό ενισχύεται και από την περιορισμένη χρωματική παλέτα που χρησιμοποιείται, με την ασπρόμαυρη απεικόνιση να αποτελεί συνήθη πρακτική.

 

Ο περιβάλλον χώρος παραμένει λιτός, ενώ η έμφαση δίνεται στις ίδιες τις φιγούρες και την κινησιολογία τους, μέσα από λίγες γραμμές και έντονα κοντράστ.

 

 

Σε αντίθεση με την αφαιρετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο, η εμφανής χειρονομία της εικαστικού δηλώνει μια εξπρεσιονιστική διάθεση, η οποία προσδίδει μια εσωτερική ένταση στο τελικό αποτέλεσμα.

 

Στα έργα που κυριαρχεί η παρουσία του χρώματος, επιδιώκεται μια προσέγγιση του πνευματικού κόσμου, ενώ εκεί όπου επικρατεί το μαύρο χρώμα, οι αναζητήσεις φαίνεται να περνάνε στη σφαίρα του φαντασιακού.

 

Έναν επιπλέον ονειρικό τόνο προσθέτει στο σύνολο, η αναγλυφικότητα της επιφάνειας των έργων, η οποία οφείλεται στον πειραματισμό με διάφορα υλικά, όπως το σμυρίγδι, δημιουργώντας νέες διακριτές υφές και μοτίβα.

 

O θεατής γίνεται μάρτυρας μιας παράστασης που μοιάζει τελικά με μια ψευδαίσθηση ή μια αντανάκλαση, με τις σκιές των σωμάτων να αποτελούν τη μόνη απόδειξη της ύπαρξής της».

 

 

 

 

Η Ειρήνη Ράπτη είναι εικαστικός απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος μεταπτυχιακών Μουσειολογίας – Πολιτιστικής διαχείρισης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου του Derby.

 

Κατά την διάρκεια των σπουδών της φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Paris8 ως υπότροφος Erasmus.

 

Έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις (Balkan art gallery, Tabya, Πινακοθήκη Μελιγγών), έχει συμμετάσχει σε 11 ομαδικές εκθέσεις, μεταξύ των οποίων στις γκαλερί Breeder, Lola Nikolaou, Poseidon, Desmos και στα μουσεία Τυπογραφίας Χανίων και Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ενώ έχει συμμετάσχει και στις Art Fair Art Thessaloniki και Platforms project.

 

Ως μουσειοπαιδαγωγόs ειδική σε θέματα προσβασιμότητας επισκεπτών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού συνεργάζεται με τον οργανισμό TheHappyAct και σε ερευνητικά πλαίσια έχει συνεργαστεί με το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

 

 

Χώρος τέχνης ETCH INK

 

Αργυρουπόλεως 16 και Κλεφτών & Αρματολών 20, Λυκαβηττός, Αθήνα

Ημέρες & Ωράρια λειτουργίας της έκθεσης: Τετάρτη 14 Απριλίου έως και Σάββατο, 24 Απριλίου 2021 κάθε Τετάρτη, Πέμπτη & Παρασκευή 16.30- 20.30, κάθε Σάββατο 11.00 – 15.00

 

Πρόσβαση: με ΜΕΤΡΟ/ στάση ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ, και με όλα τα αστικά λεωφορεία που διέρχονται από λεωφ. Αλεξάνδρας, στάση ΙΚΑ.

 

Επικοινωνία: www.athens-printmaking.com

 

info@athens-printmaking.com, κιν.+30 6970701213

 

Κατά την επίσκεψή σας στον χώρο θα τηρηθούν αυστηρά τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα

 

 

 

 

 

Photos & details of artworks: Zois Sp. Koutroulis