Βασίλης Καρακατσάνης «Ενότητες 2010-2020» – “Sections 2010-2020”.

Ατομική έκθεση ζωγραφικής

Εγκαίνια Έκθεσης: Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020 από τις 10.30 – 13.00  & 17.00 -20.00

 

Διάρκεια Έκθεσης: 12 Δεκεμβρίου 2020 έως 16 Ιανουαρίου 2021

 

Από τις 12 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 16 Ιανουαρίου 2021, η Marginalia Gallery στη Λευκωσία, παρουσιάζει τον ζωγράφο Βασίλη Καρακατσάνη.

 

Η έκθεση έχει τίτλο ‘Ενότητες 2010-2020’ – ‘Sections 2010-2020’ και αφορά την εικαστική καταγραφή των τελευταίων δέκα περίπου χρόνων του καλλιτέχνη, μέσα από τις ενότητες ‘Urban Details’  – ‘Carpets 2’  – ‘Distinct District’.

 

 

  • ‘Urban Details’ – ‘Αστικές Λεπτομέρειες’

 

Η κριτικός τέχνης Ανθή Αργυρίου αναφέρει:

 

«Στα κολάζ και τα ζωγραφικά έργα του Βασίλη Καρακατσάνη τα έντονα χρωματικά πεδία που αποτελούν το φόντο μιας λαμπερής κοινωνικής ζωής, κυριαρχούν, καθώς συνδιαλέγονται με αντικείμενα που συχνά απεικονίζει ο καλλιτέχνης στην εικαστική του επιφάνεια: γόβες, καρέκλες, τσαγερά και ποτήρια, όλα φετίχ ενός κοινωνικού status που έγινε στόχος και νόημα ζωής για ολόκληρες γενιές. [….]

 

Η κοινωνική χαρτογράφηση του Καρακατσάνη διασώζει ωστόσο και ένα προσωπικό στίγμα: σελίδες ενός ημερολογίου κρύβονται πίσω από ποτήρια και κοκτέιλ, βουβή υπενθύμιση μιας έντονα βιωματικής ματιάς που εκθέτει και συγχρόνως διαπερνά την υποκρισία ολόκληρης της νοοτροπίας του σύγχρονου ‘εγώ’ της αστικής κοσμοθεωρίας.

 

Ο καλλιτέχνης-αυτόπτης μάρτυρας, ιστορικός, ο καλλιτέχνης- σημειολόγος».

 

 

 

 

  • ‘Carpets 2’

 

Στην ενότητα αυτή ο Βασίλης Καρακατσάνης παρουσιάζει την ‘ιδιόρρυθμη’ οικογένεια Abd Al Aziz, που με έδρα τη Βηρυτό και με δραστηριότητα σε διάφορες πόλεις, ειδικά της Μεσογείου, εμπορεύεται ‘μαγικά’ χαλιά, σε ανθρώπους που έχουν το κουράγιο να ταξιδέψουν μαζί τους, ζώντας τη ψευδαίσθηση ή τη πραγματικότητα.

 

Τα μέλη της οικογένειας είναι διασκορπισμένα σε διαφορετικές πόλεις, κρατώντας έτσι την αυτοτέλεια της προσωπικής τους ζωής, επηρεάζοντας τους αγοραστές ο καθένας, με τη δυναμική του ή χρησιμοποιώντας άλλους τρόπους, σαγήνης ή μαγείας.

 

Αυτή η εικαστική του ερμηνεία, δεν είναι τίποτε άλλο, από την ‘οριζόντια διατομή’, των περισσότερων προσεγγίσεων του, όλα τα χρόνια της δουλειάς του, με ‘κλειδί’ τελικά το ύφασμα, υλικό που κυριάρχησε στη ζωγραφική του προσπάθεια, τόσο σαν στοιχείο του περιβάλλοντα χώρου, αλλά και με σαφέστατη βιωματική σχέση.

 

 

 

 

  • Distinct District’ – ‘Διακριτή Περιοχή’

 

Μια εικαστική προσέγγιση του Αθηναϊκού τοπίου, μέσα από προσωπικά βιώματα.

 

Κάθε έργο είναι μια αληθινή ιστορία που όλες τους διαδραματιστήκαν μέσα στο ασφυκτικό, τσιμεντένιο περιβάλλον, συνοικιών της Αθήνας & του Πειραιά.

 

Ο συγγραφέας & δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος αναφέρει:  «Το βιωμένο βλέμμα στην πόλη, το βλέμμα εκείνο που σαρώνει τις κρύπτες και τις κόγχες του άστεως, αυτό το βλέμμα, που έχει απόθεμα εμπειρίας, έχει διεκδικήσει το δικαίωμα να είναι ελεύθερο.

 

Απελευθερωμένο από στερεότυπες προσλήψεις της Αθήνας, ο Βασίλης Καρακατσάνης ορίζει την προέκταση ενός ενεργούς σχεδίου για την εικαστική χαρτογράφηση μιας πλατειάς προσωπικής τοιχογραφίας.

 

Εκβάλλει στην Αθήνα με μια διάθεση ισότιμης αντιπαράθεσης, πρόσωπο με πρόσωπο, αίσθημα το αίσθημα, χειρονομία τη χειρονομία, για να εξυφάνει εν τέλει το δικό του παλίμψηστο, που φέρει ένα κοινό σώμα αναμνήσεων και επιθυμιών.

Η Αθήνα όπως προβάλλεται μέσα από τα νέα έργα του Βασίλη Καρακατσάνη είναι περισσότερο η ιδέα μιας Αθήνας παρά η αποτύπωσή της. Είναι περισσότερο η συμπύκνωση μιας φαντασίωσης παρά η απεικόνισή της.[….] ».

 

 

 

 

Βασίλης Καρακατσάνης

 

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957 όπου ζει και εργάζεται.

 

Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, Θεωρία της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Βαρκελώνης & συντήρηση αρχιτεκτονικών μνημείων στο Centro Europeo της Βενετίας, με υποτροφίες του ΙΚΥ, της Ισπανικής Κυβέρνησης & του Συμβουλίου της Ευρώπης.

 

Έχει εκθέσει από το 1982 έως σήμερα, (ατομικές εκθέσεις) στην Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Ιταλία, Ινδονησία, Ισημερινό, Τουρκία, Δανία, H.A.E. & Γερμανία.

 

Συμμετείχε σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις, Art Fairs & διεθνείς εκθέσεις. Αυτή είναι η 96η ατομική του έκθεση & η 14η  στην Κύπρο.

 

Έργα του βρίσκονται σε μουσεία, ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα & το εξωτερικό.

 

www.v-karakatsanis.gr

 

 

 

 

 

Αρχ. Κυπριανού 15 Δ-E 2059,  Στρόβολος,  Λευκωσία

T: +357-99657080

E: marginalia.gallery@gmail.com
W: www.marginaliagallery.com

Ώρες ΛειτουργίαςΤρίτη – Παρασκευή 10.00-12.30 & 17.00-20.00, Σάββατο 10.30-13.30

 

* Στη Marginalia, τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον covid19, όπως έχουν εξαγγελθεί, με στόχο τη διασφάλιση της υγείας όλων μας.  Απαραίτητη για την είσοδο στο χώρο είναι η χρήση μάσκας και όλοι οι επισκέπτες πρέπει να φροντίζουν να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας. Για το λόγο αυτό τα εγκαίνια, θα έχουν χρονική διάρκεια από το πρωί έως αργά το απόγευμα για την αποφυγή συγχρωτισμού. Η είσοδος κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα γίνεται με περιορισμένο αριθμό επισκεπτών.

Αξίζουν την προσοχή