“Αρχείο II: Έντυπα, κατάλογοι & έργα” από την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών

Στην έκθεση παρουσιάζονται ντοκουμέντα καθώς και έργα χαρακτικής που καλύπτουν ένα μικρό μέρος της πορείας της Ένωσης.

H Ένωση Ελλήνων Χαρακτών καλωσορίζει τη νέα εικαστική χρονιά με μια δεύτερη έκθεση από το αρχείο της.

 

Από την ημέρα της ίδρυσής της -το 1987- έως σήμερα, έχει επιτελέσει ενα σημαντικό έργο στη διάδοση της χαρακτικής τέχνης στην Ελλάδα καθώς και στο εξωτερικό.

 

Από τις αρχές του 2021 η Ένωση έχει ξεκινήσει την καταγραφή και την ταξινόμηση του αρχείου της που αποτελείται απο αφίσες, δημοσιεύσεις, καταλόγους και φυσικά έργα χαρακτικής.

 

Σκοπός της ενέργειας αυτής είναι, μεταξύ άλλων, να επεξεργάστεί αυτό το έργο έτσι ώστε να ψηφιοποιηθεί και να δημοσιοποιηθεί προκειμένου να αναδειχτεί η αξία του.

 

Για πρώτη φορά γίνεται μια προσπάθεια συνολικής και ολοκληρωμένης καταγραφής της πορείας της ΕΕΧ, καθώς επίσης και των συνεργασιών με πολιτιστικούς φορείς.

 

Εστιάζοντας περαιτέρω στο περιεχόμενο: η έκθεση ξεκινά με τον πρώτο κατάλογο των ιδρυτικών μελών και ακολουθεί έντυπο υλικό αλλά και έργα απο σημαντικές εκθέσεις ή δράσεις που πραγματοποιήθηκαν κατα τη διάρκεια της πορείας της.

Με αυτό τον τρόπο σκιαγραφείται η προσπάθεια της ΕΕΧ μέσα στα χρόνια για την διάδοση της χαρακτικής στον Ελλαδικό χώρο.

 

Η ίδρυση της ΕΕΧ από τον Βασίλη Χάρο, συνέβαλε στην εδραίωση της ύπαρξής της χαρακτικής στην Ελλάδα.

 

Με τη δράση της έγινε αισθητή, η παρουσία της και αυτό επετεύχθη, για πρώτη φορά με συστηματικότητα και άρρηκτη συνέχεια με εκδηλώσεις σε πολιτιστικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα και τα τελευταία χρόνια και στο εξωτερικό.

 

Οι δράσεις της Ένωσης απετέλεσαν αναγνώριση, όχι μόνο της χαρακτικής, αλλά και των ίδιων των καλλιτεχνών όπου, μέσα από μια συλλογική προσπάθεια και παρουσία, βρήκαν τη θέση που τους άρμοζε στην σκηνή της Σύγχρονης Ελληνικής και, τολμάμε να πούμε, της Παγκόσμιας Τέχνης.

 

ΕΚΤόΣ|Χώρος Τέχνης

Ι. Δροσοπούλου 17Α, Κυψέλη, Αθήνα

 

Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη και Παρασκευή 18:00 – 21:00, Σάββατο: 12:00 – 15:00

 

Διάρκεια έκθεσης: 15 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου

 

 

Στο πλαίσιο προσαρμογής στην νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί από τη νόσο COVID-19 δεν θα πραγματοποιηθούν εγκαίνια.

 

Η έκθεση και η καταγραφή του αρχείου υποστηρίζεται απο το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

Αξίζουν την προσοχή