Το “Vathi” της Ελισάβετ Παππά
Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό μέχρι και την Κυριακή 14/4
Η Σίφνος, το όμορφο κυκλαδίτικο νησί, το νησί του μέτρου και της αρμονίας, με τα πλούσια κοιτάσματα πηλού, έχει μία μακραίωνη παράδοση με την τέχνη της αγγειοπλαστικής, με τα πρώτα ευρήματα να ανάγονται στην περίοδο του μεσοκυκλαδικού πολιτισμού.
Στα νεοελληνικά χρόνια, τα πρώτα είδη που κατασκευάζονταν ήταν τα τσικάλια – βασικά μαγειρικά σκεύη στις σιφνέικες οικογένειες, με μεγάλη ανθεκτικότητα στη φωτιά. Τα εργαστήρια των μαστόρων, τα τσικαλαριά, ήταν διάσπαρτα στο νησί και ένεκα αυτών το όνομα Σιφνιός, έγινε συνώνυμο με το “Τσουκαλάς”.
Η παράδοση συνεχίστηκε και συνεχίζεται έως τις μέρες μας, με την σιφνεική κεραμική να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολιτιστική κληρονομιά, την καλλιτεχνική δημιουργία αλλά και την οικονομία του νησιού.
Με την πάροδο των χρόνων, η παραγωγή εμπλουτίστηκε με νέες φόρμες και το κάθε εργαστήριο έχει αποκτήσει τον δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα. Επίσης, οι νέοι αγγειοπλάστες, έχοντας κληρονομήσει την τέχνη από τους πατεράδες τους και ανταποκρινόμενοι στον ανταγωνισμό και τις ανάγκες της εποχής, εκσυγχρόνισαν τον εξοπλισμό κατασκευής των κεραμικών, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμη εργαστήρια, όπου η τέχνη ασκείται με τον πατροπαράδοτο τρόπο (με την χρήση τροχού και απλών εργαλείων).
Το “Vathi” της Ελισάβετ Παππά
Ενας απ’ αυτούς είναι ο Αντώνης Ατσόνιος, τέταρτης γενιάς αγγειοπλάστης, που έχει το εργαστήριό του, στο χωριό Βαθύ, σ’έναν πανέμορφο όρμο στην νοτιοδυτική πλευρά της Σίφνου. Οπως λέει ο ίδιος, “η κεραμική υπήρχε στο Αιγαίο από την αρχαιότητα και έχει περάσει πολλά “κύματα”. Γύρω από την αγγειοπλαστική υπάρχει μέλλον. Οι τέχνες δεν σβήνουν εύκολα“.
Και τα λόγια του αυτά είναι πέρα για πέρα αληθινά. Στο εργαστήριό του, δίπλα στη θάλασσα, με δάσκαλο τον ίδιο, ξεκίνησε το όμορφο ταξίδι της Ελισάβετ Παππά στον κόσμο και στην τέχνη της κεραμικής. Ενα ταξίδι που άρχισε από το Βαθύ και συνδυάζει τους ιδιαίτερους δεσμούς που η καλλιτέχνιδα διατηρεί με το νησί, τις γνώσεις της από την ζωγραφική, η οποία ήταν η αρχική της ενασχόληση, τα μαθήματα που συνέχισε στην Αθήνα με την Κατερίνα Τσαλιγοπούλου, καθώς επίσης την δημιουργική φαντασία της στο να πλάθει το υλικό, σε ελεύθερη φόρμα, δημιουργώντας καλαίσθητα χρηστικά ή διακοσμητικά αντικείμενα, τα “Else Ceramics”, τα οποία παρουσιάστηκαν στην πρώτη ατομική της έκθεση, με τίτλο “Vathi”, στο Ιδρυμα Τσιχριτζή.
H ποικιλία των σχεδίων, των σχημάτων αλλά και των χρωμάτων είναι εντυπωσιακή και όπως αναφέρει η ίδια “η φύση (και πιο συγκεκριμένα ο σιφνέικος βυθός), που δεν παύει να επαληθεύει τη δύναμή της, είναι ο τιμώμενος πρωταγωνιστής σε αυτό το πρώτο εγχείρημα”.
Έλενα Ντάκουλα