21 Νοεμβρίου 2024

Εικαστική έκθεση: «ΜΕΓΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ – Ο σύγχρονος πολιτισμός και η παράδοση των κειμένων» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, από τις 6 έως τις 30 Οκτωβρίου 2021

Το «ΜΕΓΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ» θα είναι στην Θήβα, τον Οκτώβριο τις ώρες και ημέρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών, προσκαλώντας τους επισκέπτες του Μουσείου και το κοινό σε ένα διάλογο με την σύγχρονη τέχνη.

Το μεγάλο βιβλίο

Το «ΜΕΓΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ» είναι ένα πειραματικό συλλογικό εγχείρημα εγκατάστασης ενός «μέγα-βιβλίου» που πιάνει το νήμα της παράδοσης των εικαστικών βιβλίων ( artist’s book ).

 

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της διεθνούς biennale SPHINX 2021 με τίτλο ΑΝΤΙΓΟΝΗ – ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ παρουσιάζεται, σε συνεργασία με την ΕΦΑ Βοιωτίας, η εικαστική έκθεση «ΜΕΓΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ – Ο σύγχρονος πολιτισμός και η παράδοση των κειμένων», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, από τις 6 έως τις 30 Οκτωβρίου 2021.

 

Η έκθεση αφορά στη σύνθεση των προσωπικών φωνών του βιβλίου με τα όρια που θέτει ο δημόσιος μνημειακός λόγος, όπως παρατίθεται από την αρχαία παράδοση, σε μια κοινή προσπάθεια ενάντια στην λήθη.

 

Το έργο επιμελείται η καλλιτεχνική ομάδα «Ορίζοντας Γεγονότων» και συμμετέχουν σε αυτό 40 Έλληνες εικαστικοί καλλιτέχνες μαζί με κείμενα τους, όπως και θεωρητικών της τέχνης.

 

Η έκθεση παρουσιάστηκε ήδη στον εκθεσιακό χώρο του Ορίζοντα Γεγονότων στον Κεραμικό,  στη Στοά του Βιβλίου και στο Επιγραφικό Μουσείο της Αθήνας προσφέροντας, σε αυτήν την τελευταία έκθεση, μια μοναδική ευκαιρία συνομιλίας  του πρωτότυπου αυτού έργου  με τους αρχαίους προγόνους του, τους ομιλούντες λίθους!

 

Το «ΜΕΓΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ» θα είναι στην Θήβα, τον Οκτώβριο τις ώρες και ημέρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών, προσκαλώντας τους επισκέπτες του Μουσείου και το κοινό σε ένα διάλογο με την σύγχρονη τέχνη.

 

Συμμετέχουν: Ρένα Αβαγιανού, Κωνσταντίνος Αγγέλου, Γιάννα Αλεξοπούλου, Μαρία Αντωνάτου, Μαρία Αργυρακοπούλου, Ειρήνη Βαζούκου, Ανδρέας Γαβριλιάδης, Πέτρος Γεωργαρίου, Μαρία Δουκάκη, Θαλασσινή Δούμα, Ευτύχης Ευθυμίου (σχεδιασμός και κοπή εξώφυλλου), Τζίμης Ευθυμίου, Ράνια Καραμούζη, Ελισάβετ Κεχαγιά, Σπύρος Κόικας, Ειρήνη Κουκουλέτσου, Ειρήνη Κουτρίδου, Μαρία Λιάκου, Λυδία Μαργαρώνη, Κλεοπάτρα Μουρσελά, Γεωργία Μπλιάτσου, Ομάδα «Made in Athens», Δέσποινα Πανταζή, Κωνσταντίνανα Παρασκευοπούλου, Άννα Πιάτου, Κατερίνα Ριμπατσιού, Παύλος Σουφλής (καλλιτεχνική βιβλιοδεσία), Διαμαντής Σταγγίδης, Κωνσταντίνος Σταμούλης, Ιορδάνης Στυλίδης (κείμενο), Αθηνά Σφαιροπούλου (κείμενο), Κερασιά Τουλιάτου, Δημήτρης Τρακαδάς, Ευτυχία Τζανετουλάκου (γραφιστικά κειμένων), Στάθης Φώτης, Σέντη Χανιαδάκη, Αθηνά Χατζή, Άννα Μαρία Χατζηστεφάνου, Γιώργος Χουρχούλης, Ιωάννα Χριστάκου.

 

Πληροφορίες: https://www.sphinx-biennale.com/ , https://www.mthv.gr

 

 

 

SPHINX 2021 biennale

«ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ» / «ANTIGONE – LIMITS AND BORDERS»

 

Η performance του Hakan Akçura

 

Η Αντιγόνη είναι η αρχαιότερη αρχαϊκή ιστορία του πολέμου για τη δικαιοσύνη, η οποία λέει επίσης για το δικαίωμα της ταφής με σεβασμό και ισότητα.

 

Στην εμπειρία της πανδημίας, υπήρξε λόγος που το θυμηθήκαμε αυτό, ξανά και ξανά, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο.

 

Αυτό που αφαιρέθηκε από τους κυρίαρχους ήταν η ίδια η αιτία που δημιούργησε τα συστήματά τους.

 

Ο τουρκικής καταγωγής καλλιτέχνης Hakan Akçura[1], κάνει μια πρόσκληση σε ένα τραπέζι μνήμης, μια πράξη performance που εστιάζει σε αυτό: «Τώρα είναι η ώρα! Ας τιμήσουμε τη μνήμη τους, όπως η Αντιγόνη!»

 

Ένα δείπνο. Ένα τραπέζι γεμάτο φαγητά και ποτά μαζί όπου ο καλλιτέχνης και τα μέλη της Σφίγγας τιμούν μαζί με τους καλεσμένους τους, ανθρώπους που κρατήθηκαν σε απόσταση από τον θρήνο και την κηδεία συγγενών τους που πέθαναν από τον Covid-19, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

 

Εκείνο το βράδυ οι άνθρωποι θα μιλήσουν, τιμώντας τους νεκρούς συγγενείς τους.

Θα τους ακούσουμε. Θα ενταχθούμε. Μαζί θα θρηνήσουμε τους νεκρούς.

 

H performance, παρότι ανακοινώνεται για κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να μιλήσει σε άλλους για την δική του απώλεια, θα είναι κλειστή στο κοινό.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί ως πράξη τιμής και σεβασμού στους νεκρούς της πανδημίας, την Παρασκευή 15/10, στις 8.00 μμ., στον κεντρικό εκθεσιακό χώρο της biennale.

 

INFO: https://www.sphinx-biennale.com/

 

[1] Ο Hakan Akçura γεννήθηκε το 1962 στην Τουρκία. Το 2005, εγκαταστάθηκε στην Στοκχόλμη όπου διαμένει έκτοτε. Από το 1991, δημιουργεί έργα τέχνης που κινούνται σε πολλούς διαφορετικούς τομείς όπως την ποίηση, τη ζωγραφική, την performance και το βίντεο. Το 1995, συμμετείχε στην 4η Biennale της Κωνσταντινούπολης. Έχει πραγματοποιήσει 4 σόλο εκθέσεις στη Στοκχόλμη και την Κωνσταντινούπολη και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Το 2008  ο Akçura εξέδωσε το «Open Flux», ένα καλλιτεχνικό μανιφέστο.

 

 

 

 

Συμπόσιο «Κοινωνικής Γλυπτικής»

Διεθνές συμπόσιο πάνω στο θεωρητικό όχημα της biennale με τίτλο: «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Οκτωβρίου στη Θήβα.

Στο συμπόσιο εξετάστηκαν οι κοινωνικές διαστάσεις, οι εγκλωβισμοί, οι έλεγχοι και οι απελευθερώσεις της τέχνης στον σύγχρονο κόσμο.

 

Στις παρουσιάσεις και τις συζητήσεις συμμετείχαν σημαντικοί θεωρητικοί-ακτιβιστές (όπως η διάσημη Zeynep Sayin από το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης) αλλά και καλλιτέχνες, ενώ  ήταν ανοιχτό στις παρεμβάσεις του κοινού.

 

Το πρόγραμμα περιελάμβανε τις εξής παρουσιάσεις:

 

  • Τζίμης Ευθυμίου: «Ο Ορίζοντας των Γεγονότων, το Διαρκές Στοίχημα της Κοινωνικής Πολιτικής και η Ουτοπία του Εφικτού»
  • Πολυξένη Κασδά: «Οι Κήποι της Ουρανίας και ο Γάργαρος Ουρανός»
  • Zeynep Sayin: «The best riddle: antropocene»
  • Κωνσταντίνος Αγγέλου: «Κοινωνική Γλυπτική – η Κοινοτική Οικολογία της Ανεξάρτητης Τέχνης»

 

INFO: https://www.sphinx-biennale.com/