15 Σεπτεμβρίου 2024

«Η μορφή ως ίχνος συλλογικής μνήμης» ομαδική έκθεση στη Chili Art Gallery.

Ομαδική έκθεση

Αναβολή της έκθεσης για τον Φεβρουάριο 2021

Η έκθεση αναβάλλεται λόγω των έκτακτων υγειονομικών μέτρων.

 

Ο  Επιμελητής Πάρης Καπράλος προσκάλεσε 17 εικαστικούς καλλιτέχνες να διερευνήσουν με έργα τους τις επιρροές που ασκούν στο συλλογικό ασυνείδητο με την αποτύπωση της ανθρώπινης μορφής.

 

Οι καλλιτέχνες, ο Επιμελητής και η Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15, Θησείο, κέντρο Αθήνας) που φιλοξενεί το πρωτότυπο project,  σας προσκαλούν να παραβρεθείτε στα εγκαίνια της έκθεσης και να την επισκεφτείτε στην διάρκεια της.

 

 

Τόσο την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης όσο και τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες που η έκθεση θα είναι ανοικτή, θα τηρούνται ευλαβικά οι οδηγίες της Πολιτείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19 και την ασφάλεια όλων.

 

Σημειώνει στο κείμενο τεκμηρίωσης της έκθεσης ο Επιμελητής Πάρης Καπράλος: “Ο Γάλλος φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Maurice Halbwachs στο μνημειώδες έργο του “συλλογική μνήμη” αναφέρει μεταξύ άλλων πως  “Η ανάμνηση είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό μια ανακατασκευή του παρελθόντος με τη βοήθεια δεδομένων που δανειζόμαστε στο παρόν, ανακατασκευή την οποία έχουν προετοιμάσει άλλες ανακατασκευές που έχουν δημιουργηθεί σε προηγούμενες εποχές κι απ’ όπου η εικόνα του παρελθόντος έχει προκύψει ήδη παραλλαγμένη”.

 

Σε αυτή την διαδικασία η οπτική μνήμη κυριαρχεί, είτε σαν πραγματική εικόνα, είτε ως λανθάνουσα και άλλοτε ως ψευδαισθητική. Το οπτικό ερέθισμα αγκαλιάζεται από όλες τις αισθήσεις και μεταστοιχειώνεται σε μια υποκειμενική πραγματικότητα.

 

Νεότερες νευρολογικές θεωρίες μας λένε πως όσες φορές ανακαλέσουμε μια μνήμη, τόσες φορές την επανεγγράφουμε, έτσι ώστε στο τέλος η μνήμη έχει αποκτήσει ζωή από μόνη της, έχει εξελιχθεί σε κάτι διαφορετικό από το πραγματικό.

 

 

Τα ανθρωποκεντρικά εικαστικά έργα πράττουν ανάλογα, ακολουθώντας εννοιολογικούς, συμβολικούς ή εξπρεσσιονισιτικούς δρόμους: άλλοτε αφηγηματικά κι άλλοτε στιγμιοτυπικά, διηγούνται μέσα από μυριάδες πρόσωπα την μυστική ιστορία του κόσμου, βάζοντας το δικό τους λιθαράκι στην συλλογική μνήμη. ”.

 

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, σχεδίου, φωτογραφίας και μία εγκατάσταση οι εικαστικοί καλλιτέχνες:

Natalia Kazirelova, Χριστίνα Ζυγούρη, Μαρία Παπαδοπούλου, Ερμιόνη Τσάνου, Στέλιος Τσιμογιάννης, Αγγελική Κουρμουλάκη, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, Μαριάνα Λειβαδοπούλου,  Βασίλης Κομνηνός, Μαρία Καρκαβίλλα, Φωτεινή Μπουχάρα, Δήμητρα Φακάρου, Μιχάλης Οδυσσέας Γιακουμάκης, Ζωή Τζήμητρα, Γιώργος Χουντάλας, Μάριος Τριχάς, Σπύρος Ρωμάνος. 

 

Η έκθεση θα λάβει χώρα 3 – 14 Νοεμβρίου 2020 στην Chili Art Gallery

( Δημοφώντος 13-15  Θησείο 11851, Αθήνα ).

 

Μέρες/Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.30 – 18.00, Σάββατο 11-15.00.

 

Κυριακή Κλειστά. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

Σχετικά με την  Chili Art Gallery

Η Chili Art Gallery ιδρύθηκε το 2010 και βρίσκεται στο Θησείο δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», μια ανάσα από το πιο ζωντανό σημείο της πόλης μας, το Γκάζι.

Αποτελεί έναν πολιτιστικό χώρο, όπου οι φιλότεχνοι και το κοινό γενικότερα μπορούν να έρχονται σε επαφή με όλες τις μορφές της Σύγχρονης Τέχνης.

Ζωγραφική, γλυπτική, κολάζ/συνθέσεις, εγκαταστάσεις/κατασκευές, χαρακτική, φωτογραφία μαζί με εφαρμογές σχεδιασμού και αισθητικής, που αφορούν σε λειτουργικά αντικείμενα και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως κεραμικά, ύφασμα, κόσμημα, γυαλί, έπιπλο, παρουσιάζονται σε μηνιαία βάση με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και events.

Ανακαλύψτε περισσότερα: https://chiliart.gr