ΑΥΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ «ΤΑΚΗΣ ΤΛΟΥΠΑΣ 1920 -2020. Ταξίδια μιας ζωής» Τιμητική έκθεση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Λαρισαίου φωτογράφου Τάκη Τλούπα

Σύλληψη, σχεδιασμός και επιμέλεια έκθεσης: Βάνια Τλούπα.

Τίτλοι τέλους για την έκθεση «ΤΑΚΗΣ ΤΛΟΥΠΑΣ 1920 -2020 . Ταξίδια μιας ζωής» την Τρίτη 15 Ιουνίου 2021 η οποία άνοιξε για το κοινό το Μάρτιο του 2020.

 

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε για να τιμήσει το Λαρισαίο φωτογράφο Τάκη Τλούπα και ταυτόχρονα να διερευνήσει την τέχνη αλλά και τον ίδιο το δημιουργό της καθώς το 2020 συμπληρώθηκε ένας αιώνας από τη γέννησή του.

 

Τα εγκαίνια συνέπεσαν χρονικά με μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τους χώρους του πολιτισμού και γενικότερα για όλους τους τομείς της ζωής.

 

Τα νέα δεδομένα που προέκυψαν λόγω της αναστολής λειτουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, απόρροια της πανδημίας του κορωνοϊού, μετέβαλλαν τον αρχικό προγραμματισμό της ημερομηνίας ολοκλήρωσης της έκθεσης.

 

Στο διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις σε μεμονωμένους επισκέπτες αλλά και σε σχολικές ομάδες τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού.

 

Κατά τη διάρκεια του lockdown πραγματοποιήθηκαν ψηφιακές παρουσιάσεις με στόχο τη διατήρηση της επικοινωνίας και την προβολή της έκθεσης στο κοινό και τους φίλους της Δημοτικής Πινακοθήκης.

 

Η αγορά της βέσπας  και το ταξίδι στο Παρίσι το 1953 στάθηκαν η αφορμή να στηθεί ένα φωτογραφικό ταξίδι με αφετηρία την Ελλάδα και προορισμό την Ευρώπη.

 

Η έκθεση αποτελείται από σαράντα πέντε ανέκδοτες φωτογραφίες από τη δεκαετία 1950-1970 και απεικονίζουν σκηνές από την ύπαιθρο αλλά και το αστικό τοπίο της Ελλάδας και της Ευρώπης.

 

Εικόνες μοναδικές με τη ματιά ενός ευαίσθητου καλλιτέχνη πάνω στα βήματα ενός μεγάλου περιπάτου από τον χειμώνα στο καλοκαίρι και από την Ελλάδα στο εξωτερικό που, υπακούοντας σε μια δική του εσωτερική παρόρμηση, έπαιρνε ό,τι του χρειαζόταν, για να δίνει ένα προσωπικό ύφος στις φωτογραφικές του καταγραφές και για να εκφράζεται μέσα απ’ αυτές.

 

Χρησιμοποιώντας προσωπικές φωτογραφίες από το οικογενειακό αρχείο του αλλά και πολλά προσωπικά του αντικείμενα, η έκθεση επιχειρεί να σκιαγραφήσει φωτογραφικά την πολυσχιδή προσωπικότητα του Τάκη Τλούπα που ταυτίστηκε με τη γη και τους ανθρώπους της, ένας ξυλογλύπτης που «λοξοδρόμησε» για να αφεθεί στη γοητεία των αντικατοπτρισμών, των καθρεφτισμάτων και των αντανακλάσεων και δεν έμεινε στα όρια του τόπου του αλλά ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική.

 

Τεχνικά δεξιοτέχνης αλλά και μεταφυσικά, πνευματικά και αισθητικά, ο Τάκης Τλούπας μας καλεί συνοδοιπόρους σε ένα ονειρικό ταξίδι με τη βέσπα του από την Ελλάδα στην Ευρώπη της δεκαετίας του 1950 μέσα σ’ ένα σκηνικό απλότητας και γαλήνης.

 

Οι φωτογραφίες του αποκαλύπτουν μια αθέατη πλευρά της πραγματικότητας, με μια ανόθευτη ποιητικότητα, που με σεμνότητα δικαιολογεί την παρουσία της και μας μεταφέρουν την εικόνα ενός αισιόδοξου ανθρώπου, με μια ιδιαίτερη αύρα ανθρωπιάς και τρυφερότητας.

 

Ο Τάκης Τλούπας παραμένει κάτοχος μιας αιώνιας αλήθειας που οι τόποι σε πολύ λίγους την αποκαλύπτουν και αυτό φαίνεται μέσα από το έργο του, που μας φανερώνει την προσωπικότητα, τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.

 

Άλλωστε για τον Τλούπα η φωτογραφία ήταν κάτι περισσότερο από επάγγελμα, ή πάθος προσωπικό. Ήταν τρόπος ζωής.

 

Είσοδος ελεύθερη

 

Πληροφορίες:

 

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

 

Γ. Παπανδρέου 2, Νεάπολη Λάρισας

τηλ. 2410616266

info@katsigrasmuseum.gr