Αικατερίνη Κριεζή – Λυδία Μαργαρώνη «Η Μήτρα της Ιοκάστης». Εικαστική εγκατάσταση στη biennale SPHINΧ 2021.

BIENNALE SPHINΧ 21

Η εγκατάσταση  «Η Μήτρα της Ιοκάστης»,  είναι συνεργατική δουλειά των εικαστικών Αικατερίνης Κριεζή και Λυδίας Μαργαρώνη και αναφέρεται στην θέση της γυναίκας σε μια  πατριαρχική κοινωνία και στις συνθήκες εγκλεισμού. 

 

Το έργο θα παρουσιαστεί στην Διεθνή Έκθεση του Φεστιβάλ SPHINΧ  2021 Biennale, «ΑΝΤΙΓΟΝΗ – ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ» στη Θήβα,  στον ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ, Δίρκης 25, Θήβα, από 2 έως 17 Οκτωβρίου 2021.

 

Όταν ο εγκλεισμός, που ενέχει αρνητική ερμηνεία εξ αρχής, γίνεται καθημερινότητα με πρόσχημα την ασφάλεια και την  προφύλαξη από τους εξωτερικούς εχθρούς, δεν αργεί να γίνει και  τιμωρία που επιβάλλεται, για να μας προφυλάξει και από τους έσωθεν «εχθρούς», την ανάγκη αυτοπροσδιορισμού και ταυτότητας, την προσωπική αντίληψη της αξιοπρέπειας, το αίσθημα της δικαιοσύνης.

 

Τότε γίνεται ένας «αντιγόνειος» τάφος. Στις μέρες μας μια κατοικία.

 

 

 

 

Η κατοικία ήταν και  είναι η «εστία». Είναι η μήτρα που όταν οι νόμοι και οι θεσμοί, την μετατρέπουν σε μιαρό σύμπλεγμα, τότε αυτή γεννά βεβαρημένα πρόσωπα, τραγικά εν αγνοία τους.

 

Γεννά μια Αντιγόνη.  Μια οποιαδήποτε Αντιγόνη, που πασχίζει να δράσει στο εχθρικό περιβάλλον μιας ποταπής πόλης και των πατριαρχικών συμπλεγματικών κοινωνιών – μήτρες της έμφυλης βίας.

 

 

 

“BIENNALE SPHINΧ 21”

 

Η biennale SPHINΧ ιδρύθηκε το 2015 στην πόλη της Θήβας και αφορά την διασύνδεση του τεράστιου πολιτισμικού αποθέματος της πόλης με την σύγχρονη τέχνη.

 

Η Biennale 2021 με τίτλο: «ΑΝΤΙΓΟΝΗ – ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ / ANTIGONE – LIMITS AND BORDERS», περιλαμβάνει διεθνείς και πανελλήνιες εικαστικές εκθέσεις, δρώμενα και performances με την συμμετοχή και την διάδραση του κοινού.

 

Το βασικό θέμα της biennale αφορά την διερεύνηση των ορίων και των διαφόρων τύπων σύγχρονων εγκλεισμών, σε αντιστοιχία με τους ρόλους της γυναίκας, με αναφορά το ερώτημα των ανθρώπινων ορίων που θέτει το πρόσωπο της μυθικής Αντιγόνης, πριγκίπισσας της Θήβας, στην ομώνυμη Σοφόκλεια Τραγωδία.

 

Με αφορμή ένα από τα δυνατότερα κείμενα του δυτικού πολιτισμού, αυτό που εξετάζεται είναι η ευρύτερη έννοια του εγκλεισμού, ο εγκλεισμός ως κοινωνική και πολιτισμική κατάσταση, οι λόγοι και τα κείμενα του, η βία και οι μισητοί κανόνες, η μηχανική της ταυτότητας, οι επιτηρήσεις και οι τιμωρίες στον σύγχρονο κόσμο.

 

Στόχος της Biennale SPHINΧ είναι η  γνωριμία του κοινού με έργα καλλιτεχνών με αναφορά την ιστορία της πόλης,  που δημιουργεί ένα νήμα σύνδεσης  του παρελθόντος με τον σύγχρονο κόσμο.

 

Η Biennale, που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 30 Οκτωβρίου 2021, θα φιλοξενηθεί στην πόλη της Θήβας και περιλαμβάνει:

 

  • Διεθνής εικαστική έκθεση στην πόλη της Θήβας με θέμα: «ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ» / «ANTIGONE – LIMITS AND BORDERS». Συμμετοχή 21 καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό
  • Έκθεση Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών με θέμα «Ο σύγχρονος πολιτισμός και η παράδοση των κειμένων».
  • Διεθνές συμπόσιο ανοιχτό στο κοινό πάνω στο θεωρητικό σχήμα της «κοινωνικής γλυπτικής».
  • Έκθεση τέχνης της μαθητικής κοινότητας της περιοχής με θέμα: «ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ».
  • Performances και εκπαιδευτικά δρώμενα με την συμμετοχή του κοινού.

INFO: https://www.sphinx-biennale.com

Λυδία Μαργαρώνη – Αικατερίνη Κριεζή