“Μελάνι σε χαρτί”: Έκθεση χαρακτικής και ζωγραφικής στην  Chili Art Gallery

Εικαστική ομαδική έκθεση χαρακτικής – ζωγραφικής

Από την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

 

Ο Εικαστικός Επιμελητής Πάρης Καπράλος σε συνεργασία με είκοσι εικαστικούς καλλιτέχνες παρουσιάζουν την έκθεση  Χαρακτικής και Ζωγραφικής “Μελάνι σε Χαρτί” και σας προσκαλούν να παρεβρεθείτε στα εγκαίνια της και να την επισκεφτείτε στην διάρκεια της. στην Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15, Θησείο, κέντρο Αθήνας).

 

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020, ώρες 18:00 – 22:00 και θα παρευρίσκονται ο Επιμελητής και η πλειοψηφία των συμμετεχόντων καλλιτεχνών για την εγκαινιάσουν και να υποδεχτούν το κοινό. Τόσο την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης όσο και τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες που η έκθεση θα είναι ανοικτή, θα τηρούνται ευλαβικά οι οδηγίες της Πολιτείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19 και την ασφάλεια όλων.

 

 

Σημειώνει μεταξύ άλλων στο κείμενο τεκμηρίωσης της έκθεσης ο Επιμελητής Πάρης Καπράλος: “Από τον 15ο αιώνα που το χαρτί έγινε κοινό αγαθό στην Ευρώπη, καλλιτέχνες το υιοθέτησαν, όπως οι Σάντρο Μποτιτσέλι, Ραφαήλ, Μιχαήλ Άγγελος, Λεονάρντο ντα Βίντσι. Η ιστορία του χαρτιού και του μελανιού συμπτύχθηκαν μέσα σε ένα μπουκέτο από τέχνες. Αρχικά ήταν η ζωγραφική, η χρήση της γραφής ως διακοσμητικού ή και καλλιτεχνικού στοιχείου, στην συνέχεια ο διαχωρισμός της τέχνης που εμπεριείχε η τυπογραφία που γέννησε την Χαρακτική, και παράλληλα με την γραφή εξελίχθηκαν τα έργα με πενάκι, σηματοδότησαν την αδιαχώριστη πλέον σχέση χαρτιού και μελανιού με το εικαστικό στερέωμα. Στην εποχή μας οι εικαστικοί καλλιτέχνες παράγουν με μεγάλη ποικιλομορφία ύφους, σειρά πειραματισμών ανάλογα με το σημείο εκκίνησης του καθενός έργα μοναδικής ευαισθησίας, συχνά καθόλου αναμενόμενα, που εκπλήσσουν για τις προσεγγίσεις τους. Συχνά υποτιμημένο ως μέσο στην Ελλάδα που βλέπουμε συχνά να κάθε αποτύπωση πέρα από τις ελαιογραφίες σε καμβά να αντιμετωπίζονται ως παραπαίδια της Τέχνης, και την Χαρακτική ως απότοκο της Τυπογραφίας, μέχρι την προηγούμενη γενιά, γεγονός εξαιρετικά ατυχές, καθώς στη μεν Χαρακτική οι Έλληνες εδώ και τρεις γενιές έχουν αποδώσει καλλιτέχνες παγκόσμιας εμβέλειας, και η ζωγραφική σε χαρτί, εικονογραφική ή μη, αποτελεί μία εξαιρετική ανερχόμενη σκηνή στην χώρα μας. Η διεθνής τάση το υδατοδιαλυτό μελάνι, έγχρωμο ή μαύρο, να χρησιμεύει σε ακουαρελίστες ως εναλλακτικό υλικό παραδοσιακότερων χρωμάτων, τα εξαιρετικά χειροποίητα και βιομηχανοποιημένα χαρτιά που έχουν στη διάθεση τους Χαράκτες και ζωγράφοι προερχόμενα από όλο τον πλανήτη, καθιστούν τις προσεγγίσεις της Τέχνης του μελανιού σε χαρτί μια από τις πιο ανανεωμένες και ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις των εικαστικών σήμερα”.

 

 

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και σχεδίου οι εικαστικοί καλλιτέχνες :

Judy Attwood, Sasha Chaitow, Foti Kllogjeri, Σωτηρία Αλεβίζου, Αγγελική Αντωνέα, Άννα Γαζέα, Άννα Γκιώτη, Ολυμπία Ζήση, Μαρία-Ελένη Θαλασσινού, Ηλίας Κασσελάς, Αικατερίνη Κονδύλη, Βαλεντίνη Μαυροδόγλου, Μαρία Μιντιούρη, Ιορδάνης Ναυρούζογλου, Δημήτρης Πανής, Τέρη Πάσχου, Μαρία Σταμάτη, Νατάσα Σαβράνη, Βασιλική Σαγκιώτη, Νικόλας Φωτιάδης.

 

Η έκθεση θα λάβει χώρα στην Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15, Θησείο, κέντρο Αθήνας) 19 – 30 Νοεμβρίου 2020.

Μέρες/Ώρες Λειτουργίας:

Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.30 – 18.00,

Σάββατο 11-15.00. Κυριακή Κλειστά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

Σχετικά με την  Chili Art Gallery

Η Chili Art Gallery ιδρύθηκε το 2010 και βρίσκεται στο Θησείο δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», μια ανάσα από το πιο ζωντανό σημείο της πόλης μας, το Γκάζι. Αποτελεί έναν πολιτιστικό χώρο, όπου οι φιλότεχνοι και το κοινό γενικότερα μπορούν να έρχονται σε επαφή με όλες τις μορφές της Σύγχρονης Τέχνης. Ζωγραφική, γλυπτική, κολάζ/συνθέσεις, εγκαταστάσεις/κατασκευές, χαρακτική, φωτογραφία μαζί με εφαρμογές σχεδιασμού και αισθητικής, που αφορούν σε λειτουργικά αντικείμενα και αντικείμενα καθημερινής χρήσης , όπως κεραμικά, ύφασμα, κόσμημα, γυαλί, έπιπλο, παρουσιάζονται σε μηνιαία βάση με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και events.

Ανακαλύψτε περισσότερα: https://chiliart.gr