Street Art Dialogues. Συζητώντας για την Τέχνη του Δρόμου. Αμφιθέατρο Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα.





Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020, 11:30 π.μ.


Ο Σύλλογος «Φίλοι της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας  – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα» διοργανώνει θεματική ομιλία και παρουσίαση με τίτλο Street Art Dialogues. Συζητώντας για την Τέχνη του Δρόμου την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου στις 11:30 π.μ. στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα.

Η Τέχνη του Δρόμου συνδέεται άμεσα ιστορικά με τον αστικό χώρο ως μορφή δημόσιας έκφρασης και δημιουργίας, ατομικής αλλά και συλλογικής. Ξεκινώντας τη δεκαετία του ’70 στη Νέα Υόρκη από νέους που ήθελαν να εκφράσουν την ταυτότητά τους, η Τέχνη του Δρόμου μετεξελίχθηκε πολλαπλώς και εξαπλώθηκε παγκοσμίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η τέχνη πλέον απλώνεται στο δημόσιο χώρο, αποδρά από τα μουσεία και τις γκαλερί και συναντάει όλους εμάς στην πιο άμεση μορφή της. Μετατρέπεται σε εικαστικό στοιχείο, σχολιάζει την καθημερινότητα και δημιουργεί έναν γόνιμο διάλογο με τους πολίτες. Οι καλλιτέχνες παρεμβαίνουν εικαστικά στο αστικό τοπίο με πρωτότυπες και εμπνευσμένες τοιχογραφίες που αποτελούν πια ένα οικείο κομμάτι του οπτικού μας πολιτισμού. Η Τέχνη του Δρόμου επινοεί και κατασκευάζει εκ νέου τον αστικό ιστό, προτείνει νέες νοηματοδοτήσεις, αισθητηριακές εμπειρίες και συνομιλεί με το περιβάλλον στο οποίο εντάσσεται επικοινωνώντας άμεσα με το κοινό.

Το πώς μπορεί να μεταμορφώσει η Τέχνη του Δρόμου το δημόσιο χώρο και τις ελληνικές πόλεις καθώς και την πολυδιάστατη αυτή σχέση μεταξύ τους, θα αναλύσουν, ο καθένας από τη πλευρά του, οι παρακάτω ομιλητές, ο Μέλανδρος Γκανάς / Σύλλογος Κόμικς και Τεχνών ΕτουΚου, οι Λαρισαίοι εικαστικοί Αστέρης Δημητρίου, Αστέρης Λάσκαρης, Χρήστος Λάσκαρης και ο Κλεομένης Κωστόπουλος  / Πρόεδρος της Art in Progress, εικαστικός, επιμελητής εκθέσεων και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Street Art Φεστιβάλ Πάτρας | ArtWalk, υπό τον συντονισμό της Βαλεντίνης Μαργαριτοπούλου / εικαστικής επιμελήτριας, μουσειολόγου και μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου.  

Στο τέλος των ομιλιών θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.
Είσοδος ελεύθερη.

Υποστήριξη: Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα
 «Φίλοι της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας  – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα»