Ειρήνη Ράπτη: Shadow dancers and…more

Συνέντευξη με την εικαστικό

Ειρήνη Ράπτη

Κίνηση, χορός, ανθρώπινο σώμα, αρμονία...

 

Η Ειρήνη Ράπτη είναι απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διδάσκει εικαστικά σε σχολείο ειδικής αγωγής.

 

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών Μουσειολογίας και Παιδαγωγικής διαχείρισης καθώς και Ειδικής αγωγής.

 

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της ασχολήθηκε αρχικά με τη ζωγραφική, όμως πολύ σύντομα η χαρακτική την κέρδισε κι έγινε το μέσο με το οποίο αισθάνεται περισσότερο την ανάγκη να εκφραστεί εικαστικά.

 

Η ίδια λέει πως οι χρόνοι και τα στάδια ενός χαρακτικού έργου μετατρέπουν τη δημιουργική διαδικασία σε πράξεις ιεροτελεστίας, αφού όλα πρέπει να γίνουν στην ώρα τους και όχι απρογραμμάτιστα.

 

Το σχέδιο, η χάραξη, το μελάνωμα και τα τυπώματα ολοκληρώνουν έναν κύκλο παραγωγής, που κάθε βήμα έχει τη δική του σημασία

κρατώντας τον δημιουργό σε απόλυτη εγρήγορση.

 

 

 

 

Τα χαρακτικά έργα της Ειρήνης Ράπτη εκφράζουν βιώματα, προσωπικά αλλά και κοινά, τα όποια αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία πλάθονται ιστορίες με περιεχόμενο που άπτεται της πραγματικότητας αλλά και της μυθοπλασίας.

 

Είναι εξαιρετικά πιθανό κάποιες εικόνες να γίνονται φορείς συναισθημάτων και εσωτερικής κατάστασης, που ενεργοποιούν τις αισθήσεις του θεατή απρόσμενα, σε βαθμό που οι αφηγήσεις να ζωντανεύουν εμπρός του.

 

Οι σκιώδεις χορευτές δρασκελίζουν στο ημίφως, μέσα στον θόρυβο του χρώματος αλλά και τη σιωπή της μονοχρωμίας.

 

Είναι εραστές που πορεύονται πάντα μαζί, κρύβοντας τη φθορά του χρόνου μέσα στον χώρο που κινούνται, καταγράφοντας τη μαγεία μιας πορείας που ταυτίζεται με τη ζωή.

 

Δεν είναι παραίσθηση, ούτε ένα φευγαλέο όραμα που ξεπροβάλλει μέσα από τη γλαφυρή εξιστόρηση που δημιουργεί η χαρακτική της.

 

Είναι το άγγιγμα της αφαίρεσης, η κατάλυση της μονοτονίας και η απαρχή μιας ξέφρενης κι εντατικά δημιουργικής αναζήτησης που θα φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται.

 

 

 

 

 

 

 

Η ατομική της έκθεση με τίτλο Shadows Dancers εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο του 2020, παρέμεινε ωστόσο κλειστή λόγω των μέτρων που ίσχυσαν μέχρι και τον Απρίλιο του 2021.

 

Στον χρόνο που μεσολάβησε μια διαδικτυακή περιήγηση έδωσε τη δυνατότητα σε όσους ήθελαν να επισκεφθούν εικονικά την έκθεση, να το κάνουν μέσα από τον χώρο τους με τα ηλεκτρονικά μέσα που διέθεταν.

 

Η επιμελήτρια της έκθεσης Ιστορικός Τέχνης Έλλη Λεβεντάκη επίλεξε μια σειρά χαρακτικών έργων ( μονοτυπίες ) που είχαν ως επίκεντρο τον χορό όπως εκφράζεται μέσα από την κίνηση της ανθρώπινης φιγούρας.

 

Μια σειρά από μονοτυπίες σε διάφορα μεγέθη αρκετές απ’ τις οποίες αποτέλεσαν τον κορμό και της πτυχιακής εργασίας της εικαστικού.

 

Στον χώρο της Etch Ink που δημιούργησαν η Δήμητρα Σιατερλή και ο Pino Pandolfini ως εκθεσιακό σημείο του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών, τα έργα της Ειρήνης Ράπτη παρουσιάστηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Η συνεργασία όλων των συντελεστών υπήρξε υποδειγματική και το αποτέλεσμα ευχαρίστησε αλλά και δικαίωσε τις προσπάθειες όλων.

 

Το βίντεο που ακολουθεί είναι μια καταγραφή των όσων η ίδια είπε στην κάμερα για την έκθεση, τη δουλειά της γενικότερα, την αγάπη της για τη χαρακτική αλλά και τα μελλοντικά της σχέδια.

 

 

 

 

 

 

https://eirinirapti.gr/
Δείτε ακόμα