“Potential Project | Μέσα στο μυαλό του Άλλου”. Ένα εργαστήρι σύγχρονης τέχνης με θέμα τη διαφορετικότητα.

Τα πρώτα τρία εργαστήρια οργανώνονται αντίστοιχα από τους εικαστικούς Νίνα Παπακωνσταντίνου, Γιώργο Τσεριώνη και Βασίλη Γεροδήμο.

Μέσα στο μυαλό του Άλλου | Ένα εικαστικό εργαστήρι από την ομάδα του Potential Project & τη Νίνα Παπακωνσταντίνου για το 35ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών. Φωτογραφίες: Guram Chachanidze

Η ομάδα του Potential Project με χαρά ανακοινώνει το πειραματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα  «Μέσα στο μυαλό του Άλλου», μία σειρά εργαστηρίων σύγχρονης τέχνης για μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ δημοτικού στα δημόσια σχολεία του Δήμου Αθηναίων.

 

Στόχος του προγράμματος είναι η μύηση και εξοικείωση παιδιών προερχόμενων από διαφορετικές πολιτισμικές κουλτούρες με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, καθώς και η ενδυνάμωση της δημιουργικότητας και της φαντασίας τους για την ανάδειξη ζητημάτων που συνδέονται με σύγχρονα πολιτισμικά φαινόμενα.

 

Θεματικό επίκεντρο αποτελεί η κατανόηση της διαφορετικότητας, ανοίγοντας συζήτηση για τους «διαφορετικούς άλλους» που η κοινωνία θέτει συχνά στο περιθώριο.

 

Στα πλαίσια του προγράμματος θίγονται θέματα όπως η καταπολέμηση των στερεοτύπων, των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού, η αποδοχή της διαφορετικότητας και η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης.

 

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και μέχρι το τέλος του έτους θα παρουσιαστεί σε τρία δημοτικά σχολεία του Δήμου Αθηναίων: 35ο Δημοτικό σχολείο (Εξάρχεια), 51ο Δημοτικό σχολείο (Πλατεία Βάθης),110ο Δημοτικό σχολείο (Γκύζη).

 

Τα πρώτα τρία εργαστήρια οργανώνονται αντίστοιχα από τους εικαστικούς Νίνα Παπακωνσταντίνου, Γιώργο Τσεριώνη και Βασίλη Γεροδήμο.

 

 

Στο πρώτο εργαστήριο, από το οποίο προέρχονται οι φωτογραφίες, η εικαστικός Νίνα Παπακωνσταντίνου έκανε παρουσίαση της δουλειάς της, μίλησε στα παιδιά για τον κώδικα της γραφής και – χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από την Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων- τα ώθησε να επεξεργαστούν το κείμενο σε διάφορες γλώσσες με τρόπο που μπορεί να δημιουργήσει ένα έργο.

 

Η ομάδα Potential Project αποτελείται από τον εικαστικό καλλιτέχνη Δημήτρη Γεωργακόπουλο, την ιστορικό τέχνης και πολιτιστική διαχειρίστρια Καρολίνα Αλειφεροπούλου, τον ιστορικό τέχνης Αλέξανδρο Πλατή και τον διαχειριστή πολιτιστικής και κοινωνικής εκπαίδευσης Βασίλη Νάση.

 

Το πρόγραμμα Μυαλό του Άλλου» πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων