«Αντιγόνη: Όρια και σύνορα». Biennale SPHINX στην πόλη της Θήβας, 2 – 30 Οκτωβρίου 2021

2 έως τις 30 Οκτωβρίου 2021

Η Αντιγόνη, η μυθική Θηβαία πριγκίπισσα, επιστρέφει τον Οκτώβριο στον τόπο καταγωγής της, την πόλη της Θήβας, στο πλαίσιο της διεθνούς Biennale SPHINX.

 

Η biennale SPHINX ιδρύθηκε το 2015 στην πόλη της Θήβας και αφορά την διασύνδεση του τεράστιου πολιτισμικού αποθέματος της πόλης με την σύγχρονη τέχνη, προάγοντας έξυπνα έναν προβληματισμό παγκόσμιας εμβέλειας με στόχο την ίδια την κοινωνική ζωή.

 

Θεωρώντας στην πόλη ως καμβά διοχέτευσης της δημιουργικής ενέργειας, η Biennale με τίτλο: «ΑΝΤΙΓΟΝΗ – ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ / ANTIGONE – LIMITS AND BORDERS», δίνει το στίγμα των εκδηλώσεων, που περιλαμβάνουν διεθνείς και πανελλήνιες εικαστικές εκθέσεις, δρώμενα και performances με την συμμετοχή και την διάδραση του κοινού, μαθητική έκθεση παιδιών της περιοχής, συζητήσεις με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων πρωτοπόρων θεωρητικών και δημιουργών πάνω στην κοινωνικές διαστάσεις της τέχνης.

 

Το βασικό θέμα της biennale αφορά την διερεύνηση των ορίων και των διαφόρων τύπων σύγχρονων εγκλεισμών, σε αντιστοιχία με τους ρόλους της γυναίκας, με αναφορά το ερώτημα των ανθρώπινων ορίων που θέτει το πρόσωπο της μυθικής Αντιγόνης, πριγκίπισσας της Θήβας, στην ομώνυμη Σοφόκλεια Τραγωδία.

 

Με αφορμή ένα από τα δυνατότερα κείμενα του δυτικού πολιτισμού, αυτό που εξετάζεται είναι η ευρύτερη έννοια του εγκλεισμού, ο εγκλεισμός ως κοινωνική και πολιτισμική κατάσταση, οι λόγοι και τα κείμενα του, η βία και οι μισητοί κανόνες, η μηχανική της ταυτότητας, οι επιτηρήσεις και οι τιμωρίες στον σύγχρονο κόσμο, όπως ακριβώς τέθηκαν από τον Μ. Foucault, τον G. Agamben και άλλους σύγχρονους στοχαστές.

 

Η παγκόσμια επικαιρότητα μας δίνει πληθώρα ακραίων και ανατριχιαστικών παραδειγμάτων.

 

 

 

Η Biennale, που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 30 Οκτωβρίου 2021, θα φιλοξενηθεί στην πόλη της Θήβας και αναλυτικά περιλαμβάνει τ’ ακόλουθα γεγονότα:

 

● Διεθνή εικαστική έκθεση με θέμα: «ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ» / «ANTIGONE – LIMITS AND BORDERS». Στην έκθεση θα συμμετέχουν 21 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. / ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

● Σε συνεργασία με την ΕΦΑ Βοιωτίας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας, θα παρουσιαστεί η συλλογική εικαστική εγκατάσταση 40 Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών και θεωρητικών με θέμα το «ΜΕΓΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ – o Σύγχρονος Πολιτισμός και η Παράδοση των Κειμένων».

 

Η έκθεση αφορά στην σύνθεση των προσωπικών φωνών του βιβλίου με τα όρια που θέτει ο δημόσιος μνημειακός λόγος, όπως παρατίθεται από την αρχαία παράδοση, σε μια κοινή προσπάθεια ενάντια στην λήθη.

 

Το «ΜΕΓΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ» είναι ένα πειραματικό συλλογικό εγχείρημα εγκατάστασης ενός «μέγα-βιβλίου» που πιάνει το νήμα της παράδοσης των εικαστικών βιβλίων (artist’s book). Ένα project της καλλιτεχνικής ομάδας “Ορίζοντας Γεγονότων”. / ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΒΑΣ, 6 έως 30/10/2021, ώρες μουσείου.

 

● Διεθνές συμπόσιο πάνω στο θεωρητικό όχημα της biennale με τίτλο: “ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ”. Στο συμπόσιο θα εξεταστούν οι κοινωνικές διαστάσεις, οι εγκλωβισμοί, οι έλεγχοι και οι απελευθερώσεις της τέχνης στον σύγχρονο κόσμο.

 

Στις παρουσιάσεις και τις συζητήσεις θα συμμετέχουν σημαντικοί θεωρητικοί και ακτιβιστές καλλιτέχνες και θα είναι ανοιχτές στις παρεμβάσεις του κοινού / ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ, 9/10/2021, Πρωί και απόγευμα.

 

● Έκθεση τέχνης της μαθητικής κοινότητας της περιοχής με θέμα: «ΑΝΤΙΓΟΝΗ». Η έκθεση περιλαμβάνει τα έργα 21 Μαθητών, έργα που προέκυψαν μέσα από μαθητικό διαγωνισμό στα γυμνάσια και τα λύκεια της Βοιωτίας.

 

Οι μαθητές θα παρουσιάσουν τα έργα τους δίπλα σε αυτά των καταξιωμένων δημιουργών, μειώνοντας την ψυχολογική απόσταση μεταξύ της τοπικής μαθητικής έκφρασης από αυτήν των επαγγελματιών διεθνούς βεληνεκούς. / ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

● Performances και εκπαιδευτικά δρώμενα με την συμμετοχή του κοινού. / ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ.

 

● Εικαστική εγκατάσταση με θέμα «ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΕΙΑΣ», από την καλλιτεχνική ομάδα της Σφίγγας. Το έργο διερευνά τις διαστάσεις της συμμετοχικής δημιουργικής – κοινωνικής πράξης.

 

Το τοπίο που επικαλείται είναι το τοπίο ενός πρωτόγονου κόσμου όπου το μέλλον γυρίζει με μίας στην προϊστορία, στην χρονικότητα του αιώνιου και του αυτάρκους.

 

Η τεράστια εγκατάσταση θα παρουσιαστεί ως έργο in progress προς το κοινό, καθώς αναμένεται να παρουσιαστεί σε διεθνείς εκθέσεις. / ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

● Παρουσίαση μέρους της διεθνούς εικαστικής συλλογής της biennale SPHINX.

 

Η γνωριμία του κοινού με έργα σύγχρονων δημιουργών με αναφορά την ιστορία της πόλης, δημιουργεί ένα καλλιτεχνικό διάδρομο, διαρρηγνύοντας τα όρια ανάμεσα στο παρόν, την ιστορία και τον μύθο, γεγονός που μπορεί να διοχετεύσει σε νέα ύδατα τις αναζητήσεις για ταυτότητα.

 

Η έκθεση μπορεί να γίνει αφετηρία ευαισθητοποίησης και ενίσχυσης στο μόνιμο αίτημα μας προς την δημιουργία ενός επισκέψιμου εκθεσιακού και εκπαιδευτικού χώρου στο κέντρο της πόλης. ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ, 2 έως 17 Οκτωβρίου

 

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ, Δίρκης 25, Θήβα. 2 έως 17 Οκτωβρίου.

Ανοιχτά Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή 6-8 μ.μ.,

Σάββατο 11 π.μ.-2 μ.μ. & 6-9 μ.μ. , Κυριακή 11 π.μ.-2 μ.μ.

 

Η Biennale SPHINX ιδρύθηκε το 2015 και ασχολείται με τη διασύνδεση του τεράστιου πολιτισμικού αποθέματος της πόλης της Θήβας με τη σύγχρονη τέχνη, προάγοντας έναν προβληματισμό παγκόσμιας εμβέλειας με στόχο την ίδια την κοινωνική ζωή.

 

Η «κοινωνική γλυπτική» είναι η μέθοδος και το θεωρητικό όχημα της biennale που επιχειρεί την επαναφορά του χαμένου, αρχέγονου περιεχομένου της κοινωνικής συμμετοχής στην σύγχρονη τέχνη, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα το βαθύ νήμα που συνδέει το παρελθόν με τον σύγχρονο κόσμο.

 

Με αυτόν τον τρόπο η Biennale SPHINX επεκτείνει, δίνει διέξοδο και συνδέεται δυναμικά με ανάλογους προβληματισμούς, καλλιτεχνικούς και μη, που εξασκούνται στην Ευρώπη και στον κόσμο.

 

ΠΟΤΕ: 2-30 Οκτωβρίου 2021
ΠΟΥ: ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ, Δίρκης 25, Θήβα

INFO: https://www.sphinx-biennale.com/
https://www.facebook.com/sphinx2015