ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ «ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ/DAISIES» ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 25 ΜΑΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 20:ΟΟ

Οι Μαργαρίτες, που παρουσιάζονται στο αίθριο του μουσείου, πειραματίζονται με τις αισθητηριακές εμπειρίες του θεατή.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων & της ένταξης της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα στην Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης «Δρόμοι του ιμπρεσιονισμού»

 

Μετά από πολύμηνη διακοπή λειτουργίας των μουσείων και όλων των πολιτιστικών δομών γίνεται η επανεκκίνηση από τις 14 Μαΐου για τα μουσεία και επιχειρείται μία επαναπροσέγγιση του κοινού μέσα από τις νέες προτάσεις και τις δια ζώσης δράσεις τους.

 

Η επανεκκίνηση συμπίπτει σχεδόν χρονικά με τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η οποία από το ICOM, γιορτάζεται και φέτος διαδικτυακά.

 

Παρόλα αυτά, τα μουσεία, τα περισσότερα από τα οποία αναγκάστηκαν να επαναπροσδιορίσουν τον προγραμματισμό των δια ζώσης δράσεών τους,  ανοίγοντας και πάλι τις πύλες τους προς το κοινό, έχουν νέες προτάσεις.

 

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα εκτός από τις τρέχουσες εκθέσεις, πρόκειται να εγκαινιάσει την Τρίτη 25 Μαΐου και ώρα 20:00 την ομαδική πρωτότυπη εικαστική έκθεση, παραγωγή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα, με τίτλο «Μαργαρίτες/Daisies», στο αίθριο του ισογείου, η οποία εντάσσεται στις δράσεις της στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης «Δρόμοι του Ιμπρεσιονισμού».

 

Η συμμετοχή του μουσείου είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για την πόλη μας όσο και για το πανελλήνιο, καθώς αποτελεί την πρώτη Ελληνική συμμετοχή στο δίκτυο Ιμπρεσιονιστών της Πολιτιστικής Διαδρομής του Συμβουλίου της Ευρώπης.

 

Σκοπός του προγράμματος είναι η δικτύωση και ο «διάλογος» του μουσείου μας, με άλλα μουσεία της Ευρώπης που έχουν στην συλλογή τους έργα του Ιμπρεσιονισμού.

 

Το καινοτόμο πρόγραμμα της συλλογής Κατσίγρα, θα στηριχτεί και θα προωθηθεί από τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων & Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού η οποία αποτελεί το σημείο επαφής για το πρόγραμμα των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης και από τον οργανισμό διαχείρισης της συγκεκριμένης Πολιτιστικής διαδρομής “Eau & Lumiere”.

 

Η σύγχρονη εικαστική έκθεση δανείζεται τον τίτλο «Μαργαρίτες», από την ομώνυμη ανθογραφία της Θάλειας Φλωρά – Καραβία,- έργο της Συλλογής Γ. Ι. Κατσίγρα- και επαναπροσεγγίζει το έργο της, δημιουργώντας έναν οπτικό γραμματισμό, προσδίδοντας του, έτσι, μια σύγχρονη καλλιτεχνική υπόσταση.

 

Δεκατρείς καλλιτέχνιδες τιμούν την σπουδαία ζωγράφο, κατασκευάζοντας «εντυπώσεις» του έργου της.

 

Έχουν ως στόχο να διεγείρουν την κριτική του σκέψη, εξερευνώντας έναν συμφυρμό κοινωνικών αποχρώσεων, και να εντείνουν την βιωματική  του τέρψη, μέσα από μια πληθώρα υφών και εικόνων.

 

Με μια μεταμοντέρνα αισθητική προσέγγιση «επικαιροποιούν» τα αγριολούλουδα του έργου της με αλληγορικούς συμβολισμούς.

 

Ακροβατούν ανάμεσα στις επαναστατικές ιδέες του Ιμπρεσιονισμού και στο «χρέος» τους ως σύγχρονες καλλιτέχνιδες να θίξουν την τωρινή εικαστική ελευθερία, φέρνοντας στο φως τις αντίξοες συνθήκες στις οποίες έζησαν και εργάστηκαν οι καλλιτέχνιδες μιας άλλης εποχής.

 

Συμμετέχουν: Μαριάννα Γκουντουβά, Ζωή Ζηπέλα, Ρούλα Καραφέρη, Λιάνα Κρανιώτου, Δήμητρα Οικονόμου, Μαρία Παναγιώτου, Αθανασία Παπατζέλου,  Ελένη Σαρλή, Ιφιγένεια Σδούκου, Ζωή Σεϊτάνη, Βασιλική Σουλτούκη, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Βιβή Τσιόγκα.

 

Επιμέλεια έκθεσης: Αντιγόνη Καψάλη, Ιστορικός τέχνης/ Εικαστικός

 

Πληροφορίες: Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

Γ. Παπανδρέου 2, 41334 Λάρισα

Τηλ. 2410 623615, 2410616266

Email: info@katsigrasmuseum.gr