Τοιχογραφία “Nuovo Cinema Paradiso” ( Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος )

Μια ιδιαίτερη δημόσια τοιχογραφία

 

Σε μια εποχή δυσκολιών λόγω της πανδημίας Covid-19, όπου η καθημερινή ζωή γίνεται άσκηση για επιβίωση, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος, υποστηρίζοντας ότι η τέχνη είναι η υψηλότερη μορφή ελπίδας και ότι η επίδρασή της στη κοινωνία είναι σημαίνουσας σημασίας, συνεχίζει το πολιτιστικό του έργο τιμώντας για ακόμα μία φορά την μνήμη του εμβληματικού συνθέτη Ennio Morricone που «έφυγε» πρόσφατα, μέσα από τη δημιουργία μιας ακόμα αφιερωματικής δημόσιας τοιχογραφίας στην οδό Μ. Αλεξάνδρου στη Λάρισα με θέμα από την αγαπημένη ταινία του Giuseppe Tornatore Nuovo Cinema Paradiso.

 

Η δημιουργία της τοιχογραφίας βασίστηκε στην πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος σε συνεργασία με την ομάδα URBANACT, τελεί υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, αφιερώνεται ειδικά στη σύζυγο του Ennio Morricone, Maria Travia Morricone και στον σκηνοθέτη Giuseppe Tornatore και υλοποιήθηκε από τον εικαστικό καλλιτέχνη PUPET.

 

 

Nuovo Cinema Paradiso (1988)η απόλυτη ωδή στην 7η τέχνη, αυτή η ρομαντική αυτοβιογραφική ιστορία του Giuseppe Tornatore, που αφηγείται ένα νοσταλγικό παραμύθι ενηλικίωσης και απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, με την αριστουργηματική μουσική του Ennio Morricone που «ντύνει» με έναν ξεχωριστό τρόπο την ταινία ενισχύοντας ιδανικά το συναίσθημα της νοσταλγίας εκείνης της εποχής της αθωότητας.

 

Όλες αυτές τις ποιότητες της μαγικής αυτής σύζευξης της τέχνης του κινηματογράφου και της μουσικής, αυτά τα συναισθήματα αυθεντικής αγάπης και νοσταλγίας, αναδημιουργεί με σύγχρονες αναφορές ο εικαστικός καλλιτέχνης PUPET στην τοιχογραφία Nuovo Cinema Paradiso, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η εικαστική επιμελήτρια – μουσειολόγος και υπεύθυνη επικοινωνίας του Συλλόγου, Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου.

 

 

Η ιδιαίτερη εικονογραφία της ταινίας, οι δονήσεις της μουσικής του Ennio Morricone και το συναίσθημα που πυροδοτεί η ίδια η ταινία που δεν παύει να λειτουργεί ευεργετικά ακόμα και σήμερα, αποτέλεσαν τη πηγή έμπνευσης για αυτή τη σύγχρονη δημιουργία με σκοπό όχι μόνο να τιμήσει το έργο των δύο σημαντικών δημιουργών αλλά και να τονίσει τις διαχρονικές αναφορές και αξίες της «υψηλής» τέχνης που εξακολουθούν να αποτελούν σημεία αναφοράς σύγχρονης αφήγησης και δημιουργίας.

 

Η μουσική του Ennio Morricone είναι ένας τρόπος σκέψης, μία στάση ζωής, μία φιλοσοφία, όλες οι δράσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος επηρεάζονται από τα βήματα του μαέστρου μέσα στο χρόνο και ιχνογραφούν την έννοια, την εντύπωση και το συναίσθημα που σχετίζεται με τον μεγάλο συνθέτη Ennio Morricone.

 

Βιογραφικό PUPET

Ο εικαστικός καλλιτέχνης PUPET γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας και ασχολείται με το graffiti και την street art από πολύ μικρή ηλικία. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις και street art projects-festivals στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ενώ έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

 

Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος