Χαράλαμπος Κατσατσίδης «ΤΕΡΑΤΟΓΟΝΙΕΣ» : Στην πινακοθήκη Γ. Βογιατζόγλου μέχρι και τις 16 Ιανουαρίου 2021. ( Βίντεο )

30 Χρόνια ζωγραφικής

Δυτικά της Ιθάκης

 

Η αναδρομική έκθεση του Χαράλαμπου Κατσατσίδη θα μπορούσε κάλλιστα να φέρει τον τίτλο «Χαράλαμπος Κατσατσίδης : 30 χρόνια ζωγραφικής».

 

Η πινακοθήκη Γ. Βογιατζόγλου παρουσιάζει το έργο του εικαστικού μέσα από μια πληθώρα ζωγραφικών έργων, προσωπική καταγραφή και αναφορά στη βιωματική σχέση του ζωγράφου με την Τέχνη που υπηρετεί.

 

Ο Κατσατσίδης καταθέτει τα έργα του ως τεκμήρια, μοναδικά και ανεκτίμητης αξίας για τον ίδιο, ντοκουμέντα μιας πολύχρονης πορείας που σφύζει από χρώμα, ένταση και συναισθηματική φόρτιση κάθε φορά για κάτι διαφορετικό.

 

«ΤΕΡΑΤΟΓΟΝΙΕΣ», με σταθερή πορεία πάντα Δυτικά της Ιθάκης και σαφείς αναφορές στον Καβάφη αλλά και την Αινειάδα του Βιργίλιου, όπου το ταξίδι είναι μακρύ για τον κυνηγημένο από την Ήρα Αινεία, πέρα από τις στήλες του Ηρακλή.

 

Ο Άδης δεν είναι το τέλος κανενός ταξιδιού και η ζωγραφική του Χαράλαμπου Κατσατσίδη το αποδεικνύει.

 

Σκοτεινός αλλά συνάμα ελπιδοφόρος, τερατομορφικός αλλά συγχρόνως ανθρωπογενής, αποτελεί το σύνορο μάλλον, το πέρασμα από τη μια διάσταση στην επόμενη.

 

Η ζωγραφική του Κατσατσίδη παραμένει πάντοτε συναρπαστική, είτε αυτή αποτυπώνεται σε τεράστιους καμβάδες γεμάτους ανελέητα ρημαγμένες πινελιές είτε καταλαμβάνει χώρους σε μικρά τελάρα, όπου το σενάριο χωρίζεται σε αυτοτελή εικονογραφικά επεισόδια που δημιουργούν την αίσθηση της προσμονής για το επόμενο.

 

Οι επικοί ποιητές τον εμπνέουν εδώ και δεκαετίες, τα έργα τους σηματοδότες για τα δικά του και η ευφυία των γραπτών τους του υποδεικνύει τον δρόμο, κατευθύνοντάς τον δημιουργικά.

 

Η έκθεση ΤΕΡΑΤΟΓΟΝΙΕΣ είναι η αναδρομή ενός έργου που διαρκεί σχεδόν τριάντα χρόνια και που τώρα ώριμο πλέον εκτίθεται ως εικαστικό αφήγημα.

 

Η περιπλάνηση σε αυτή συνιστά σαφή δέσμευση του θεατή να εντρυφήσει στο νόημα των έργων που την αποτελούν και να γίνει μέρος του αφηγήματος.

 

Ο ενδοσκόπος Κατσατσίδης μας χειραγωγεί σ’ έναν τρόπο αποκαλυπτικής κατανόησης της δουλειάς του, χρίζοντάς μας κοινωνούς των μηνυμάτων που αναδύονται από τις εξπρεσιονιστικές του τραγικές φιγούρες που τελικά του μοιάζουν πολύ.

Ζώης Σπ. Κουτρούλης

 

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελευθερίου Βενιζέλου 63-71, Νέα Ιωνία, 14231 Αττική
Τηλ: +30 210 27 10 472
Fax: +30 210 27 12 653
e-mail: info@vogiatzogloucollection.gr

skype vogiatzoglou
Pinakothiki Vogiatzoglou

Ώρες Λειτουργίας

Πέμπτη – Παρασκευή 11:00-19:00
Σάββατο 11:00-15:00

 

Αξίζουν την προσοχή