«Δυτικά της Ιθάκης – ΤΕΡΑΤΟΓΟΝΙΕΣ», 30 χρόνια ζωγραφικής από τον Χαράλαμπο Κατσατσίδη.

Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής

Αναδρομική ατομική έκθεση στην Πινακοθήκη Γ. Βογιατζόγλου από τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020.

 

«Στη ζωγραφική του Κατσατσίδη διαπλέκονται με αγριότητα και ενστικτώδη ορμή, έντονες πινελιές, συχνά σε ρίγες ή άλλα γεωμετρικά μοτίβα για να διαλύσουν, αποδομήσουν και επανασυνθέσουν εικόνες κάπου μεταξύ παράστασης και αφαίρεσης, ονείρου και σκληρής πραγματικότητας, δαίμονες, εφιάλτες, κεφάλια ζώων, βράχοι.

 

Τα θεωρώ τρομακτικά έργα, και ταυτόχρονα, σπαρακτικά….

 

…Ακόμη πιο σημαντικό όμως μου φαίνεται ότι είναι η οραματική εμπειρία που προσφέρουν στον θεατή.»

Θανάσης Μουτσόπουλος.

 

 

 

 

«Ακολουθώντας ανάλογο προβληματισμό θέλω κι εγώ να αναρωτηθώ πόσο ο κόσμος μπορεί να χωρέσει σ’ έναν πίνακα – ή, καλύτερα πως ο κόσμος καθίσταται πίνακας – κι επίσης αν μπορεί ένας πίνακας να αντέξει – που υπό περιπτώσεις είμαι βέβαιος ότι μπορεί – την όποιαν αλήθεια του κόσμου.

 

Και ιδίως εκείνη την αλήθεια που δεν αποδεικνύει την ύπαρξη της μέσα από μιαν άλλη αλήθεια αλλά υφίσταται αυτόφωτη, αυτάρκης και μυστηριώδης.

 

Εδώ και δεκαετίες ο προβληματισμός του Χαράλαμπου Κατσατσίδη αφορά στις σχέσεις ιστορίας και αναπαράστασης, στις στιβάδες του πολιτισμού που a priori υπάρχουν σαν εσωτερικός μηχανισμός πίσω από την επιδερμίδα κάθε καινούργιου, καλλιτεχνικού έργου….»

Μάνος Στεφανίδης.

 

 

«Η τέχνη είναι ένα όραμα που στην αρχή είναι δύσκολο να αποδεχθούμε.

Με την πάροδο του χρόνου γίνεται μέρος του κόσμου μας. Αυτή είναι η περιπέτεια.»

Χαράλαμπος Κατσατσίδης

 

 

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Χαράλαμπος Κατσατσίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών το 1982.

 

Έχει διακριθεί το 1983 με υποτροφία Ι.Κ.Υ. για τρία συνεχή χρόνια και με υποτροφία του Ιδρύματος Κεφαλληνού, για ένα χρόνο.

 

Το 1984 έλαβε πτυχίο στην Αισθητική-Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης ( Diplôme d’ Etudes Approfondies, Sorbonne, Paris I ), ενώ για τα επόμενα τρία έτη ( 1984-87 ) συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές ( Master of Arts ) στο Royal College of Art του Λονδίνου.

 

Έχει πραγματοποιήσει δώδεκα ατομικές εκθέσεις. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.