Ο Tanaka Tatsuya μας καλωσορίζει

και μας ξεναγεί σ έναν κόσμο μαγικό,

 

έναν κόσμο στον οποίο τα πάντα είναι μικρά… πολύ μικρά.

 

 

Γράφει ο Ζώης Σπ. Κουτρούλης

 

Εμπνέεται, γράφει, σκηνοθετεί και εν τέλει φωτογραφίζει, μετατρέποντας οτιδήποτε τον περιβάλλει σε έργο Τέχνης.

 

Γεννήθηκε το 1981 στην επαρχία Kumamoto της Ιαπωνίας. Ξεκίνησε να εργάζεται σε διαφημιστική εταιρία, όπου είχε την ευθύνη σχεδίασης διαφημίσεων για περιοδικά.

 

To 2011 έχοντας δημιουργήσει τον λογαριασμό του στο Instagram προσπαθεί να βρει θέματα για δημοσίευση, τα οποία θα είχαν μεγάλη απήχηση στο κοινό.

 

Έτσι, χρησιμοποιώντας μικροσκοπικές φιγούρες που είχε ήδη συλλέξει τα προηγούμενα χρόνια με σκοπό να τις χρησιμοποιήσει σε διάφορα διαφημιστικά projects, ξεκίνησε να φτιάχνει τα δικά του.

 

 

Σχεδιάζοντάς, στήνοντας και φωτογραφίζοντας τα έργα του, άρχισε να τα δημοσιεύει επί καθημερινής βάσεως στο Instagram αλλά και τα υπόλοιπα social media στα οποία διατηρούσε λογαριασμούς.

 

Η απήχηση ήταν τεράστια, από την αρχή, και ο Tanaka αποφάσισε πως αυτή ήταν η μεγάλη του πρόκληση αλλά και το πάθος το οποίο θα τον συντρόφευε στη συνέχεια ως καλλιτέχνη.

 

Τον Απρίλιο του 2011 δημιουργεί την προσωπική του ιστοσελίδα με τίτλο https://miniature-calendar.com/ , κι από τότε συνεχίζει ακατάπαυστα να παρουσιάζει τα έργα του με επιτυχία, υπό τη μορφή καθημερινού ημερολογίου.

 

Οι μικροσκοπικές δημιουργίες του πυροδοτούν αναμνήσεις από τον φαντασιακό χώρο της παιδικής ηλικίας, ανακαλύπτοντας παντού ομοιότητες και κοινά σημεία.

 

 

Οι μικρογραφίες του ξεπερνούν πλέον τις 10000 και συνεχίζει δημιουργώντας καθημερινά από μία.

 

Συνήθως τα υλικά είναι αυτά που του δίνουν το έναυσμα να ξεκινήσει ένα νέο έργο, πολλές φορές όμως η σκηνή, το γεγονός, η εικόνα που θέλει να δημιουργήσει τον προκαλούν και του δίνουν την αφορμή.

 

Οι μικρότερες φιγούρες του έχουν ύψος περίπου 5 χιλιοστά και ζουν σ’ έναν κόσμο που μόνο σε αυτήν την κλίμακα μπορεί κάποιος να τον μετρήσει.

 

Κόσμος μαγικός, γεμάτος χρώμα, έμπνευση κι ένα ταλέντο που ο Τανάκα διαθέτει σε υπέρμετρο βαθμό και αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

 

 

Το 2016 πραγματοποίησε την πρώτη του έκθεση εκτός Ιαπωνίας, στο Χονγκ – Κονγκ. Το 2017 πραγματοποίησε ακόμα μία, στην Ταιβάν αυτή τη φορά, όπου το κοινό πραγματικά τον αποθέωσε, αντιδρώντας με τρόπο που άγγιξε τα όρια της υστερίας.

 

Εκεί παρατήρησε για πρώτη φορά πως το κοινό επιθυμούσε να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερα για την Τέχνη του, τις τεχνικές του αλλά και τον ίδιο τον Τανάκα, αφού στη χώρα του την Ιαπωνία οι άνθρωποι δεν είναι και τόσο εκδηλωτικοί.

 

Την ίδια χρονιά, τον Αύγουστο του 2017, κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο – λεύκωμα με τίτλο Small WondersLife Portrait in Miniature το οποίο ήδη σε αρκετές αγορές ανά τον κόσμο έχει εξαντληθεί.

 

 

Στόχος του Τανάκα είναι να εκθέσει τις μινιατούρες του σε όλον τον κόσμο. Τον ενδιαφέρουν κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και η Ευρώπη, όπου όπως ο ίδιος λέει δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός για το έργο του.

 

Τους τελευταίους μήνες τα όσα διαδραματίστηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της πανδημίας του Κορωναϊού ώθησαν τον Τανάκα να δημιουργήσει μια ολοκαίνουργια σειρά εικόνων.

 

Από τον Ιούλιο μέχρι και σήμερα δημοσιεύει στα κοινωνικά δίκτυα που διαχειρίζεται μινιατούρες που έχουν ως σημείο αναφοράς αντικείμενα άμεσα σχετιζόμενα με την πανδημία COVID – 19.

 

Οι μάσκες προσώπου μετατρέπονται σε παραλίες με κύματα, πισίνες, δίκτυ για γήπεδο βόλεϊ ή μια σκηνή για camping μέσα στο δάσος.