28 Σεπτεμβρίου 2024

«Στην Υγειά μας!» Αριάδνη ΕΑΡ στον χώρο Τέχνης Ηώς ( Χέυδεν 38 | Αθήνα ) VIDEO

Ατομική έκθεση ψηφιακής ζωγραφικής

Τρίτη - Παρασκευή 12-8 μ.μ. και Σάββατο 12-3 μ.μ. έως 31 Ιανουαρίου 2022

 

Μόλις είχα αποκτήσει το πρώτο Smartphone, μετά από αντιστάσεις και αντιδράσεις. Συνάντησα μία φίλη με δύο φίλους της σε ένα καφέ της Φλώρινας, όπου ζούσα λόγω σπουδών στην Καλών Τεχνών.

 

Μιλούσε απορροφημένη με τον έναν και χωρίς να θέλω να διακόψω, προσπάθησα αποτυχημένα να συζητήσω με τον άλλον. Αφοσιώθηκα λοιπόν στο νέο μου Smartphone, εξερευνώντας τις λειτουργίες του.

 

Ξάφνου, ανακάλυψα ότι είχα τη δυνατότητα να τραβήξω γραμμές με το δάχτυλό μου στην οθόνη, αλλά μόνο ασπρόμαυρες. Ενθουσιάστηκα και αποτύπωσα κατευθείαν το ποτήρι που έβλεπα στο τραπέζι!

 

Επειδή απόλαυσα τη διαδικασία, εγκατέστησα εφαρμογή που να παρέχει και χρώματα. Έτσι, την επόμενη φορά ζωγράφισα χρωματιστό ποτήρι.

 

Ακολούθησε βίντεο με τη διαδικασία δημιουργίας, από την πρώτη μέχρι την τελευταία γραμμή του έργου.

 

Με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησε το ταξίδι μου στον κόσμο των ψηφιακών ποτηριών. Όλα είναι δημιουργημένα σε εξωτερικούς χώρους, όπως καφέ, ταβέρνες, μέχρι και σε μπαρ μέσα στο σκοτάδι.

 

Αυτό το «ταξίδι», θα το χαρακτήριζα σαν μια μορφή θεραπείας. Αυτό, είτε γιατί δεν μπορώ να ενταχθώ σε μια παρέα και το ποτήρι λειτουργεί σαν τρόπος αποφυγής, είτε γιατί βγαίνω μόνη μου και το ποτήρι παίζει το ρόλο του φίλου, κρατώντας μου συντροφιά όσο το ζωγραφίζω.

 

Τέλος, εντάσσοντας στο βίντεο τον ήχο από το μέρος δημιουργίας, μπορεί κάποιες φορές να λειτουργήσει και σαν καταγραφή ευχάριστων στιγμών, σαν μορφή ηχητικού ημερολογίου.

 

Ο θεατής είναι σα να μεταφέρεται στο χώρο και τη στιγμή δημιουργίας του κάθε έργου.

 

Η ζωγραφική στο κινητό με εξυπηρετεί ιδιαίτερα, γιατί το έχω πάντα μαζί μου. Όπου και να βρίσκομαι, απλώς το βγάζω και ζωγραφίζω. Δε μου δημιουργείται ποτέ η αίσθηση “Αχ, πόσο θα ήθελα τώρα να ζωγράφιζα!”, εκτός κι αν έχει κλείσει το κινητό μου από μπαταρία.

 

Σε πολλούς δημιουργείται η εντύπωση ότι τα έργα είναι επεξεργασμένες φωτογραφίες,

βλέποντας όμως το βίντεο, συμπεραίνουν ότι είναι 100% ζωγραφικά.

 

Τα εκθέτω σε light boxes, γιατί ο θεατής θέλω να έχει την αίσθηση της φωτεινής οθόνης του κινητού, όπου και είναι το μέρος δημιουργίας τους.

 

 Αριάδνη ΕΑΡ

 

 

 

Παρακολουθήστε επίσης ένα ευχάριστο making off του VIDEO ΕΔΩ